Marie vill skapa trygg festival – för alla tjejer

"Vi vill att tjejer ska kunna ha roligt utan att oroa sig över att bli utsatta för någonting", säger Marie Strömdahl.
Foto: Privat
Malmöfestivalen har börjat!
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Banan "The beast" kommer att finnas på plats.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
"Ju fler ögon vi har i publikhavet, desto bättre", menar Marie Strömdahl.
Foto: TOMAS LEPRINCE

När Malmöfestivalen drar i gång på fredagen samlas tiotusentals på festivalområdet.

Då är Marie Strömdahl och hennes volontärer från Vuxna För Trygga Tjejer på plats i folkhavet.

– Vi är där för att skapa en tryggare festival för tjejerna. Vi vill att de ska kunna ha roligt utan att oroa sig över att bli utsatta för någonting, säger Marie Strömdahl.

Marie Strömdahl från Gunnarstorp var trött på berättelserna om sexuella övergrepp och hotfulla kommentarer mot tjejer på sommarfestivalerna. Förra året startade hon den ideella föreningen Vuxna för trygga tjejer. Det året var föreningens medlemmar på ett 20-tal festivaler för att ge tjejer och killar en tryggare och roligare festivalupplevelse.

Under hela Malmöfestivalen finns Marie Strömdahl och hennes volontärer på plats i i publikhavet och runt om på festivalområdet iklädda sina rosa västar. 

"Tjejerna är mest utsatta"

Deras ögon och öron håller koll så att besökarna inte utsätts för något kränkande eller otrevligt.

– Det är tjejerna som är mest utsatta och vi vill att de ska kunna gå festivaler och känna sig trygga. Vi blandar oss i publiken och är ute på området och håller koll och förhindrar att saker händer. Vi har lärt oss hur det brukar se ut när något är på gång, berättar Marie Strömdahl som är ordförande i föreningen.

Hur ser ni det, att något är på gång?

– Det är hela kroppsspråket. Ofta är det killar som är förövarna och de kan ringa in eller två tjejer, så att tjejerna isoleras från alla andra i publiken. Man märker det även på var personerna har fokuset - diggar de musiken och ser på spelningen eller är de bara fokus på tjejer? Man lär sig se signalerna ju mer man är ute, säger Marie.

"Ju fler ögon vi har, desto bättre"

Det är första året som föreningen är på Malmöfestivalen. Området är betydligt större än de festivaler och stadsfester som föreningen tidigare arbetat på och nu letar Marie efter fler volontärer.

– Malmö är stort. Vi samarbetar med arrangören och deras säkerhetsapparat och går aldrig färre än tre och tre, för att det ska vara tryggt för oss också. Eftersom området är större behöver vi vara fler, för ju fler ögon vi har i publikhavet, ju större skillnad kan vi göra, säger Marie.

Så kan DU hjälpa och stötta

Vill du hjälpa Marie att göra Malmöfestivalen tryggare? Då kan du kontakta föreningen via deras Facebooksida Vuxna För Trygga Tjejer.

Föreningen samarbetar med Malmöfestivalen. Under festivalen går volontärerna i grupper om minst tre personer på området och finns i publiken när det är spelningar. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!