Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Martin lyssnar på staden – för att skapa ett friskare sound

Helsingborg har anlitat Martin Hallberg från akustikföretaget ÅF Ljud & Vibrationer för att ta reda på hur staden låter, hur invånarna upplever ljuden och hur staden bör låta i framtiden.
Foto: Hilde Rosenberg Bülow
Helsingborg stad hoppas att Martin Hallberg ska revolutionera ljudet i staden.
Foto: DANIEL SIDENBLADH

Buller och oljud gör många stressade, trötta, irriterade och ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.

Därför har Helsingborg anlitat en av Europas främsta ljuddesigners, Martin Hallberg, för att revolutionera stadens ljudmiljö.

Det kan bli början på stadens nya sound.

Helsingborgs Stad har gett Martin Hallberg, en av Europas främsta ljuddesigners som är bosatt i Malmö, en riktig utmaning.

Uppdraget: Analysera fyra platser och komma fram till hur en framtida stad med balanserad ljudmiljö borde låta.

Metoden: Övernatta i hängmattor i Stadsparken och lyssna på staden på natten och på vad invånarna har att säga om ljudmiljön.

– En stad har många olika ljudkällor, som på dagen överröstas av trafiken. På natten har ljudmiljön en helt annan dynamik. Här finns många nycklar kring hur en stads ljudmiljö borde planeras, säger Martin Hallberg, 

Närmare två miljoner människor i Sverige beräknas vara utsatta för buller från vägtrafik över de riktvärden som är fastställda för bostäder.

Martin Hallberg har tidigare tagit fram Emporias ljuddesign. Han är en av Europas mest prisbelönta ljuddesigners och är bosatt i Malmö.
Foto: Hilde Rosenberg Bülow

Buller påverkar även många på arbetsplatser och skolor.

Forskning visar att höga bullernivåer kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. 

Buller leder även till stress och irritation och lågintensivt buller kan leda till trötthet.

(O)ljud – en fråga om folkhälsa

Därför har Helsingborgs stad beslutat att göra upp med (o)ljudet för folkhälsans skull.

– Stadens handlingsplan för buller är på väg att antas av kommunfullmäktige. Vi vill gärna ligga i framkant med bulleråtgärder och detta uppdrag är en spännande del i det, säger Oscar Grönvall, trafikchef på stadsbyggnadsförvaltningen.

I ett pressmeddelande skriver kommunen att Helsingborgs stad ser ett "behov av att värna lugna utemiljöer med tillräckligt lågt bakgrundsljud för att kunna uppleva naturens ljud. Det ger goda möjligheter till avkoppling och bidrar positivt till folkhälsan".

Martin Hallberg, från ÅF Ljud och vibrationer, ska nu arbeta fram förslag till åtgärder i Stadsparken, Lägevägen, Eneborgsplatsen och Sankt Jörgens plats.

Mäta upplevelsen av ljud – och förstärka välljuden 

Natten mot torsdagen övernattade Martin Hallberg och två kolleger, en landskapsarkitekt och en akustiker, i hängmattor i Stadsparken som en del i arbetet.

– Vi ska ta fram förslag för åtgärder mot buller. Men också hur vi förstärker välljuden, säger han.

– En stad ska ju inte heller vara tyst. Men en park där trafiken låter mycket ger ingen rekreation. Så hur kan vi förstärka ljud som gör folk glada? Det är en ljudvision vi ska hitta.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!