Marion Maréchal-Le Pen. Foto: Claude ParisMarion Maréchal-Le Pen. Foto: Claude Paris
Marion Maréchal-Le Pen. Foto: Claude Paris
Marion (till höger) med sin moster Marine Le Pen. Foto: Francois MoriMarion (till höger) med sin moster Marine Le Pen. Foto: Francois Mori
Marion (till höger) med sin moster Marine Le Pen.  Foto: Francois Mori

Marion Le Pen hyllar svenska kontrollerna

Publicerad

Här hyllar främlingsfientliga Nationella fronten den svenska regeringen.

"Sverige och Danmark vägrar följa Merkel i migrationsgalenskapen och återupprättar (på riktigt) gränskontroller. Bravo!" skriver Marion Le Pen i franska Nationella fronten på Twitter.

Gränskontrollerna i Sverige och Danmark rör inte bara upp känslor inom länderna. Reaktioner har även uppstått i medier som Washington Post, al-Jazeera och Deutsche Welle.

I Frankrike hyllar nu Marion Maréchal-Le Pen, parlamentsledamot för högerextrema Nationella fronten och systerdotter till partiledaren Marine Le Pen, det svenska och danska agerandet.

"Sverige och Danmark vägrar följa Merkel i migrationsgalenskapen och återupprättar (på riktigt) gränskontroller. Bravo!" skriver hon på Twitter.

 

 

Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola, är inte förvånad:

– Det ligger ju i linje med partiets politik. Nationella fronten har länge velat begränsa invandringen i Europa och velat införa gränskontroller under en lång tid, säger hon.

Men Marion Maréchal-Le Pens beröm är knappast något som välkomnas av svenska regeringen.

– Naturligtvis tycker de väl inte att det är bra att associeras med ett populistiskt högerradikalt parti, men även Sverigedemokraterna har ju ställt sig bakom ID-kontrollerna så de är nog inte överraskade, säger Ann-Chatrine Jungar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag