Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-BildFoto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
 Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-BildFoto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
 Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-BildFoto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild
 Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Marinda fick chansen till livet – och tog den

Publicerad

Trebarnsmamman och uteliggaren Marinda Sjöholm, 46, i Helsingborg höll på att knarka ihjäl sig.

Hon fick chansen till livet – och tog den.

Nu bor hon i en egen lägenhet för första gången på 10-15 år.

– Det känns bra, det känns äntligen som det ska, säger Marinda.

Marinda Sjöholm hade turen att komma med i ett projekt – Bostad First – i Helsingborg. Metoden har lanserats i Helsingborg och Stockholm och går ut på att ge hemlösa chansen till en egen bostad.

Förutsättning: den som vill komma in från kylan måste vara beredd att förändra sitt liv och bli nykter och drogfri.

Marinda ville – och hon gav sig fasiken på att lyckas. Det där livet i trappuppgångar, kalla källare och till och med ett cykelskjul var för tröttsamt och dessutom livsfarligt.

Sista natten i det kalla cykelskjulet var första dygnet i hennes nya, nyktra liv.

– Jag har levt ett hårt liv, det kan man lugnt säga. Jag har knarkat i hela mitt liv, säger hon.

 

Var nära att dö

Marinda hade tagit en överdos och var nära att dö, dels på grund av giftet i kroppen, dels på grund av en farlig infektion som hade satt sig på hennes hjärta.

– Läkaren sa, att om jag skulle fortsätta knarka så skulle mitt hjärta stanna. Därför lade jag av, säger Marinda Sjöholm.

Därför sitter hon nu i en mysigt möblerad 22-kvadratare i Helsingborg.

– Det går skitbra, säger Marinda som går i subutexbehandling (syntetiskt heroin) för att inte komma i närheten av kriminalitet och missbruk igen.

Hon har också fått priset som "Årets granne" i bostadsområdet.

– Jag försöker vara snäll mot mina grannar, säger Marinda som hoppas på att kunna hitta ett arbete för att kunna försörja sig själv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag