Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ica-handlaren Martin tog fast snattare – då stormades butiken

Martin Åberg såg hur snattaren stal en energidryck. Foto: Privat
Martin Åberg, 25, brottade ner snattare. Foto: Privat
Martin Åberg är butikschef på Ica Supermarket i Växjö.Foto: Privat
Martin Åberg, 25.Foto: Privat

Martin Åberg, 25, hann inte mer än att stoppa den unga snattaren innan det spårade ur.

Snattaren blev hotfull och vevade med armarna mot butikschefen.

– Sen kom det in ungefär 40 ungdomar och började skrika att de skulle döda mig, säger Martin Åberg.

Det var i måndags som den 16-årige snattaren försökte smuggla med sig energidryck ut från Ica-butiken i Växjö.

Vad han inte visste var att butikschefen Martin Åberg stod precis bakom hans rygg, enligt Smålandsposten som först skrev om händelsen.

– Jag skulle egentligen bara prata med honom och fråga varför han inte betalade för sin Nocco (energidryck reds. anmärkning). Han började reda då att höja rösten mot mig. Jag upplevde honom som hotfull, berättar Martin Åberg.

– Jag bad honom att visa kvitto att han betalat för den – men det visste jag att han inte hade gjort. 

40 ungdomar skrek

Där drog också det stora tumultet i gång. 

En kollega till Martin Åberg uppfattade att stämningen började bli hotfull och kom till undsättning. Och när butikschefen plockade upp sin telefon för att larma Securitas försökte 16-åringen fly. 

– Då började han veva mot oss och försöker springa. Då bestämde jag mig för att han inte ska springa i väg från mig. Så jag sprang efter och satte ut ett fälleben på honom så att vi fick ner honom på backen. Och i samma veva kommer det in ungefär 40 personer som börjar skrika och ha sig, säger Martin Åberg.

Ungdomarna som kom in var upprörda över att 16-åringen blivit tagen. 

– Det var helt sjukt. Det var som en cirkus, säger han. 

Ungdomsgänget ingrep aldrig, utan precis när tumultet drog i gång tryckte personalen i kassan på överfallsalarmet. Därefter dröjde det inte lång tid förrän både Securitas och polis dök upp på platsen.

– Det är så konstigt, men det är så samhället ser ut i dag. De (de snattande ungdomarna) är extremt kaxiga, många av dem. Och så kommer de gärna i grupp. Precis som att de står och väntar utanför medan en av dem snattar, och sen springer alla in, säger Martin Åberg. 

Blev uthängd på internet

Butikschefen är tydlig med att de snattare som blir påkomna oftast är lugna och snällt följer med. Men det händer att stämningen blir hotfull – och det har även hänt att Martin Åberg trakasseras efter.

Som i förra veckan när han grep en annan misstänkt snattare. Bara dagar senare hade han blivit uthängd på internet – där någon lagt upp bilder på honom.

– Jag gör mitt jobb som butikschef och stoppar snattare. Och så blir jag uthängd. Det känns inte okej någonstans, säger han. 

Händelsen är polisanmäld och utredning pågår. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!