Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marianne Mörck om tiden i karantän: ”Är inte orolig”

LIVE-TV: Senaste nyheterna.
Marianne Mörck är en av Sveriges största kulturpersonligheter.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Äldre och tidigare sjuka rekommenderas till försiktighet under coronapandemin.

Skådespelerskan Marianne Mörck, 70, har dåliga lungor. Och hon har lyssnat och stannar hemma i Bunkeflostrand så mycket hon kan. 

Men orolig, det är hon inte.

– Jag litar på mig själv, säger hon.

Coronapandemin har inte bara Sverige och Skåne i sitt grepp, utan hela världen. Minst 267 000 personer har drabbats av det nya covid-19 viruset, från Kina i öst till Europa i väst.

Under tiden pandemin pågår uppmanas framför allt äldre och tidigare sjuka till försiktighet. Stanna hemma om det går, och undvik sociala kontakter.

En uppmaning som den folkkära skådespelerskan Marianne Mörck har hörsammat. Hon fyllde 70 år så sent som i september - och numera undviker hon att gå ut och röra sig bland folk på dagtid. Om hon väl måste lämna villan i Bunkeflostrand åker alltid munskyddet på. Det berättade hon först för Sydsvenskan

– Jag håller mig inomhus, jag har mitt munskydd och jag handlar bara på kvällstid, precis innan stängning, säger Marianne Mörck, som däremot är tydlig med att hon - försiktighetsåtgärderna till trots - inte är orolig: 

– Jag kan inte gå runt och vara orolig för något som inte har hänt. Det är som barn som ska till läkaren första gången, de vet inte vad som händer och känner ingen oro. Men sedan har vi oss vuxna som känner oro.

– Om jag vet att jag ska till tandläkaren är jag skitorolig en månad i förväg. Men det blir inte bättre av att jag är orolig, det blir bättre om jag sköter mig och lyssnar på myndigheter, experter och forskare.

Marianne Mörck håller sig hemma så mycket det går under coronapandemin.
Foto: Privat

”Aldrig haft tid att sitta hemma”

Den nya ”hemmakarantänen” innebär en helt ny tillvaro för Marianne Mörck, som är van vid att arbeta för jämnan, och som sällan har långa lediga perioder. 

Inte sedan 1969 har hon haft så här pass många lediga dagar efter varandra.

– Jag jobbar ju på somrarna också, när teatern är ledig. Jag jobbar nästan jämt, säger hon.

Hur ser en helt vanlig dag ut för dig just nu då? 

– Jag ligger kvar i sängen alldeles för länge och jag äter mat för första gången vid klockan 13.30. Jag sitter kvar vid köksbordet och rensar upp alla mina papper, jag har ju aldrig haft tid att sitta hemma och rensa upp. Jag var hemma fyra och en halv dag hela november.

– Så nu får jag en chans att ta hand om det jag behöver ta hand om. Jag rensar garderoberna och jag ser till att få ordning i mitt inre och mitt yttre hem. 

Många vänner hör av sig

Hemma i villan i Bunkeflostrand är Marianne Mörck ensamboende. Hon har visserligen en hyresgäst på ovanvåningen, men de kommunicerar numera bara via textmeddelanden.

Att träffas och umgås är inte aktuellt.

– Det är väldigt många som ringer mig och som frågar om de ska åka och handla åt mig. De är oroliga eftersom jag är över 70 och har dåliga lungor, berättar Marianne.

– Människor är väldigt snälla och jag har märkt att jag har väldigt många vänner, trots att det är något jag aldrig riktigt haft tid att odla. Men många hör av sig, hälsar och ser efter hur jag har det. Det är fantastiskt!

Så även om det blivit mycket tid i hemmet nu så är du knappast ensam? 

– Nej, oh nej! Det har varit mitt liv innan, att vara ensam, och det ser jag bara en nytta med eftersom jag då slipper vara trevlig och kan ägna mig åt mina pappershögar. 

Mer jobb väntar - till vintern 

Marianne Mörck har arbetat aktivt som skådespelerska sedan 1970. Hon fick sin utbildning vid scenskolan i Göteborg och har gjort sig känd genom en lång rad olika framträdande roller.

Hon har spelat Eliza i My Fair Lady och Maja Gräddnos i Pelle Svanslös. Hon har medverkat i såväl Wallander som i tv-serien Bonusfamiljen

Dessutom var hon julvärd så sent som förra julen, inför miljontals tv-tittare.

– Men nu är allting blankt och alla produktioner, alla jobb, allting är flyttat till september, oktober, november och december. De månaderna har jag inte en enda dag ledig. Då kommer det bli filminspelningar, tv-program och operajobb, säger Marianne. 

Vad är ditt tips nu då, till andra som kanske också tillhör en riskgrupp? 

– Ja, det är att ta ut en låda i taget och rensa. Hur mycket smulor har man inte i sin bestickslåda? Ta ut alla bestick, rensa upp och plötsligt har du ett hem som är helt fräscht! Det blir man glad av, så kan man slå på radion också. 

Ja, du låter ju väldigt glad?

– Ja, man måste ha ett sådant sinne. Jag får ingen hjälp av att tänka att jag är över 70 och har dåliga lungor. Ska jag tycka synd om mig själv har jag ingen energi kvar. Jag sorterar mina vitaminer, jag äter mina vitaminer och blodtryckstabletter och jag sköter mig.

– Sedan kan jag bli smittad ändå. Men jag är väldigt noggrann med restriktionerna. 

TV: Här jublar Parneviks från karantänen

Familjen stöttar Penny Parnervik i TV4:s Let's dance.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!