Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Märkliga upptäckten – delfin dök upp i hamn

Delfinen har simmat runt i hamnområdet i över ett dygn.Foto: Mats Larsson
Landskrona hamn.Foto: TOMAS LEPRINCE

På torsdagen gjordes en ovanlig upptäckt i Landskrona hamn, då en delfin plötsligt dök upp.

Över ett dygn senare är delfinen fortfarande kvar – och nu har dykare satts in för att leda däggdjuret till havs igen.

– Den bör nog ge sig i väg ganska omgående, säger marinbiologen Kristin Johansson.

Det var på torsdagsmorgonen som flera personer blev vittne till att en delfin simmade runt mitt i Landskrona hamn. En av personerna var Mats Larsson, som är chef på hamnbolaget i Landskrona.

På fredagen är delfinen fortfarande kvar i området.

– Jag har sett tumlare här förut, men aldrig en delfin. Det var roligt och trevligt. Men det är synd att den är kvar där inne och inte vill simma ut, säger Mats Larsson.

Han beskriver att delfinen simmar runt i ett inlopp, och måste vända om för att kunna simma tillbaka ut i havs igen. För att hjälpa den på traven har dykare varit på plats under fredagen.

– Vi får se om vi kan störa den så att den simmar åt rätt håll, säger Larsson.

Brukar synas en gång per år

Mats Larsson har kontaktat Öresundsakvariet för att få svar på hur delfinen har hamnat där, och vad det rör sig om för typ av delfin.

Marinbiologen Kristin Johansson förklarar att det ser ut att vara en flasknosdelfin. Det kan hända att man får syn på en sådan delfin i området ungefär en gång per år. 

– De lever i stora stim, och på sommartid kommer de till våra vatten också. Den har varit på en fullt naturlig vandring efter mat. Men ibland händer det att de råkar komma fel, och tanken är inte att den ska vara här. Den borde ge sig söderut snart, säger Kristin Johansson.

Klarar inte för kallt vatten

Delfinen bör snart simma söderut för att komma till varmare vatten, förklarar marinbiologen. 

– Det är sannolikt att just den här delfinen har kommit bort från de andra delfinerna, den kanske har simmat i väg själv för att hitta mat.

Om delfinen blir kvar för länge i hamnområdet kan det medföra vissa risker.

– Det blir för kallt för dem i det vattnet. Delfiner är däggdjur och är varmblodiga. Tumlare har till exempel tjockare späcklager och klarar det bättre. Jag kan inte svara på hur länge delfinen klarar sig i vattnet. Den bör nog ge sig iväg ganska omgående. Men det är mycket beroende på mat, det är viktigt att den får tag på det.