Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Martin, 25, köpte ett stridsplan – och förvandlade det helt

Martin Brachér är en dansk konstnär som målat något alldeles speciellt. Foto: Martin Brachérs Instagram
Han har förvandlat ett gammalt stridsflygplan till något vackert. Foto: Martin Brachérs Instagram
Det har varit fritt fram för allmänheten att skriva hälsningar på det nymålade stridsflygplanet. Foto: Martin Brachérs Instagram
Ett sånt här plan köpte Martin Brachér, 25, för 130 000 kronor. Det stod och rostade i en trädgård. Foto: Martin Brachérs Instagram

Om du vill måla på något annat än en vanlig målarduk, vad gör du då?

Konstnären Martin Brachér fick en udda idé – och köpte ett gammalt stridsplan. 

– Tänk att kunna förvandla den här krigsmaskinen till något vacker som för ihop människor, säger han till BT

För fyra år sedan var Martin Brachér med i den danska militären och stod redo att åka på uppdrag till Mali. 

Det var en stressig tid för Martin, och för att rensa huvudet började han måla. En hobby som skulle förändra allt. 

– Jag lade upp några bilder på Facebook och folk blev som galna, säger Martin Brachér till BT

Av en tillfällighet blev uppdraget i Mali inställt. Då satsade Martin allt på målningen i stället. Det gick så bra att 2017 kunde han leva på det

Men intresset för militären levde kvar. Och plötsligt fick Martin en knasig idé. På ”Den blå avis”, danskarnas egna variant av Blocket, såg han en annons för ett stridsflygplan. 

– Jag stack i väg och tittade på flyget dagen efter. Det stod i säljarens trädgård och jag kände bara att det skulle kunna bli det vildaste projektet och jag skulle bara ha det.

https://www.instagram.com/p/BuZaMKdnMTo/

Utställningen en succé

130 000 kronor fattigare hade 25-årige Martin ett Lockheed T-33 i sin ägo. 200 arbetstimmar senare stod planet klart. Och det såg helt annorlunda ut. Istället för originalets gröngråa färg var planet nu lika färgglatt som Martins tavlor. 

Vid ett arrangemang för dansk flyktinghjälp som hölls vid Danmarks arkitekturcenter visade han upp sitt verk. Folk fick klättra på flyget och till och med skriva hälsningar på det. 

– Jag blev så glad, tänk att kunna förvandla den här krigsmaskinen till något vacker som för ihop människor. Så jag sa ”jag vill gärna komma med ett stridsflygplan”. 

Utställningen blev en succé och Danmarks arkitekturcenter bad om att få behålla stridsplanet i ytterligare 10 dagar. Nästa steg är att visa upp planet på en turné runtom i Europa 2020.