Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mårten gås – en skånsk tradition att hålla vid liv

Ugnsbakad gås.Foto: KLARA DESSER
När Titta Qvarnström var restaurangchef på Bloom in the park belönades restaurangen med en stjärna i Guide Michelin. Foto: ANDREAS HILLERGREN / TT NYHETSBYRÅN
Skånsk äppelpaj. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Mårten Gås är här. Mathögtiden då tiotusentals skåningar sätter sig till bords och äter just gås.

Titti Qvarnström är michelinkock men njuter gärna av svartsoppa och gås – både hemma och ute på krogen.

– Om man vill ha en riktigt klassisk skånsk gåsupplevelse ska man ta sig ut till de klassiska gästgiverierna, det är det händer, det är där traditionerna förvaltas, säger hon.

På söndag är det Mårtensafton. En högtid som tidigare firades i hela Sverige men som i dag främst är förknippad med Skåne.

Och nu äts det gås i mängder. Gärna med den klassiska svartsoppan som tillagas av bland annat buljong och gåsblod. 

Titti Qvarnström var den första kvinna i Skandinavien att leda en restaurang till en Michelinstjärna när hennes restaurang Bloom in the park 2015 fick den åtråvärda utmärkelsen. 

En skånsk gåsmiddag kanske inte förknippas med ”fine dining” men Titti Qvarnström är ändå en stor fantast. 

– Ja verkligen, det brukar bli så att vi gör en gåsamiddag hemma och äter en ute på restaurang. 

Titti Qvarnström är Michelinkocken som gärna äter gåsmiddag. Foto: Johan Persson

Mårtensafton en skånsk tradition

Gåsmiddagen är en tradition som enligt Titti Qvarnström är otroligt viktig att hålla i. 

– Det känns som om vi inte har vågat vara stolta över den mat som har producerats här i Sverige och Skåne. Det är inte förrän på senare år som vi upptäckt det och nu börjar föredra det. 

Titti Qvarnström arbeta nu som kreativ ledare på mötesplatsen Folk, mat & möten i Malmö. Hon tycker att Skåne är unikt när det kommer till mat. 

– Vi har ju varit svenskar och danskar och sen svenskar igen och vi är fortfarande styvmoderligt behandlade av båda våra huvudstäder. Så vi har varit tvungna att skapa någon sorts egen identitet som då har manifesterats genom skånska mattraditioner som äggakaka och gåsen och svartsoppan. Och den skånska äppelkakan såklart. 

Men ska man inte utveckla gåsmiddagen?

– Det beror helt på vem man är. Det är viktigt att båda spåren följs. Det är kanske inte hos gästgiverierna som kör traditionellt gåsbord som innovationen ska ske. 

– Men jag tycker absolut att man som innovativ och drivande kock ska ge sig på gåsen och göra en egen tolkning.  

HÄR ÄR 25 KROGAR SOM ERBJUDER GÅSMIDDAG

Brösarps Gästgifveri

Var: Tomelilla kommun

När: Fram till 17 november. 

Pris: 650 kronor. 

Servering: Svartsoppa (alternativ soppa finns), gås med klassiska tillbehör (och ombjudning) samt skånsk äppelkaka med vaniljsås. 

Bonusinfo: Brösarps gästis serverar bara svensk gås. 

 

Bykrogen Österlöv

Var: Kristianstad kommun

När: 9 och 10 november

Pris: 595 kronor

Serveras: En fyrarätters gåsamiddag vid bordet. 

 

Elisefarm

Var: Höörs kommun

När: 8 och 9 november.

Pris: 495 kronor

Serveras: En fyrarätter med lokala varor. Förrätten innehåller gåslever och följs av en svartsoppa alternativt svamp consommé. Därefter är det dags för varmrätt med skånsk gås och dessert. 

Bonusinfo: Gåsen kommer från Hassle Bösarp i Skurup. 

 

Gamla Brogatan

Var: Malmö

När: Serveras fram till och med 10 november. 

Pris: 725 kronor (måste förbeställas)

Serveras: Hemkokt svartsoppa med gåsleverkorv eller skaldjursbisque på havskräfta, helstekt skånsk gås med tillbehör som äpple, katrinplommon, rödkål och brysselkål, brynt potatis och naturligtvis ”gåsasås”. Avslutas med skånsk äpplekaka.

Bonusinfo: Brogatan (som restaurangen hette då) var ett klassiskt journalisthak i Malmö under 90- och 00-talet. 

 

Grand Hotel

Var: Lund

När: Serveras såväl till lunch som kväll fram till 17 november. 

Pris: 625 kronor för tre rätter och 725 kronor för fyra rätter. 

Serveras: Klassisk gåsamiddag på lokala råvaror. 

Bonusinfo: Härifrån kan du köpa med dig en gåsamiddag för att ta med dig hem. Då är kostnaden 395 kronor per person. 

 

Gästgivaregården Hurva

Var: Eslövs kommun

När: Fram till den 17 november. 

Pris: 585 kronor för tre rätter inklusive kaffe eller 525 kronor för två rätter inklusive kaffe.

Serveras: Svartsoppa, gås och skånsk äppelkaka med glass. 

 

Gästis

Var: Staffanstorp

När: Serveras fram till 10 november.

Pris: 555 kronor (278 för ungdom 9-3 och 138 kronor för barn 0-8). 

Serveras: Vildgåsbröst och gåslever, svartsoppa eller skaldjurssoppa, knaperstekt gås och confiterat lår samt ”äpplekaga” med vaniljsås. 

 

Hotel Svea

Var: Simrishamn

När: Fram till den 16 november. 

Pris: 545 kronor. 

Serveras: Svartsoppa eller hummersoppa, trancherad gås på buffé med tillbehör samt äppelkaka med vaniljsås.

Bonusinfo: 9 och 16 november är det dans. 

 

Hovdala slottsrestaurang

Var: Hässlehols kommun

När: 9 november klockan 12-15, 15.30-18.30, 19-22 och 10 november klockan 12-15 eller 15.30-18.30

Pris: 495 kronor inklusive kaffe och 200 kronor för barn

Serveras: Svartsoppa eller svampsoppa, gås med klassiska tillbehör och äppelkaksdessert med hemmagjord vaniljsås. Barn kan få kyckling till varmrätt. 

Bonusinfo: Serveras gås för åttonde året på rad, enligt Skånska Dagbladet.

 

H&G:s kök 

Var: Tomelilla

När: 8-10 november i tre serveringar

Pris: 495 kronor

Serveras: Svartsoppa eller svampsoppa till förrätt, gås och till sist äppelkaka. 

Bonusinfo: Restaurangen ligger på en golfklubb 

 

Möllers bryggeri

Var: Ystad

När: 8 november klockan 19, 9 november klockan 13 och 18 samt 10 november klockan 12 och 16

Pris: 395 kronor

Serveras: En fyrarätters meny.

 

Nilssons gästgiveri

Var: Hörby

Pris: 3 rätter kostar 400 kronor

Serveras: Svartsoppa, gås med tillbehör och skånsk äpplekaka.

Bonusinfo: Här kan du hämta din gåsamiddag för att ta med den hem och avnjuta där. 

 

Pensionat Enehäll

Var: Båstad

När: 8-10 och 16-17 november. 

Pris: 395 kronor.

Serveras: Svartsoppa med krås eller svampsoppa, knaperstekt gås från buffé med alla tillbehör samt äppelkaka med vaniljsås. 

Bonusinfo: Tyvärr fullbokat 8-10 november, men 16-17 november finns det fortfarande platser. 

 

Rådhuskällaren

Var: Malmö

När: Serveras fram till 11 november. 

Pris: 3 rätter 525 kronor (3 rätter), 460 kronor (2 rätter) eller 395 kronor (endast gås). 

Serveras: Svartsoppa med krås eller hummersoppa, stekt gås med rödkål, brysselkål, stekt kulpotatis, äppelmos och ”gåsasås” samt äppelkaka med vaniljsås. 

Bonusinfo: En våning ovanför rådhuskällare går det bra att gifta sig borgerligt. Varför inte slå till?

 

Röstånga Gästgivaregård

Var: Svalövs kommun

När: Serveras hela november. 

Pris: 595 kronor (695 kronor med dans)

Serveras: Svartsoppa som kan bytas mot champinjonsoppa eller gravlaxtoast, knaperstekt gås med stekt potatis, ”gåsasås” och hemlagat äpplemos och brysselkål samt skånsk äppelkaka.

Bonusinfo: 9, 16 och 23 november gästas Röstånga gästis av Svedanz som bjuder på dansvänlig musik till gåsen. 

 

Sjöbo gästgivaregård

Var: Sjöbo

När: Lördagar och söndagar fram till den 17 november. Sittningarna sker 12-15 samt 18 lördagar och 12 eller 15 söndagar

Pris: 4 rätter 575 kronor, 3 rätter 495 kronor, 2 rätter 425 kronor och enbart gås 335 kronor.

För barn upp till 13 år 15 kronor per år

Serveras: Svartsoppa alternativt skaldjurssoppa står som förrätt. Därefter följer gås med tillbehör och till sist husets ostar alternativt äppelkaka.

 

Skanörs Gästgifveri

Var: Vellinge kommun

När: Fram till 24 november.

Pris: 545-645 kronor (beroende på vilken veckodag det är).

Servering: Svartsoppa med gåsleverterrin eller hummersoppa, gås med klassiska tillbehör samt skånsk äpplekaka.

 

Smygehus havsbad

Var: Trelleborgs kommun

När: 8-10 november. 

Pris: 525 kronor (enbart huvudrätt 345 kronor, förrätt eller dessert 110 kronor).

Serveras: Svartsoppa eller hummersoppa, helstekt gås med tillbehör samt skånsk äppelkaka med fluffig vaniljsås. 

Bonusinfo: Det här är Sveriges sydligaste gåsamiddag!

 

Sofiero slottsrestaurang

Var: Helsingborg

När: Serveras till och med 16 nov onsdagar till lördagar från kl 18.00

Pris: 3 rätter kostar 585 kronor och 5 rätter 705 kronor. 

Serveras: Klassiska rätter som svartsoppa, sknsk gås med confiterat gåslår, äppleflarn med mera. 

Bonusinfo: Här kan du även köpa gås för avhämtning. 

 

Spången

Var: Ljungbyhed

När: 7/11-11/11 samt 14/11-15/11. 

Pris: Mellan 495 och 695 kronor beroende på vilken veckodag det är. 

Serveras: Svartsoppa eller sparrissoppa, gås med tillbehör samt äppelkaka med vaniljsås. 

Bonusinfo: Avhämtning finns för er som vill äta gåsamiddagen hemma.

 

Svaneholms slott

Var: Skurups kommun

När: 8, 9 och 10 november

Pris: 500 kronor och 200 kronor för barn

Serveras: Förrätten består av svartsoppa, hummersoppa eller pumpasoppa. Till varmrätt serveras stekt gåsbröst alternativt friterad potatiskrokett för den som vill ha ett vegetariskt alternativ. Och sist men inte minst friterade vaniljfyllda munkar till efterrätt. 

Bonusinfo: Här får du äta en gåsamiddag i 1500-talsmiljö. 

 

Wärdshuset i Hembygdsparken

Var: Ängeholm

När: Helger fram till och med 24 november. Hålls två sittningar, 11.30 och 13.30

Pris: 189 kronor

Serveras: En gåsbuffé med bland annat svartsoppa, helstekt gås, äppelpaj, pajer, sallader och mycket annat. 

 

Årstiderna i Kockska huset

Var: Malmö

När: Serveras fram till 17 november. 

Pris: 695 kronor.

Serveras: Liten laxsandwich, svartsoppa med gåslever eller hummersoppa, knaperstek gås med tillbehör samt skånsk äppelkaka med vanljkräm.

Bonusinfo: Jörgen Kocks hus har anor som sträcker sig tillbaka till 1500-talet. 

 

Ängavallen

Var: Vellinge kommun

När: Serveras fram till 22 november.

Pris: 665 kronor. 

Serveras: Svartsoppa med krås eller soppa på jordärtskocka, gås med klassiska tillbehör eller kalv med rosenkål, syrlig päronsorbet samt äppeldessert.

Bonusinfo: Gåsmiddagen är garanterat 100 procent ekologisk. ”Vi låter naturen sköta sig själv och det mår både du och den bra av. Dessutom blir allt så mycket godare på det viset”.

 

Örenäs slott

Var: Landskrona kommun

När: 7-9 november.

Pris: 645 kronor (ungdom 10-14 år betalar 465 och barn 4-9 år 298).

Serveras: Svartsoppa eller jordärtskockssoppa, confiterat gåslår med portvin, kålcrème och rosenkål samt slottets äppleterrin.

Bonusinfo: De skånska gässen som serveras härstammar från egna avelsdjur och går under uppfödningen på stora gräsfält i backarna i dalen strax utanför Skurup. 

Därför firar vi Mårten-dagen

Dagens tradition hänger samman med att helgonet Martinus (senare Martin av Tours) firas den 11 november. Martinius var ursprungligen en romersk soldat från det område som i dag är Ungern. Enligt sägnen ville invånarna i staden Tours göra honom till biskop mot hans vilja. För att slippa det ansvaret gömde sig Martinius bland gässen, men gässen kacklade och avslöjade honom vilket ledde till att han trots allt blev biskop. Gässen äts därför som straff för att de avslöjade Martinius. 

Händelsen lär ha utspelat sig den 11 november 371. 

Mårtensafton infaller alltid 10 november.