Helen Magnusson och Danuta Kaminska har gjort egna granar på äldreboendet Storskarven i Bunkeflostrand. Foto: PrivatHelen Magnusson och Danuta Kaminska har gjort egna granar på äldreboendet Storskarven i Bunkeflostrand. Foto: Privat
Helen Magnusson och Danuta Kaminska har gjort egna granar på äldreboendet Storskarven i Bunkeflostrand. Foto: Privat
Ett önskemål var att göra en gran av glasflaskor. Foto: PrivatEtt önskemål var att göra en gran av glasflaskor. Foto: Privat
Ett önskemål var att göra en gran av glasflaskor. Foto: Privat
En gran är gjord av kottar. Foto: PrivatEn gran är gjord av kottar. Foto: Privat
En gran är gjord av kottar. Foto: Privat
De skapar en ny gran varje år. Foto: PrivatDe skapar en ny gran varje år. Foto: Privat
De skapar en ny gran varje år. Foto: Privat
Den första granen Helen och Danuta gjorde var av en laspall. Foto: PrivatDen första granen Helen och Danuta gjorde var av en laspall. Foto: Privat
Den första granen Helen och Danuta gjorde var av en laspall. Foto: Privat
Marianne Pennsäter tycker att granarna är väldigt fina. Foto: CHRISTER WAHLGRENMarianne Pennsäter tycker att granarna är väldigt fina. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Marianne Pennsäter tycker att granarna är väldigt fina. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Mariannes hyllning till boendets fina julgest

Publicerad

Personalen på Storskarvens äldreboende skapar egna granar.

Varje år tillkommer det ett nytt verk till samlingen – och alla görs i olika, oväntade material.

– Det är så flott att jag aldrig har sett någonting vackrare, säger Marianne Pennsäter.

På Storskarvens äldreboende i Bunkeflostrand står det fem hemmagjorda granar i alla möjliga olika material – utom just gran. Det var undersköterskan Helen Magnusson och kollegan Danuta Kaminska som kom på den originella idén, sedan har de fortsatt med det kreativa skapandet år efter år.

– Det började som en rolig grej. För fem år sedan tog vi sönder en lastpall, det blev den första granen. Sedan har någon frågat om vi kan göra en gran på flaskor, ett annat år har vi gått ut i skogen och använt kottar. Vi spinner vidare på idéer och gör det så juligt som möjligt, säger Helen Magnusson.

Helen Magnusson och Danuta Kaminska är initiativtagarna.Foto: Privat

Granbygget har kommit att bli en uppskattad aktivitet på boendet.

– Våra boende är antingen med och hjälper till, eller hejar på. Oavsett om man kan pyssla eller inte får alla vara med på sitt sätt. Det blir en grej att göra tillsammans, de boende tycker det är roligt. Ibland är de nyfikna och undrar vad det kan tänkas bli för gran detta år.

Trekantiga former

Samtliga av verken har en trekantig form, för att efterlikna riktiga granar.

– Formen är som en trekant, vi inspireras av riktiga granar. Ett år använde vi oss av en trasmatta, stack in tygbitar som barr och sprayade den grön och vit och satte röda rosetter på. Kottegranen har vi bundit upp på galler, det har vi gjort med granen som är gjord av flaskor också, säger hon.

En gran är gjord i trasmatta.Foto: Privat

Varje gran på boendet är unik, menar Helen.

– Ingen gran är den andra lik, det gäller att vara kreativ med det man har. Vi har satt ljus i någon gran och paket i en annan, vi försöker att göra granarna så julinspirerade som möjligt.

Uppskattar granarna

Marianne Pennsäter, vars man bor på Storskarvens äldreboende, är en av de besökare som uppskattar dekorationerna.

– Det är fantastiskt hur personalen har gjort. Det är så flott att jag aldrig har sett någonting vackrare, säger hon.

Personalens engagemang tilltalar Marianne.

– De som jobbar här gör mycket för de boende. Det handlar om enkla saker och det kostar väldigt lite, ändå blir det fint. Pyntet är så ovanligt att det inte är klokt.

Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag