Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maria, 63, gör succé med sin klädstil på Instagram

Maria bär ofta och gärna kläder hon ärvt från sin mor.
Foto: Privat
Döttrarna hjälpte först Maria att starta ett Instagramkonto och hur det fungerade – men med tiden har hon lärt sig. Nu lägger hon upp bilder flera gånger i veckan.
Foto: Privat

Maria Sörensson, 63, har alltid älskat kläder – att kombinera, matcha och bära dem. 

Sedan några år tillbaka gör hon succé på Instagram, där hon visar upp sina färgstarka kläder för tusentals följare från hela världen.

– Jag vill inspirera kvinnor till att experimentera med sin garderob och våga visa sin personlighet genom sin stil, säger hon.

För Lundabon Maria Sörensson har intresset för kläder, stil och trender alltid funnits. Maria Sörenssons mamma var utbildad modedirektris och hennes känsla för smak, färg och form har präglat Maria sedan barnsben. 

– Vi har alltid pratat mycket om tyger och attityder i modet. Hon tyckte det var så kul att sy upp kläder som jag sedan fick kombinera och bära. Det blev bra redan från början, säger hon. 

I dag har Maria ärvt sin mors kläder. Hon bär dem fortfarande och vårdar dem ömt, lagar de gamla malhålen med nål och tråd. Nästan inga plagg sorteras bort. 

– Mamma hade en stark känsla för det hon ägde, det hon hade skaffat sig. Det märkte jag och det har satt sig hos mig. Jag känner att de här plaggen måste fortsätta älskas, säger Maria Sörensson. 

Maria klär sig gärna i starka färger och stora mönster.
Foto: Privat

Följs av 7 000 

För tre år sedan kom Maria Sörensson på att det vore kul att dokumentera sina kläder och alla outfits som hon finner sådan njutning i att komma på. Döttrarna kom med idén om ett Instagramkonto – sagt och gjort. 

I dag har Maria Sörensson över 7 000 följare, från hela världen, som får ta del av Marias kombinationer av färger och kraftfulla mönster. 

För Maria handlar stil om att man ska känna sig speglad i det man har på sig. 

– Det är en materialisering av hur jag är inombords, hur jag känner mig och hur jag mår. Det jag vill verkligen inspirera kvinnor till att experimentera med. 

”Man får lov att synas” 

Kontot har fått namnet Aginginstyle och Maria kallar sig för en ”oldfluencer”, vilket hon först berättade om i Sydsvenskan. Hon beskriver ett mer tillåtande klimat för äldre kvinnor, en modescen som blir allt mer öppen och tillåtande. 

– Det är så mycket mera som är tillåtande i dag. Vi har tillgång till väldigt många olika modestilar parallellt med varandra. Över huvudtaget får man lov att vara som man vill, man får lov att uttrycka sin individualitet. Allting är rätt, inget är fel och alla ska få lov att finnas där, säger hon och fortsätter: 

– Det är roligt för alla äldre kvinnor att vi får lov att finnas och ta plats. Men det är också viktigt för de yngre tjejerna att se att livet faktiskt inte tar slut för att man har fyllt 30. Man får lov att synas och vara cool och tuff även när man är 63. 

Maria får ofta glada tillrop, från både unga och äldre kvinnor. Särskilt värmer det när följarna lovordar kläderna som kommer från hennes mamma. 

– Jag är så glad att jag får visa upp mammas kläder så att de kan älskas av andra människor också. Det är en fantastisk känsla och jag önskar att mamma kunde få vara med och uppleva den. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!