Marianne Mörck fick topproller – efter 60

”Det var så absurt alltihop. Vi gifte oss i tv som sändes klockan 21 på måndagskvällen och så var hon död på tisdagen. Hon var så levande, och så plötsligt var hon borta”, säger Marianne Mörck om vännen och kollegan Lill-Babs.
Foto: ULRIKA MALM / SVT
”Jag är ju samma människa. Jag har aldrig i mitt liv önskat att bli en kändis”, säger Marianne Mörck som är mer fullbokad än någonsin efter 60.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Skådespelare, regissör och sångerska – Marianne Mörck har en lång karriär bakom sig. 

Först på senare år har hon blivit rikskänd efter sin medverkan i "Stjärnorna på slottet" och ”Bonusfamiljen”.

– Jag har blivit igenkänd förr men nu kommer folk fram, tittar i ögonen och tackar, det är sån värme, det är så fint, säger Marianne Mörck.

Marianne Mörck föddes den 2 september 1949 i Göteborg. Mariannes mamma Astrid flyttade från Blekinge till Göteborg för att bli hembiträde i en välbeställd familj. När hon blev gravid fick hon ett ultimatum – antingen behålla barnet eller sitt jobb.

Dottern Marianne hamnade på barnhem och adopterades sedan bort till sjökaptenen Nils Mörck och hans fru Margareta. 

Marianne växte upp under sträng fostran med lackskor och rosett i håret. När hon i ungdomen visade intresse för sång och skådespeleri fick hon från de strikta föräldrarna höra att det inte ”passade sig”.

Som tjugoåring blev hon gravid första gången. Tillsammans med maken Alf hade hon dottern Malin och sonen Peter. Hon tog sånglektioner och fick börja i kören på Göteborgsoperan.

Marianne Mörck flyttade till Malmö med nya kärleken

År 1977 hamnade hon i Malmö – med en ny kärlek som hon träffat i kören. De köpte hus i Bunkeflostrand och där bor hon kvar än. Hon började att jobba i livsmedelsbutik, innan hon så småningom fick körjobb och sedan solistkontrakt på Malmö stadsteater.

– Jag älskade att sitta i affär. Jag städar fortande på hyllorna på Willys och Lidl och ser till att det ordning i affären. Jag viker bort tomma kartonger och ställer i ordning, säger Marianne Mörck.

Teaterscenen är Marianne Mörcks hem. ”Det är ett liv – inte ett arbete. Det jobbiga är att gå hem, handla och stå och skala potatis”, säger hon.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

Första gången Marianne träffade sin biologiska mamma var efter att ha spelat i ”Röde Orm” på Malmö opera 1978. Efter föreställningen fick hon ett brev som ett av hennes två halvsyskon hade skrivit. Några månader senare hälsade mamma Astrid på henne och sedan dess har träffas de varje år.

– Jag borde hälsa på i Göteborg mera, det är inte klokt, säger Marianne Mörck.

Sommarpratade – och gjorde succé

Under sin långa karriär har Marianne Mörck spelat i mängder av uppsättningar – allt från pjäser, filmer, tv-serier till stora operaproduktioner. 

Hon har även regisserat mängder av uppsättningar, bland annat ”Singin' in the Rain” i Malmö 2010. 

Hennes ”Sommar i P1”-program år 2015 gjorde stor succé och år 2017 invigdes en utställning om hennes liv på Teatermuseet i Malmö.

För den breda massan blev hon först känd när hon fick rollen som receptionisten Ebba i ett tjugotal Wallander-filmer.

– Någon skrev om mitt sommarprat ”hon har jobbat i det stora men är känd för det lilla”. Men efter det räckte det säga ”Kurt, det är ett larm”, från Wallander-filmerna, och så hade folk ett ansikte på en ny människa i tv.

Gift med Lill-Babs i hyllade ”Bonusfamiljen”

Medverkan i Wallander-filmerna ledde till den hyllande rollen som Birgitta i tv-serien ”Bonusfamiljen” där hon spelade partner till Lill-Babs roll Gugge. Lill-Babs och Marianne fick en nära relation och umgicks ofta privat. I senaste säsongen av ”Bonsfamiljen” gifte de sig men innan den tredje säsongen hann spelas in gick den folkkära Lill-Babs bort.

– Vi hade väldigt roligt, hon var så glad Barbro. Jag ser ju att vi passar ihop, hon är tuppen i hönsgården och jag ser ut som en grå höna. Det var så absurt alltihop. Vi gifte oss i tv som sändes klockan 21 på måndagskvällen och så var hon död på tisdagen. Hon var så levande, och så plötsligt var hon borta, säger Marianne Mörck.

Marianne Mörck i Malmö Operas uppsättning av ”Les Miserables” 2011.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Trots att hon har flängt hit och dit under åren har Malmö alltid varit hennes fasta punkt.

– Malmö är ju mitt teaterhem, allt annat är en avstickare. Framför allt stora scenen, det var där allting började. Teatern är allt, att stå på scenen, få applåder, gråta, skratta, vara nervös, uttrycka sig i känslor, säger hon.

Får fler jobb än någonsin

Många kvinnor i Mariannes Mörcks bransch vittnar om att rollerna försvinner så fort de kommer upp i ålder. För Marianne har det varit tvärtom – hon har mer att göra än någonsin.

– Jag trodde att den här våren och sommaren och i viss mån hösten skulle bli ett ledigt år, ett sabbatsår med lite ”Bonusfamiljen”. Men nu är det som att jag är mer en 34-åring, allting börjar om, att åka upp och prata i ”Go'kväll” och gomorron och allt vad det är, det känns så nytt för mig.

Hon berättar att hon alltid varit igenkänd i Malmö, men nu blir uppmärksammad på ett helt annat sätt.

– Jag är ju samma människa. Jag har aldrig i mitt liv önskat att bli en kändis men jag är van vid att skriva autografer på Willys. Men nu är det folk som tar mig i axeln, tittar mig i ögonen och tackar. Det är en sån värme, det är så fint, säger Marianne Mörck.

Marianne Mörck: ”Ordet karriär finns inte i min vokabulär”

Annars är hon en väldigt blyg person, trivs med att bo ensam och har svårt för att ta komplimanger. Hon tycker bara att hon gör sitt jobb.

– Ordet karriär finns inte i min vokabulär, jag har aldrig uttryckt det så. Jag vet inte vad det är, jag har bara tänkt att jag ska leva detta livet på teatern. Det är ett liv – inte ett arbete. Det jobbiga är att gå hem, handla och stå och skala potatis.

Ännu en topproll för Marianne Mörck – i TV4:s nya serie ”Sjölyckan”.
Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Hon säger att hon aldrig blir trött av sitt aktiva liv, men att hon däremot kan bli stressad.

– Jag kan bli väldigt stressad över att jag inte har kontroll, jag är en typisk jungfru. Jag mår dåligt när det är dammigt hemma, allt i linneskåpet är vitt och jag vill ha klara besked.

Hon har fortfarande massor av järn i elden och är i stort sett uppbokad till nästa vår. Bland annat väntar uppträdande i ”Allsång på Skansen”, nya inspelningar av bonusfamiljen, en cirkusföreställning och Nyårsgalan på Malmö Opera. 

”Jag hoppas att jag fortsätter att vara snäll”

Trots framgångarna ser hon sig som ”en vanlig tjej”.

– Jag har gjort många stora saker men har alltid varit samma människa. Jag är väldigt orädd och ju äldre jag blir desto mer orädd blir jag och kastar mig ut. Jag är inte mallig på något sätt, jag är glad för allt, säger hon och fortsätter:

– Jag är en förnöjd människa. Jag hoppas jag blir en glad senil gammal tant. Inte en sådan sur gammal tant som fräser i ett hörn. Jag hoppas jag fortsätter vara snäll.


Fakta

Namn: Gun Iris Marianne Mörck

Ålder: 68

Gör: Skådespelar, sjunger, regisserar och föreläser. 

Bor: Villa i Bunkeflostrand

Familj: Barnen Malin, 47 och Peter, 43 och katten Pysen.

Roller (i urval)

Eliza i My Fair Lady, Sally Bowles i Cabaret, Maria och även Abbedissan i Sound of Music, titelrollen i Carmen, Fina-Kajsa i Kristina från Duvemåla,  påfågel i Tage Danielssons musikal Animalen, titelrollen i Carmen, Maja Gräddnos i Pelle Svanslös, Madame Thénardier i Les Misérables, Giovanna i Rigoletto, Marianne i pjäsen "Evigt ung".

Filmrollen som receptionisten Ebba i wallander-filmerna 2005-2013 

Medverkade i "Stjärnorna på slottet" år 2018

Tv-rollen som Birgitta i tv-serien Bonusfamiljen 2017-2018

Regi

Uppsättningar på Malmö Opera, Drottningsholmsteatern, GöteborgsOperan, NorrlandsOperan, Stockholms Stadsteater, Savonlinna Operafestival samt operauppsättningar i Estland och Sydkorea.

Priser

1988 Kvällspostens Thaliapris

1999 Guldmasken för sin roll som Fina-Kajsa i Kristina från duvemåla

2001 Årets skåning

2002 Malmö stads kulturpris

2009 Sydsvenska Dagbladets kulturpris

2014 Kunglig medalj "framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!