FÖRTVIVLAD. Gänget har kastat råa ägg mot lägenheten - och eftersom balkongdörren var öppen hamnade en del ägg på hennes möbler i det nyrenoverade vardagsrummet. "Jag blir förtvivlad", säger Marketta Tyrot. Foto: Sara Strandlund
FÖRTVIVLAD. Gänget har kastat råa ägg mot lägenheten - och eftersom balkongdörren var öppen hamnade en del ägg på hennes möbler i det nyrenoverade vardagsrummet. "Jag blir förtvivlad", säger Marketta Tyrot. Foto: Sara Strandlund

Marketta blir trakasserad av ungdomsgäng

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. I tre år har hon trakasserats. Och i fredags haglade råa ägg in genom balkongdörren och kladdade ner möbler, fönster och husfasaden.
- Trist att bli skändad i sitt eget hem, säger pensionerade Marketta Tyrot som bor på Sevedsplan i Malmö.
Hon bor i ett nyrenoverat punkthus precis vid torget.
Lägen­heten är prydlig och fräsch med fönster både mot Jespersgatan och gården. En riktig idyll om det inte varit för ett ungdomsgäng som lever rövare i området.
- Förra året fick jag en sten inslängd genom rutan till vardagsrummet. Och sommaren innan kastade de också ägg, säger Marketta som polisanmält trakasserierna.

Träffade tv:n och möbler

Marketta bor på andra vån­ingen med balkong in mot den välskötta trädgården.
Hon visar Kvällsposten ut på balkongen där rester av ägg runnit på fönstren, väggarna och ner på cementgolvet.
- Och äggen som kom in i lägenheten träffade min fåtölj, tv:n och en blomma.
Fredagskvällen fick hon ägna åt att tvätta rent för att lägenheten inte skulle stinka dagen efter.
- Jag blir inte förbannad. Jag blir ledsen, säger Marketta bekymrat.

"Är oacceptabelt"

Stora satsningar har gjorts på Seved i Malmö och projekten har hyllats av politiker och media. Men verkligheten är en annan. MKB har gjort stora ansträngningar för att höja säkerheten och trivseln.
Robban Rosenqvist är boendesocial utvecklare, ett finare ord för nätverkare. Han känner de flesta i området.
- Det här är oacceptabelt. Vi ska göra vad vi kan för att hitta de skyldiga. Sedan blir det en polissak. Dels ska våra hyresgäster känna sig trygga dels vill vi inte ha våra fastigheter nedkladdade, säger han.

Ska göra rent i dag

Redan i dag kommer MKB och tvättar fasaden och balkongen.
- Vi vill fortsätta att ha öppna gårdar och inga "gated communities", säger Robban Rosenqvist.
- Så nu har vi kontaktat förebyggarenheten som ska hjälpa oss.
Thorbjörn Falk
Thorbjörn Falk

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag