"Vi vill att tjejer ska kunna ha roligt utan att oroa sig över att bli utsatta för någonting", säger Marie Strömdahl. Foto: Privat"Vi vill att tjejer ska kunna ha roligt utan att oroa sig över att bli utsatta för någonting", säger Marie Strömdahl. Foto: Privat
"Vi vill att tjejer ska kunna ha roligt utan att oroa sig över att bli utsatta för någonting", säger Marie Strömdahl. Foto: Privat
Malmöfestivalen har börjat! Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅNMalmöfestivalen har börjat! Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Malmöfestivalen har börjat! Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Banan "The beast" kommer att finnas på plats. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅNBanan "The beast" kommer att finnas på plats. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Banan "The beast" kommer att finnas på plats. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
"Ju fler ögon vi har i publikhavet, desto bättre", menar Marie Strömdahl. Foto: TOMAS LEPRINCE"Ju fler ögon vi har i publikhavet, desto bättre", menar Marie Strömdahl. Foto: TOMAS LEPRINCE
"Ju fler ögon vi har i publikhavet, desto bättre", menar Marie Strömdahl. Foto: TOMAS LEPRINCE

Marie vill skapa trygg festival – för alla tjejer

Publicerad

När Malmöfestivalen drar i gång på fredagen samlas tiotusentals på festivalområdet.

Då är Marie Strömdahl och hennes volontärer från Vuxna För Trygga Tjejer på plats i folkhavet.

– Vi är där för att skapa en tryggare festival för tjejerna. Vi vill att de ska kunna ha roligt utan att oroa sig över att bli utsatta för någonting, säger Marie Strömdahl.

Marie Strömdahl från Gunnarstorp var trött på berättelserna om sexuella övergrepp och hotfulla kommentarer mot tjejer på sommarfestivalerna. Förra året startade hon den ideella föreningen Vuxna för trygga tjejer. Det året var föreningens medlemmar på ett 20-tal festivaler för att ge tjejer och killar en tryggare och roligare festivalupplevelse.

Under hela Malmöfestivalen finns Marie Strömdahl och hennes volontärer på plats i i publikhavet och runt om på festivalområdet iklädda sina rosa västar. 

"Tjejerna är mest utsatta"

Deras ögon och öron håller koll så att besökarna inte utsätts för något kränkande eller otrevligt.

– Det är tjejerna som är mest utsatta och vi vill att de ska kunna gå festivaler och känna sig trygga. Vi blandar oss i publiken och är ute på området och håller koll och förhindrar att saker händer. Vi har lärt oss hur det brukar se ut när något är på gång, berättar Marie Strömdahl som är ordförande i föreningen.

Hur ser ni det, att något är på gång?

– Det är hela kroppsspråket. Ofta är det killar som är förövarna och de kan ringa in eller två tjejer, så att tjejerna isoleras från alla andra i publiken. Man märker det även på var personerna har fokuset - diggar de musiken och ser på spelningen eller är de bara fokus på tjejer? Man lär sig se signalerna ju mer man är ute, säger Marie.

"Ju fler ögon vi har, desto bättre"

Det är första året som föreningen är på Malmöfestivalen. Området är betydligt större än de festivaler och stadsfester som föreningen tidigare arbetat på och nu letar Marie efter fler volontärer.

– Malmö är stort. Vi samarbetar med arrangören och deras säkerhetsapparat och går aldrig färre än tre och tre, för att det ska vara tryggt för oss också. Eftersom området är större behöver vi vara fler, för ju fler ögon vi har i publikhavet, ju större skillnad kan vi göra, säger Marie.

Så kan DU hjälpa och stötta

Vill du hjälpa Marie att göra Malmöfestivalen tryggare? Då kan du kontakta föreningen via deras Facebooksida Vuxna För Trygga Tjejer.

Föreningen samarbetar med Malmöfestivalen. Under festivalen går volontärerna i grupper om minst tre personer på området och finns i publiken när det är spelningar. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag