Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marthin, 22, kunde spela bort 30 000 – på en kväll

Marthin Latvalehto levde i en bubbla och kunde spela bort 30 000 kronor under en kväll.
Foto: Privat
Under de sista två månaderna av eskalerande spel förlorade Marthin alla pengar på lönekontot och allt han hade vunnit tidigare.
Foto: JOHN DUNN
Till slut tvingades han erkänna beroendet för sin familj och har idag varit spelfri i över ett år.
Foto: MAGNUS JÖNSSON

När Marthin, 22, hade spelat bort en halv årslön på två månader avslöjades alla lögner han hade levt på.

– Jag förstår inte att samhället inte ser det här problemet. Ta bort all reklam för spel. Den bara pumpas ut hela tiden. Det är som att säga: ta gärna amfetamin när du ska festa, säger han.

Marthin Latvalehto i Nättraby, norr om Karlskrona, har fått hjälp att komma ur sitt spelberoende. När han var 20 hade han på två år gått från helgspel på Lången hos Svenska spel för 50 kronor till 500 kronor och till att spela bort en månadslön på poker under en kväll.

– Jag levde i en bubbla. Man hamnar där i bubblan, där du inte bryr dig om någon annan. Jag kände mig mer eller mindre osårbar. Även om jag förlorade 30 000 kronor under en kväll tänkte jag bara att det där vinner jag tillbaka nästa kväll, berättar Marthin.

Sveket var värst

Under de sista två månaderna av eskalerande spel förlorade Marthin alla pengar på lönekontot och allt han hade vunnit tidigare. Men sveket var värst, menar han.

– Jag ljög för alla i min omgivning. Jag lurade min bäste vän, hittade på bortförklaringar till varför vi inte kunde ses. Jag har ljugit mina föräldrar rakt i ansiktet. Jag svek alla, min familj och mig själv, säger han.

Marthin Latvalehto säger att han blev en helt annan person i sitt beroende, att spelberoendet helt styrde hans beteende – och att han i dag är glad att hans lögner avslöjades.

Det var mer eller mindre en slump: en papperslapp som hans föräldrar hittade. Där stod en stor summa pengar som Marthin hade lånat och namnet på hans kompis som lånat ut dem. När han konfronterades erkände han allt.

"Hade tappat allt"

– I dag är jag jättetacksam att jag blev upptäckt. Jag hade tappat allt. Jag hade inte en aning om vad jag höll på med, säger han.

Nu har Marthin Latvalehto varit spelfri i över ett år, med hjälp av sin familj och utomstående med erfarenhet av spelmissbruk. Han har inga problem att gå in i en tobaksbutik – men han gillar inte reklamen för spelandet.

– Det kommer nya kasinosidor på nätet hela tiden, kändisarna står i tv och gör reklam för bettingsidor; allt från före detta fotbollsproffs till skådespelare. En del säger att det kommer att bli ett fantastiskt spelår. Det är en lögn, säger Marthin.

– Det kommer inte att bli ett fantastiskt spelår. Det som sker är att ännu fler hamnar i ett missbruk där man spelar bort pengar, vänner och familj. Vissa spelar bort sitt eget liv, säger han.

Vill varna andra

Marthin vill berätta om sitt spelmissbruk för att varna andra och sprida information om hur snabbt det kan gå. I ett starkt inlägg på Facebook berättar han om sin kamp för att komma tillbaka.

– Jag hoppas någon kan slippa gå igenom det jag har gått igenom. Det är inte pengarna det handlar om, det är förtroendet. Det är ingen kul resa att tappa förtroendet hos din familj och dina vänner. Det är det jävligast som har hänt. Det är svårt och tar tid att skapa ny tillit, säger han.

Spelberoende i Sverige

134 000 personer av befolkningen har spelproblem, och för cirka 31 000 personer är spelproblemen allvarliga.

60 procent har spelat om pengar under det senaste året och ungefär var sjunde person (15 procent) spelar varje vecka.

Konsekvenserna för personer med spelproblem och deras närstående liknar konsekvenserna för personer med alkoholproblem.

I ett nytt förslag från regeringen sägs att kommunernas socialnämnder ska ta samma ansvar för spelmissbruket som för annat missbruk.

Den som söker hjälp att förebygga och avhjälpa spelberoende kan vända dig till Spelberoendes riksförbund

Källa: Folkhälsomyndigheten och Regeringskansliet