Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marias kropp hade mer än 100 skador

Foto: Stefan Lindblom / Helsingborgs-Bild

Den 17-årige Landskronapojken misstänks ha knivdödat sin syster, 19-åriga Maria. Flickans kropp hade över 100 skador.

I dag åtalas brodern för mord vid Lunds tingsrätt.

Enligt åtalet har 17-åringen använt två knivar och en sax när han dödade sin syster den 23 april i Landskrona.

Obduktionen visade att Maria fått mer än 100 skador. Flera av skadorna har var för sig varit dödliga.

Enligt åtalet har pojken huggit och skurit sin syster i bland annat huvudet, halsen, ryggen och lungan. Han ska ha skurit av henne luftstrupen.

Polisen har beslagtagit knivarna och saxen som misstänks vara mordvapnen. Dessutom har Statens kriminaltekniska anstalt analyserat pojkens blodiga kläder. Det åberopas också som bevismaterial.

– Det har tagit sin tid eftersom det är en mordutredning, det har varit en omfattande utredning med mycket tekniska undersökningar och förhör. Rättegången är utsatt att börja i slutet av november, säger kammaråklagaren Magnus Larsson.

Presskonferens

I dag hölls en presskonferens i polishuset i Helsingborg.

– Hon har över 100 skador, framför allt på huvud, bål, hals, säger Larsson, enligt TT.

Enligt Magnus Larsson befann sig den åtalade brodern i närheten av systerns bostad när han greps, strax efter det att hans syster mördats.

17-åringen förnekar brott och skyller mordet på en maskerad person, och säger att han försökte skydda sin syster.

Larsson säger också att polisen följt spåret att motivet skulle ha varit att flickan dragit skam över familjen. Men inga bevis som styrker den testen har hittats.

– Något motiv har vi inte lyckats komma fram till. Det jag har väckt åtal för är att 17-åringen var där när det hände, och ensam, säger Magnus Larsson, enligt TT.

Den tekniska bevisningen, bland annat fingeravtryck, talar för att brodern är mördaren.

Strängaste straffet

Advokat Elisabeth Massi Fritz är målsägandebiträde för offrets syster. Hon biträder åtalet för sin klients räkning.

– Det handlar om ett oerhört brutalt mord av allra värsta sorten. Det finns bara försvårande omständigheter, säger hon, enligt TT.

Elisabeth Massi Fritz tror att 17-åringen kommer att få det strängaste straff som går att utdöma. Hon kommer också att föra skadeståndstalan för sin klient

– Vi kommer att kräva någonstans kring 100 000 kronor, säger Massi Fritz, enligt TT.

Suttit isolerad

Den 17-årige pojken har hållits isolerad i sju månader i en trång häktescell i polishuset i Helsingborg. Han har utsatts för många och långa förhör - men hela tiden nekat till brottsanklagelserna.

– Min klient har lämnat en berättelse, men den vill jag inte gå in på förrän åtalet offentliggjorts, har försvararen Urban Jansson tidigare sagt.

Maria hade under en längre tid haft kontakt med socialtjänsten i Landskrona på grund av våld och hot från sin familj.

Socialstyrelsen kritiserade tidigare i höst hanteringen av fallet – och kommunen har medgett att det funnits brister.

Erbjöds skyddat boende

Redan sommaren 2009 kontaktade svenska UD socialtjänsten i samband med att kvinnan bett om hjälp. Hon hade brutit upp från ett påtvingat äktenskap utomlands och skulle återvända till Sverige och sin mamma. Men enligt socialstyrelsen resulterade det varken i någon riskbedömning hos socialtjänsten eller någon uppföljning av kvinnans situation när hon hade återvänt.

Det gjordes inte heller någon utredning då den nu mordåtalade brodern kom till familjen i Landskrona året därefter.

Vid några tillfällen erbjöds Maria skyddat boende på annan ort, men hon tackade nej. Ingen kan påtvingas skydd, men kommunen borde ändå inte ha nöjt sig, ansåg socialstyrelsen, enligt TT.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!