I marsvinens foder låg det en död ödla. Foto: PrivatI marsvinens foder låg det en död ödla. Foto: Privat
I marsvinens foder låg det en död ödla. Foto: Privat
Marleen Guldstrand, 40, från Malmö. Foto: PrivatMarleen Guldstrand, 40, från Malmö. Foto: Privat
Marleen Guldstrand, 40, från Malmö. Foto: Privat
Det var till marsvinen Moster, Karamell och Mysan som Marleen tänkte ge höet. Foto: PrivatDet var till marsvinen Moster, Karamell och Mysan som Marleen tänkte ge höet. Foto: Privat
Det var till marsvinen Moster, Karamell och Mysan som Marleen tänkte ge höet. Foto: Privat

Marleen, 40, hittade en död ödla – i maten

Publicerad

En död, torkad ödla – det hittade Marleen Guldstrand från Malmö i marsvinens mat.

Det var när hon drog ut en stor tuss med hö som ödlan slank med ut ur förpackningen, till hennes stora förvåning.

– Först såg det ut som en pressad jordklump – men när jag tittade på den insåg jag att klumpen hade glansig hud, säger hon.

När Marleen Guldstrand, 40, från Malmö skulle mata sina marsvin med hö fick hon en stor chock.

– Jag skulle lägga in en bunt hö i marsvinens bur, så jag tog in handen i förpackningen och drog ut massor med hö. Då såg jag att någonting annat följde med. Det var mörkt och såg först ut som en pressad jordklump – men när jag tittade på den insåg jag att klumpen hade glansig hud, säger hon.

Vid närmare inspektion insåg Marleen vad det var hon höll i sin hand.

– När jag tittade mer ingående kunde jag se att det var en torkad ödla utan svans. Den var alldeles torr, det var väldigt äckligt.

Den döda lilla reptilen fick sedan åka ner i papperskorgen, i sällskap med höet från samma förpackning.

– Ödlan var mörk på ena sidan och grönbrun med silveraktiga inslag på den andra. Jag kunde tydligt se mönstret av huden. När jag hade fotograferat ödlan slängde jag den, tillsammans med resten av höet. Sedan tvättade jag händerna väldigt noggrant, säger Marleen Guldstrand.

"Aldrig sett något liknande"

Marleen menar att det lilla missödet inte har inverkat på hennes inställning till Vitakraft, det företag som gjort marsvinsmaten.

– Jag tänkte först att jag skulle lämna tillbaka höet och byta varan, men sedan ändrade jag mig. Det kändes som lite för mycket jobb för den lilla summan som höet kostar. Någon kontakt med med Vitakraft har jag inte haft, eftersom jag inte tror att de kan göra så mycket åt saken. Jag har varit nöjd med deras produkter i flera år, det här är egentligen ingenting som de kan hjälpa eller rå för, säger hon.

Enligt Vitakraft Sverige är detta troligtvis något av en engångsföreteelse.

– Jag har aldrig sett eller hört talas om något liknande under de snart nio år jag arbetat för Vitakraft, säger Christian Kjaergaard Thomsen, vd på Vitakraft Sverige till Lokaltidningen, som var först med att rapportera om den döda ödlan.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag