Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Marica, 25: ”Kändes som läpparna skulle spricka”

”Känner mig duktigt blåst”. Marica är en av mer än 50 kunder som har polisanmält en skönhetssalong i Malmö.
”Känner mig duktigt blåst”. Marica har polisanmält en skönhetsklinik i Malmö. Foto: Privat
Marica, 25, beskriver sin anmälda felbehandling i bilder. Foto: Privat
”Världens skräckupplevelse”. Det säger en av kunderna som polisanmält skönhetssalongen. Foto: Privat

Skönhetssalongen lovade laser, botox och fillers till bra priser. Nu vittnar många kunder om misslyckade behandlingar – men också om rent bedrägeri.

Marica Carlsson Halilovic är en av 50 kunder som har polisanmält salongen i Malmö.

– Jag fick väldigt ont, det kändes som om mina läppar skulle spricka, säger hon.

En lång rad kunder vid skönhetssalongen i Malmö har på kort tid gjort anmälan hos polisen för att de har fått fillers- och laserbehandlingar utförda på ett felaktigt och smärtsamt sätt – och några för att de har betalat för en tjänst i förväg men sedan inte fått den.

Marica Carlsson Halilovic, 25, är en av de drabbade. Hon har gjort fillers i läpparna många gånger tidigare men berättar att hon aldrig upplevt något liknande, efter behandling på salongen i Malmö. 

– Det gjorde fruktansvärt ont, och jag frågade om det verkligen ska göra så här ont. Efter behandlingen fick jag blåmärken runt hela munnen, på ett onormalt sätt, och dessutom fick jag en hudinfektion, säger Marica, som fick gå på antibiotika i tio dagar för att motverka infektionen.

– Han använde inte handskar och gjorde inte rent områdena innan han stack, berättar hon.

Marica, 25, beskriver sin anmälda felbehandling i bilder. Foto: Privat

Marica hade smärtor i hela läppartiet, tandköttet och hon fick också en böld på kinden vid ena mungipan efter att ha gjort botox i käkbenen.

– När han hade felbehandlat mig gav jag honom en ny chans. Man vill ju inte förlora pengarna. Men nu känner jag mig duktigt blåst, säger hon.

 

Det här är botox och fillers

Vad är botox?

Botulinumtoxin, även kallat botox, är ett muskelförlamande nervgift som används inom sjukvården som ett avslappnande medel. Läkemedel med botox är även godkända för behandling av ansiktsrynkor. Produkterna är alltid receptbelagda och inte kosmetiska produkter då de ska injiceras och har en farmakologisk effekt.

 

Hur farligt är botox?

Då botox är ett kraftigt nervgift kan det vid felaktig användning orsaka biverkningar som muskelsvaghet och svårigheter med att svälja och andas. Om man har fått botulinumtoxin injicerat och upplever svårigheter att andas, svälja eller tala ska man omedelbart kontakta sjukvården.

 

Vem får injicera botox?

Ansvarig förskrivare, exempelvis en läkare, kan beställa produkten och ska säkerställa att den ges av personal med särskild kompetens och kunskap om hur läkemedlet ska användas.

 

Hur får botox säljas?

Det är receptbelagda läkemedel som bara kan säljas på godkända apotek och ha förpackningar med information på svenska. All annan försäljning är förbjuden. Om förpackningarna har information på annat språk kan de ha köpts in olagligt. Det innebär att man inte kan lita på varken innehåll eller kvalitet.

 

Vad är fillers?

Fillers är injektionsbehandlingar för att bland annat fylla ut rynkor och för läppförstoring. Produkterna innehåller ämnen som binder vatten, till exempel hyaluronsyra som också finns naturligt i kroppen. Produkterna är inte läkemedel, utan säljs som medicintekniska produkter. Det innebär att de inte behöver vara godkända av Läkemedelsverket innan de får säljas.

 

Vem får behandla?

På ”fillers" ska det stå fyra siffror tillsammans med CE-märket på produkten för att den ska få säljas. Produkten måste även ha svensk bruksanvisning och märkning. Det finns i dag inga formella krav på vem som får utföra behandling med "fillers". Kommunerna kontrollerar verksamheten.

Källa: Läkemedelsverket

Annat än botox

En kvinna, som vill vara anonym, och som har polisanmält salongen, beskriver en botoxbehandling som gått snett. Hon misstänker att hon har injicerats med något annat än botox och klagar över huvudvärk och smärta i ögonbrynet.

En annan kvinnlig kund, som också polisanmält, ger oss tillstånd att publicera bilder av hennes blåröda, svullna läppar säger:

– Jag hade aldrig gjort detta innan och tänkte testa som en kul grej. Jag fick världens skräckupplevelse.

”Världens skräckupplevelse”. Det säger en av kunderna som polisanmält skönhetssalongen. Foto: Privat

En ung kvinna som Kvällsposten har talat med berättar att hon efter en behandling på salongen inte fick se sig i spegeln. Hon fick rådet att springa till Apoteket och köpa medicin mot insektsbett.

– Mina läppar såg helt förstörda ut. Jag kommer att få leva med detta i många år framöver, säger hon.

I en stängd grupp på Facebook har felbehandlade informerat och stöttat varandra, och förutom plågsamma och misslyckade behandlingar med botox och fillers anser sig flera ha blivit lurade på pengar.

Lägre priser

Salongen ska ha lockat kunder med lägre priser än normalt och många har inte fått kvitto efter behandling. Priset för en milliliter filler kan variera beroende på salong och märke men kostar normalt mellan 2 500-3 500 kronor. 

Malmösalongen dock har tagit ungefär 1 000-1 500 kronor, enligt några av anmälarna.

I flera av de polisanmälda fallen ska kunder ha betalat i förväg för behandlingar som aldrig blivit av. Kvällsposten har talat med en 25-årig kvinna, som vill vara anonym, och hon berättar att hon och hennes syster köpte varsitt laserpaket – en behandling för hårborttagning.

– Vi köpte paketen 9 maj, men fick tid först i juni. Jag betalade 2 700 kronor med Swish, och bad om kvitto via mejl och det fick jag. När jag sitter på cykeln och är på väg dit ringer de från salongen och avbokar, berättar 25-åringen.

Ständiga avbokningar

Beskedet hon fick var att ett munstycke till lasern var på reparation, och hon fick en ny tid nästa dag. Men även då avbokades tiden med kort varsel. Ännu en ny tid efter en eller två veckor avbokades också.

– Då blev jag riktigt förbannad. Jag har ett jobb att sköta, och kan inte gå ifrån hursomhelst.

25-åringen krävde pengarna tillbaka, men fick svaret att det inte var möjligt och erbjöds i stället andra typer av behandlingar – som hon inte var intresserad av. Efter mer än fyra månader har 25-åringen varken fått behandling eller pengar tillbaka.

 

LÄS OCKSÅ: Elias, 24, kan inte sluta göra nya ingrepp

 

Kvällsposten har flera gånger sökt ägaren till skönhetssalongen i Malmö. 

I ett mejl skriver han att har kontaktat en advokat som ”ska svara på alla era påståenden”. Han skriver också att både han och hans vänner och familj har utsatts för hot.

Salongen står i dag stängd och igenbommad, enligt Sydsvenskan, som också skrivit om fallet.

 

Kunden hade aldrig tidigare gjort den här typen av behandling, och beskriver det som en skräckupplevelse. Foto: Privat

Brottsrubriceringen är vållande till kroppsskada, misshandel och bedrägeri och polisen i Malmö uppmanar andra som känner igen sig i beskrivningen att också polisanmäla salongens ägare.

– När medierna publicerar brukar det kunna ge fler styrkan att våga anmäla, säger Nils Norling, vid polisen i Malmö, som bekräftar att minst 50 anmälningar har kommit in. 

Mannen har varit verksam i skönhetsbranschen under några år, först som anställd på en klinik och sedan som egen företagare. Han dömdes för sex år sedan till ett kortare fängelsestraff för elva fall av bedrägeri.

Socialstyrelsen utreder

Den 30 september ska Socialstyrelsen redovisa en utredning om estetiska behandlingar av den här typen ska omfattas av samma skydd för den enskilde som gäller enligt hälso- och sjukvårdslagstiftningen och hur detta ska regleras.

När uppdraget gavs till Socialstyrelsen för ett år sedan sa socialminister Annika Strandhäll (S) i ett uttalande:

– Det är skrämmande att i princip vem som helst i dagsläget kan göra stora medicinska ingrepp på en annan människa och sen stå helt utan ansvar om det går fel.