Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Martin Törnblad anmäld för hot mot kriminalvårdare

Martin Törnblad, 25, avtjänar ett långt fängesletraff för mordet på sin dåvarande flickväns pappa, Göran Lundblad. Hans kropp hittades nedgrävd i en åker. Foto: MICKE ÖLANDER
Sara Lundblad dömdes tillsammans med Martin Törnblad för mordet på hennes pappa. Sara Lundblad dömdes till 18 års fängelse.
Göran Lundblad anmäldes försvunnen från sitt hem i Förlösa utanför Kalmar den 10 september 2012. Hans kropp hittades nedgrävd i en åker, inte långt från hans villa, den 3 juli 2014. Det visade sig senare att han skjutits med hagelgevär när han låg i sin säng. Foto: Privat
Martin Törnblad vill inte längre vara på Kumlaanstalten bland annat för att han "hatar" en kriminalvårdsinspektör som arbetar där. Foto: SVEN LINDWALL

Mordömde Martin Törnblad, 25, har polisanmälts för hot mot en kriminalvårdare på Kumlaanstalten.

I ett handskrivet brev skriver Martin Törnblad om kriminalvårdaren:

"Jag hatar honom."

Martin Törnblad dömdes i april 2015 tillsammans med sin förra flickvän Sara Lundblad för mordet på hennes pappa, mångmiljonären Göran Lundblad. Båda nekade till mordet. Men fälldes av bland annat teknisk bevisning och vittnesmål.

Göran Lundblad hade varit försvunnen sedan september 2012 från sitt hem i Förlösa utanför Kalmar när hans kropp hittades nedgrävd i en åker den 3 juli 2014.

Kroppen hittades efter att Martin Törnblad, som då hade separerat från flickvännen Sara, anförtrott sig åt Therese Tang i tron att de skulle kunna bli ett par. Det han berättade var hur Göran Lundblad mördats och var kroppen gömts.

Hon informerade polisen som efter att ha hört vad Martin Törnblad berättat hittade kroppen.

Stökig fängelsevistelse

Sara Lundblad och Martin Törnblad dömdes i april 2015 till 18 års fängelse av hovrätten i Jönköping.

Martin Törnblad har sedan domen haft en bitvis stökig fängelsevistelse. Han har bland annat misshandlats av två medfångar. 

Han har också hamnat i en konflikt med en kriminalvårdare. I ett brev ställt till förvaltningsrätten i Karlstad förklarar Martin Törnblad att det handlar om hat, vilket han inte döljer på något sätt.

"Det är inget olagligt i att uttrycka sig i att man hatar någon", skriver han.

Men det är inte Törnblads ord om hat som fått Kriminalvården att polisanmäla honom.

Hotet ska ha framförts den 4 maj i år när Martin Törnblad pratade med personal om att han ville byta anstalt. Han hade tidigare varit på en annan avdelning på Kumla. Under  samtalet nämnde han en viss kriminalvårdsinspektör som arbetar på just den avdelningen.

"Tråkiga saker"

Då ska Törnblad också ha sagt att om han träffar kriminalvårdsinspektören på utsidan "kommer tråkiga saker att hända", enligt den utredning som Kriminalvården gjort.

De anställda som hörde vad han sagt reagerade genom att tala om för Martin Törnblad att ett sådant uttalande uppfattas som hot.

Hans reaktion blev enligt vittnen kommentaren "jag hatar den djäveln".

När Kumlaanstalten inledde en utredning om misstänkt olaga hot och förhörde Martin Törnblad hade han en helt annan uppfattning om vad som hänt.

Martin Törnblad kunde visserligen inte komma ihåg vad han sagt men påstod att han inte hade någon som helst avsikt att skada den utpekade kriminalvårdsinspektören. Däremot stod han fast i sin uppfattning, att han hatar just denne kriminalvårdsinspektören.

Det framgår inte vad som egentligen gör att Martin Törnblad hatar honom. Men enligt Törnblad själv ska kriminalvårdsinspektören vid ett tillfälle sagt att Törnblad ska vara glad att han vid ett visst tillfälle inte blev ihjälslagen på Kumla av sina medfångar.

Överklagar varningen

Kriminalvårdens uppfattning är att vad Törnblad än minns eller inte minns så fanns det vittnen och han blev därför tilldelad en varning. En eller flera sådana varningar kan på sikt påverka möjligheterna till en tidig villkorlig frigivning. Kriminalvården har också polisanmält honom för olaga hot.

Martin Törnblad har nu överklagat beslutet om varning till förvaltningsrätten och vill att den stryks. I sitt handskrivna brev förnekar han att han någonsin sagt att eller han skulle skada kriminalvårdaren.

Men han skriver också:

"Däremot kommer jag fortsättningsvis uttrycka mig att jag hatar honom."

 

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!