38-årige Martin Trenneborg dömdes för att ha fört bort och låst in en ung kvinna i en sexbunker.38-årige Martin Trenneborg dömdes för att ha fört bort och låst in en ung kvinna i en sexbunker.
38-årige Martin Trenneborg dömdes för att ha fört bort och låst in en ung kvinna i en sexbunker.
Flygbild över gården där skräckbunkern upptäcktes. Nu har en ny razzia gjorts i läkarens hem, huset till höger på bilden. Foto: Fritz SchibliFlygbild över gården där skräckbunkern upptäcktes. Nu har en ny razzia gjorts i läkarens hem, huset till höger på bilden. Foto: Fritz Schibli
Flygbild över gården där skräckbunkern upptäcktes. Nu har en ny razzia gjorts i läkarens hem, huset till höger på bilden. Foto: Fritz Schibli
Här hölls kvinnan fången under en veckas tid. Foto: Swedish Police/Handout / Epa / TtHär hölls kvinnan fången under en veckas tid. Foto: Swedish Police/Handout / Epa / Tt
Här hölls kvinnan fången under en veckas tid. Foto: Swedish Police/Handout / Epa / Tt
Läkarens försvarare Mari Schaub. Foto: Olle SporrongLäkarens försvarare Mari Schaub. Foto: Olle Sporrong
Läkarens försvarare Mari Schaub. Foto: Olle Sporrong

Martin Trenneborg är misstänkt för fler brott

Publicerad

Martin Trenneborg, 38, dömdes nyligen till tio års fängelse för att ha kidnappat och hållit en kvinna i sin hemgjorda bunker.

Nu misstänks han för nya brott, det framgår av handlingar i Kristianstads tingsrätt.

– Jag kan bara säga att min klient förnekar brott i den delen, säger hans försvarare Mari Schaub.

Under måndagen inkom en så kallad framställan om förordnande av offentlig försvarare till Kristianstads tingsrätt.

Av den framgår att en förundersökning har inletts mot den så kallade "bunkerläkaren", Martin Trenneborg.

Han är misstänkt för förberedelse och försök till människorov i två fall. Båda rör sommaren 2015 och det ena försöket ska enligt handlingen ha utspelat sig i Skåne och Oslo, det andra i Skåne och Köpenhamn.

– Det är precis i början här, jag kan bara säga att min klient förnekar brott i den delen. Och med hänsyn till att det bedrivs förundersökning återkommer vi när den är klar, säger hans offentliga försvarare Mari Schaub.

Tidigare har Kvällsposten rapporterat att Martin Trenneborg enligt domen genomförde en "generalrepetition" mot en kvinna i Oslo – det försöket avbröts dock redan vid de sömnmedelpreparerade jordgubbarna.

Det är oklart om den nya förundersökningen rör den tidigare genomförda "generalrepetitionen".

Kvällsposten söker åklagaren i fallet.

Sövde kvinnan med jordgubbar

Det var i september förra året som Martin Trenneborg träffade kvinnan som är målsägande i det fall han dömts till tio års fängelse för.

De två fick kontakt på nätet och när de träffades tog han med sig bland annat parfym och blommor. Dessutom bjöd han henne på jordgubbar och apelsinjuice.

De var preparerade med sömnmedel.

När kvinnan föll i sömn transporterade han henne till en egenbyggd bunker i Skåne, där han höll henne i nästan en vecka. Enligt åtalet ska kvinnan bara ha fått lämna bunkern i kortare perioder, till exempel för att duscha, men då har hennes händer varit fjättrade i bojor.

Martin Trenneborg fick tio års fängelse

När Martin Trenneborg upptäckte att kvinnan var efterlyst tog han med henne till polisen för att hon själv skulle kunna berätta att hon var välbehållen. Men konstaplarna anade oråd och ville prata med kvinnan i enrum.

Då berättade hon vad som hänt – och läkaren kunde gripas.

I tingsrätten har han uppgett att han ville ha kvinnan som flickvän.

– Såhär i efterhand hade det så klart varit bättre att söka professionell hjälp, säger han.

Den 23 februari föll domen: tio års fängelse för människorov.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag