Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mariannes fasa när hon såg vad som slängdes ut från bilen

När Marianne Kyhl kom hem fick kattungen en skolåda att sova i. Foto: Janus Kyhl
Händelsen inträffade Strax utanför Helsingör.

Marianne Kyhl satt i bilen på väg hem från Helsingör när hon plötsligt såg hur bilisten framför gjorde något oväntat. 

I farten öppnades dörren och två kattungar slängdes ut ur bilen. 

– Jag är skakad över att det finns människor som har så lite hjärta att de tycker det är okej att slänga ett par stackars kattungar från en bil, säger hon till BT

Några dagar efter händelsen är Marianne Kyhl fortfarande upprörd när hon berättar om den för den danska tidningen BT

Hon och hennes son satt i bilen i torsdags. De var på väg hem till Ålsgårde och körde på strandvägen mellan Helsingör och Köpenhamn. Framför dem körde en liten vit bil. Plötsligt öppnades den ena dörren och två små saker kastade ut. 

Marianne förstod ganska snabbt att de små sakerna var två svarta kattungar. De hade kastats av i farten. Hon skrek till sin son att bromsa och han stannade bilen. 

De båda gav sig ut på jakt efter kattungarna. Men de var skrämda och försökte fly från platsen. En av dem sprang in i ett buskage och den andra längs en större gräsplan. Men Marianne lyckades fånga den ena kattungen. Men den var rädd och fräste våldsamt. 

– Jag är van vid katter så jag började klappa den så att den kom ner i varv, säger Marianne till Ekstrabladet. 

Den andra kattungen gick dock inte att hitta. Efter en längre tids letande var Marianne och hennes son tvungna att ge upp och lämna platsen. 

”Dyrevernet” har lagt upp bilder på Facebook på kattungarna. Foto: Dyrevernet
”Dyrevernet” har lagt upp bilder på Facebook på kattungarna. Foto: Dyrevernet

Gav inte upp

När Marianne och hennes son kom hem letade de upp en skolåda som de kunde lägga kattungen i. Tillsammans med en filt kröp den ihop och somnade nästan direkt. 

Senare samma dag kom djurakuten och hämtade katten. De gjorde bedömningen att katten är högst tre eller fyra veckor och är i behov av modersmjölk var fjärde timme. 

Men Marianne kunde inte släppa tanken på den andra lilla kattungen. 

– Jag mådde så dåligt av att vi slutade leta, säger hon.

På fredagsmorgonen publicerade hennes man ett inlägg på Facebook där han uppmanande boende i området att leta efter den andra kattungen i området. 

Under fredagen sökte Marianne tillsammans med flera andra som sett Facebook-inlägget, men utan lycka. Men under natten till lördag kom det glädjande beskedet, en bekant till Marianne hade lyckats locka ut kattungen från sitt gömställe. 

https://www.facebook.com/dyrevaernet.dk/posts/2465613673471653

Vill få tag på kattägaren

Marianne är lättad över att kattungen hittades, men upprörd att den lämnades att dö vid vägkanten. 

– Om man nu har ett djur som får ungar så måste man ju lämna dem till Djurvärnet (en dansk djurrättsorganisation) om man inte själv kan ta hand om dem. Eller i sämsta fall lämna dem på ett ställde där sannolikheten är hög att någon hittar dem och tar hand om dem. Jag förstår inte hur man förmå sig själv att kasta ut ett levande djur ur en bil, säger hon.  

Nu hoppas hon att kattungarnas ägare blir varse vad som hänt. 

– Dessvärre hann vi inte notera registreringsnumret, men vi hoppas att inlägget på Facebook kanske kan få någon att reagera. Vi har ju beskrivit hur bilen ser ut. 

https://www.facebook.com/janus.kyhl/posts/10157301406653832