Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mariam: "Skrek och drog av mig slöjan"

SVT:s "Uppdrag granskning" har kartlagt muslimhatet i landet.

Mariam Issa från Malmö berättar i kvällens program om hur en okänd man attackerade hennes mamma utanför sjukhuset. Han ropade samtidigt att "allt är muslimernas fel".

- Han tog hennes huvud mot fasadväggen jättehårt, säger Mariam i "Uppdrag granskning".

Attackerna mot moskéer och muslimska samlingslokaler ökade dramatiskt förra året.

Det visar SVT:s "Uppdrag gransknings" kartläggning av muslimhatet i Sverige. Det handlar om brandattentat, krossade fönster och grishuvuden som placeras vid entréerna.

- Vår kartläggning visar på en utveckling som är väldigt allvarlig, och på en utsatthet som många muslimer känner här i Sverige. Vi visar också på rättsapparatens tillkortakommanden inför detta. Det är få fall som leder till att någon blir dömd för brotten, säger Nils Hansson, projektledare och ansvarig utgivare för "Uppdrag granskning".

I programmet framgår att det enligt Brottsförebyggande rådets siffror är en stadig ökning av islamofobiska hatbrott.

På fyra år har anmälningarna ökat med 69 procent, och särskilt utsatta är flickor som bär slöja.

Ensam i skolan

Nor Abdelghani i Malmö bytte skola från Rosengård till Limhamn där det går färre elever med utländsk bakgrund.

Hennes pappa menade att hon genom skolbytet skulle få möjlighet att lära sig bättre svenska. När hon började sjätte klass hade hon bestämt sig för att börja bära slöja.

- Jag fick gå själv på rasterna. Jag fick sitta själv i matsalen, och... äta själv för att ingen ville vara med mig. Det fanns också andra i skolan som kallade mig för påskkärring, berättar hon i kvällens "Uppdrag granskning".

Attackerad på bussen

I somras blev Nors lillasyster Mariam attackerad av en kvinna på bussen som började ifrågasätta henne.

- Hon blev aggressiv och började säga dumma saker om islam och att vi kvinnor, vi muslimer, ska åka tillbaka till vårt land. Och att det borde vara förbjudet att bära slöja. Hon började säga många dumma saker... Innan jag hoppade av, då drog hon av mig slöjan, säger Mariam i programmet.

En annan kvinna, Mariam Issa, berättar för "Uppdrag granskning" om hur en okänd man gav sig på hennes mamma när de väntade utanför akuten på universitetssjukhuset i Malmö. Han slog henne i huvudet med sin sko.

- Han tog hennes huvud mot fasadväggen jättehårt så hon trillade ner på marken, berättar Mariam Issa.

Ett vittne hörde hur mannen under misshandeln ropade att "allt är muslimernas fel". Mannen dömdes sen för misshandeln.

Stigit med 69 procent

Enligt Brottsförebyggande rådet ökar de islamofobiska brotten stadigt. Anmälningarna har stigit med 69 procent på bara fyra år, enligt "Uppdrag granskning". Klas Borell, professor i sociologi, menar att grupper som inte är representativa för islam ofta spär på fördomar om religionen.
– Det är viktigt att vi kan ha två tankar i huvudet samtidigt. Vi måste motverka islamistisk terrorism och samtidigt motverka islamofobi. De två uppgifterna måste lösas hand i hand. Islamistisk terrorism leder till hatbrott, som i sin tur leder till radikalisering av rotlösa ungdomar, säger han i programmet.
Få döms för attackerna

Åker sällan fast

Granskningen visar också att risken för de som exempelvis orsakar bränder, krossar rutor eller ritar hakkors på lokalerna är nästintill obefintlig. De åker väldigt sällan åker fast, och därför får man heller inte reda på vilka som ligger bakom attackerna.
I det 70-tal anmälningar som Uppdrag granskning gått igenom finns det bara två fällande domar. Dels en då en 19-åring dömdes för mordbrand mot en moské i Strömsund 2008, dels en då serieskytten Peter Mangs dömdes till livstids fängelse i samband med sina andra hatbrott.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!