Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Martin om hemliga spelet bakom mordet

Martin Törnblad. Foto: Micke Ölander

Martin Törnblad, 23, avslöjar för första gången det hemliga spelet efter mordet på mångmiljonären Göran Lundblad, 63.

Han erkänner hur han manipulerat, ljugit och varit en drivande kraft bakom försöken att dölja mordet. Han berättar också om mötet med huvudvittnet Therese Tang och hävdar att han utnyttjade henne.

Det finns all anledning att ifrågasätta Martin Törnblad, 23. Det är han själv medveten om. I hovrätten hördes en rättsläkare som hade en bestämd uppfattning om honom. Han beskrev Martin Törnblad som manipulativ.

Men det finns några saker i denna tragiska berättelse som nästan alla är överens om, att Göran Lundblad mördades för att han ägde mark och hade en stor för­mögenhet.

Även Martin Törnblad håller med om det.
Kvällsposten träffar honom i häktet i Karlstad, i ett rum med leksaker avsett för häktade som får besök av sina familjer.

Förutom ett kortfattat erkännande att han hjälpt mördaren skaffa undan Göran Lundblads döda kropp teg Martin Törnblad i tingsrätten. Han vägrade då och vägrar fortfarande tala om namnet på den person som enligt honom är den verklige mördaren, en person som han påstår står honom mycket nära.

Han teg på samma sätt i hovrätten och var övertygad om att det var en bra metod.
Har du trott att du skulle kunna bli friad för det här?

– I hovrätten trodde jag det, säger han.

Pekar ut mördaren utan namn

Men nu vill Martin Törnblad prata, men utan att avslöja den påstådde mördarens namn.

Du har ju ljugit mycket, du ljög i två år för polisen, vänner och grannar efter att Göran Lundblad försvann trots att du visste att han var mördad?

– Jo, jag vet, svarar han.

Så varför ska vi tro på dig nu?

Martin Törnblad har inget riktigt bra svar på den frågan.

Men han har en förklaring till varför han tigit.

– Det är polisen och domstolens sak att hitta den skyldige. Man har inte gjort tillräckligt för att leta efter en alternativ gärningsman, säger han.

Martin Törnblad går så långt att han nästan pekar ut mördaren, men nämner inget namn. Det gjorde däremot hans advokat i hovrätten.

Det hjälpte inte. Hovrätten prövade den teorin och avfärdade den. Inga andra än Martin Törnblad och Sara Lundblad kan ha utfört mordet.

Men så var det alltså inte, enligt Martin Törnblad.
Det som hände, enligt honom, en morgon i slutet av augusti 2012 var något annat.
Martin Törnblad hade gått upp vid 6-tiden och bytt om till arbetskläder.

– Då fick jag veta av den här personen, som jag inte vill namnge, att Göran var skjuten. Jag vet inte exakt när han blev skjuten, säger han.

Men varför ska du hjälpa till att dölja ett mord?

– Det blev så självklart att jag skulle hjälpa till. Den visan blev det, det gick åt det hållet.

Men det är ju ett av de grövsta brotten som kan begås?

– Ja, jag hade ganska blandade känslor till en början. Men det blev så i alla fall.
Han och skytten undanröjde gemensamt bevisen. Göran Lundblads Chrysler kördes in till Kalmar där Göran hade en lägenhet.

– Göran Lundblad har själv legat in­rullad i en presenning på betonggolvet innanför garagedörrarna med sin nya Mercedes en 30–40 centimeter ifrån och sedan transporterats vidare. Låg där i väntan på transport, säger Martin Törnblad.

Vem körde bilen?

– Ja, det var skytten.

Begravdes på en åker

Denne ska ha haft mössa på huvudet och gummihandskar. Det ska även Martin Törnblad ha haft när han hjälpte till att dölja mordet. Gummihandskarna hade hämtats just för detta tillfälle för att undvika att lämna fingeravtryck eller andra spår. Samma slags handskar används till vardags på lantbruk.

– Det var enbart när man skulle in i ett fordon, då fick man dra av dom och ta på ett par nya nästa gång, säger Martin Törnblad.

Så du var väldigt noga med att dölja din egen med­verkan i det här, att inte lämna några spår efter dig?

– Ja.

Martin Törnblad berättar från häktet om mordet på Göran Lundblad. Foto: Micke Ölander
Här mördades Göran Lundblad. Enligt polisens utredning var det här Göran Lundblad sköts till döds. Han använde rummet som sovrum, men efter att han försvann gjordes rummet om till matrum. Rummet målades och tapetserades bland annat om.
Sara Lundblad är dömd för att ha mördat sin pappa. Tillsammans med tidigare pojkvännen Martin Thörnblad har både tingsrätt och hovrätt ansett henne skyldig till mordet. Foto: Anna Hallams
Nyckelvittnet. Göran Lundblad var försvunnen i två år innan han hittades. Det var Therese Tang som fick Martin Thörnblad att berätta om mordet och var Göran Lundblad var nedgrävd. Efter att hon slog larm till polisen kunde Göran Lundblads kropp hittas. Therese Tang var polisens huvudvittne i utredningen. Foto: Anna Hållams
Spåren skulle tvättas bort. Enligt åklagaren försökte kärleksparet tvätta bort alla bevis med rengöringsmedlet Cillit Bang, bland annat rengjordes väggar och tak med rengörningsmedlet . De använde stora mängder av medlet och lyckades nästan utplåna spåren, men polisen lyckades hitta tillräckligt med bevis för att mördarna skulle fällas.
Här grävdes Göran Lundblad ned. Efter mordet gjordes en grav till Göran Lundblad på en åker. Här grävdes hans kropp ned och låg här tills Martin Thörnblad berättade om mordet för nyckelvittnet Therese Tang, och kroppen kunde hittas. Fyndet av kroppen blev början till lösningen på utredningen. Foto: Karl Nilsson
Ett av bevisen. Ett par glasögon hittades kastade på Göran Lundblads gård. Tekniker kunde senare slå fast att det sannolikt var Göran Lundblads glasögon. Det blev en del i bevisningen i mordutredningen.
Göran Lundblad försvann spårlöst sommaren 2012. Det visade sig två år senare att han mördats för sina miljoner. Hans dotter Sara och hennes tidigare pojkvän Martin Thörnblad är dömda för mordet. Högsta domstolen avslog i torsdags deras överklagan. Därmed vinner domen nu laga kraft. Foto: Privat
Här bodde Göran Lundblad – och här mördades han. Hans gård ligger i Förlösa utanför Kalmar. Gården renoverades delvis invändigt efter hans försvinnande, men när hans döda kropp hittades spärrade polisen av gården och hittade senare flera bevis som tyder på att det var här han mördades. Foto: Karl Nilsson
1 / 9

Kroppen kördes med en jordbruks­maskin till den väntande graven, en åker 700 meter från huset där Göran Lundblad mördats i sin egen säng.
Martin Törnblad påstår att det ösregnade.

– Det stod väl fem till tio centimeter med vatten på botten i hålet där han ­dumpades. Det är inte något snyggt sätt....det är bara tjoff, säger han.

Graven i åkern skulle sedan täckas igen och marken återställas.

– Det var slirigt och hal jord så det tog en stund. Det gick ju inte att återställa marken. Det syntes ju att det varit en maskin där.

Om någon hade kommit förbi?

– Då hade de förstått, säger han.

Men ingen kom förbi. Efter vårsådden var spåren omöjliga att upptäcka.

"Motivet har hela tiden varit pengar"

Mord begås av många skäl men vissa hade aldrig begåtts, visar det sig i ibland i efterhand, om mördaren haft rätt information.

Mordet på Göran Lundblad kan vara ett sådant. Det påstår Martin Törnblad.

– Motivet har hela tiden varit pengar från skyttens sida, säger han och småskrattar.


Mördaren som Martin Törnblad pekar ut hade en plan, att först döda Göran Lundblad och när han var röjd ur vägen skulle det vara fritt fram att använda vissa fastigheter.

– Men vad skytten inte visste var att Sara inte längre var delägare i fastig­heterna, säger Martin Törnblad.

Han visste inte själv att hans dåvarande flickvän gjort en sådan uppgörelse med sin pappa. Hon hade, enligt vittnen, skrivit över sina ägar­andelar till honom i utbyte mot att få ­fortsätta sin relation med Martin. I gengäld skulle pappan också stötta henne ekonomiskt.

Men enligt samma vittnen svek Göran Lundblad det löftet.

Med andra ord – om syftet var att komma över mark så var ­mordet förfelat och i allra högsta grad resultatet av en felaktig analys.

I stället blev det problem, och allvarliga sådana. Eftersom Göran Lundblad inte dödförklarats kunde inte Sara Lundblad ensam bestämma över pappans tillgångar.

– Och därmed drog det med sig en massa gode män, skrivelser hit och dit och advokater, säger Martin Törnblad.

"Sara var en springflicka"

Eftersom Göran Lundblad fortfarande ansågs vara försvunnen tillsattes en god man att förvalta hans tillgångar och bestämma över hans fastigheter till dess att han av den ena eller andra anledningen blev dödförklarad. Om en kropp inte påträffas kan det ta flera år.

Svårigheterna ledde till den ena tvisten efter den andra med de personer som skulle ha ansvar för förvaltningen. I skrivelse efter skrivelse ifrågasattes deras beslut.

– Sara har ju egentligen bara varit en springflicka. Det är inte hon som skrivit allt det här. Det är skytten som konstruerat det mesta. Hon har ägnat sig åt töntiga saker som varken haft betydelse för mig eller skytten, säger han.

Efter att nästan två år gått sedan Göran Lundblad försvunnit tillsattes en ny god man och denne tog ett synnerligen fast grepp om verksamheten.

Samtidigt hade Sara Lundblad och ­Martin Törnblads förhållande kommit in i en kris. Hon hade efterhand blivit alltmer missnöjd med honom.

– Hon har ju haft mig som stöttepelare efter att hennes pappa försvann. Jag vet inte om hon har haft känslor för mig eller inte. Hon har ju ändå behövt mig eftersom hennes pappa försvunnit. Trösten måste ju komma någonstans. Så jag vet inte, säger Martin Törnblad.

Träffade en ny kille

Hans ord om sin forna kärlek är inte vänliga.

– Om jag inte hade vetat de här sakerna hade jag säkert tyckt mer synd om Sara för att hon suttit häktad. Men genom att hon har stuckit mig i ryggen hela tiden med sådana här saker. Att hon betalat räkningar, fine. Det stämmer. Att hon försöker blåsa mig hela tiden, då har jag varit mer för det som står mig nära.

Problemen i förhållandet med Sara skapade visserligen svårigheter men ytter­ligare en faktor ställde till det.

– Sara har inte varit påverkningsbar sedan den siste gode mannen kom till. Innan gick det ju att påverka Sara att försöka motarbeta den gode mannen. Det gick inte sedan den senaste gode mannen kom in, säger Martin Törnblad.

Varför gick det inte längre att påverka henne?

– Hon hade väl fått nya tankar och ny kille tydligen, säger Martin Törnblad.

En som däremot stod honom nära då och fortfarande gör det är den så kallade skytten, mördaren vars existens polis, åklagare och två domstolar betvivlar.
I samtalet med Martin Törnblad finns denne person hela tiden närvarande som en osynlig skugga och som med Martin Törnblads hjälp ­manipulerar och styr andra och då ­särskilt kvinnor.

Martin Törnblad tycks dessutom inte ha några direkta tvivel på sin förmåga att hantera andra.

– Jag är charmig, säger han flera gånger under vårt samtal när han vill beskriva sig själv.

Den charmen kom enligt honom själv väl till pass när han mötte Therese Tang som under sökandet efter Göran Lundblads kropp kom att vistas alltmer i Martin Törnblads hemtrakter. Missing People blev en oroande faktor eftersom den ideella föreningen kom allt närmare åkern där Göran Lundblads kropp låg gömd.

– Det har ju varit så under hela våren, att få bort dom åt andra håll, säger ­Martin Törnblad.

"Gjorde ett uppdrag"

I stället blev det enligt Martin Törnblad plötsligt över en natt viktigt att komma Tang så nära som möjligt. ­Planen ska ha varit att utnyttja henne så att Göran Lundblads kropp hittades.

– Om Göran hittas och dödförklaras kan man få loss pengar, säger han som förklaring till denna nya plan. Så han söker upp henne.

Therese Tang får det att låta som att du söker upp henne för att du är kär i henne?

– Ja, jag vet det. Jag har använt min flörtiga framtoning och charm som mot så många andra, liksom.

Hon framstår ju som en mycket erfaren kvinna, trebarnsmor. Hennes beskrivning går mer ut på att du verkar vara trollbunden av henne?

– Ja, så är det inte, säger Martin Törnblad.

Det var en plan, alltså?

– Jag såg det mer som att jag gjorde ett uppdrag, säger han.


Uppdraget var att avslöja platsen där Göran Lundblads kropp låg för Tang och att hon sedan skulle larma polisen. Därför ringde han henne den 18 juni 2014 under förevändningen att få hennes råd om sina kärleksproblem med Sara. De hade först ett längre telefonsamtal.

Dagen därpå träffades de i ­Gamleby.

Han berättar då om mordet för henne, hur det skett, att det var planerat och var kroppen finns gömd.

Därmed skulle också kroppen hittas, Göran Lundblad skulle bli dödförklarad och Sara få sitt arv på 50 miljoner ­kronor.

I samtalen mellan Martin Törnblad och Therese Tang sker det enligt honom flera missförstånd.

Men det händer också något annat. Martin Törnblad berättar helt enkelt för mycket. Han ger Therese Tang så många detaljer om mordet och vad som hände efteråt att hennes vittnesmål gör att polisen i efterhand får väsentliga delar bekräftade genom sina tekniska undersökningar.

Stort misslyckande

Resultatet av hans möte med Therese Tang kan bara beskrivas med ett ord, sett ur en mördares synvinkel. Katastrof.

Martin Törnblad förklarar sin lösmynthet med att Therese Tang frågade så mycket.
Om nu planen bara var att avslöja var kroppen fanns för att få Göran Lundblad dödförklarad så var den ett stort misslyckande.

Martin Törnblads advokat Thomas Magnusson har haft flera invändningar mot Therese Tangs vittnesmål. Det har även Martin Törnblad.

– Hon påstår att Göran Lundblad ska ha vänt sig om och sagt någonting. En sådan uppgift har inte ens jag och var han blivit skjuten, så detaljerad har jag inte varit, säger Martin Törnblad.

– Hon säger ju också att sängen var upphissningsbar, att den var upphissad, det stämmer ju inte heller.

En annan felaktig uppgift, enligt honom, är att Sara skulle ha varit med att både planera och genomföra mordet på sin egen pappa.

– Jag har aldrig sagt till henne att Sara var inblandad, hävdar Martin Törnblad. Den här kritiken har förts fram tidigare, att Therese Tang ska ha hittat på och överdrivit.
Men både tingsrätt och hovrätt anser att hon är trovärdig.

Martin Törnblad som aldrig trodde att han skulle bli fälld får numera räkna med att avtjäna sin fängelsedom på 18 år, i praktiken tolv år, för mord. Han berättar också att han inte förstod att även Sara Lundblad skulle bli misstänkt och senare också dömd för mord.

Vägrar namnge mördaren

I dag förefaller han inte ha någon större sympati för henne.

Den ende som tycks vara viktig för honom är personen som han påstår är den riktige mördaren.

– Jag är bered att stå för vad jag har, säger Martin Törnblad.

Det blev han också dömd för, brott mot grifte­friden. Mordet vill han bli friad från att ha begått.

Ändå vägrar han hårdnackat att peka ut mördaren men anger inga direkta skäl eller förklaringar.

– Jag är uppfostrad sådan, säger han nästan ursäktande som förklaring till varför han tiger om mördarens namn fast han nästan pekat ut denne.

Hindrar mördaren att träda fram

Oavsett vilka frågor som Martin Törnblad får i intervjun om vad som verk­ligen är sanningen om mordet på Göran Lundblad så håller han fast vid detta, att han är oskyldig och att någon annan dödade Göran Lundblad.

Han påstår också att han hindrat mördaren från att träda fram och erkänna sin skuld.

Man kan ju också tänka sig att du vädjar till den personen att träda fram?

– Nej, det är mer tvärtom. Faktiskt. Den här personen som har gjort det, i det stora hela, vill nog inte träda fram. Men sådana här impulser, att man gjort något fel har väl kommit då och då om jag säger så och då har jag varit den ­drivande faktorn att driva tillbaka dom. Det här är inte det som den här vill egentligen, om du förstår hur jag tänker.

Nyckelvittnet om Martin Törnblad

"Visst var han flörtig"
Therese Tang, 32, skrattar när hon får höra vad Martin Törnblad sagt, att han skulle ha charmat henne.
Hon har sparat alla sms hon fick av honom och läser högt för Expressen. Men hon förstod att han hade ett syfte med att ta kontakt med henne.
- Han ville få information om mordutredningen, säger hon.
Det var också något som hon utnyttjade för att få honom att berätta för mycket. I dag är hon övertygad om en sak.
- Om han bara hade berättat var kroppen fanns hade nog varken han eller Sara blivit dömda för mord, säger Therese Tang.
Hon är inte förvånad över att Martin Törnblad får det att framstå som ett triangeldrama.
- Visst var han flörtig hela tiden men det var något som jag spelade på. Jag såg att han hade ett intresse utav mig redan från start, säger hon.
Therese Tang bekräftar också en sak som Martin Törnblad berättar i intervjun med Expressen: Att han tyckte att det blivit ett problem att det drog ut på tiden att få Göran Lindblad dödförklarad.
Det förstod Therese Tang efter ett samtal med Martin Törnblad tiden innan mötet mellan dem den 19 juni i Gamleby.
Mötet där Martin Törnblad, vilket han också medger, berättade för mycket.

Nej, inte riktigt.

– Impulssaker är aldrig bra. Det ska vara genomtänkt och vill inte människan i fråga träda fram ska den inte göra det.

Om Martin Törnblad talar sanning så gör han något nästan unikt.
Han väljer hellre att avtjäna ett straff för mord än att låta en mördare få sitt rättmätiga straff.

Precis efter att vi skilts åt och när jag står utanför häktet kom beskedet. Högsta dom­stolen prövar inte hans fall. Domen på 18 års fängelse står fast.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och få senaste nyheterna i ditt flöde