Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Margrethes stora glädje när kronprinsessan blev kapten

Aj aj, kapten! Kronprinsessan Mary är numera kapten i hemvärnet. Hon fick sina gradbeteckningar under en ceremoni under söndagen. Foto: JOHN RANDERIS/TT NYHETSBYRÅN
Drottning Margrethe höll ett tal om hur viktigt hemvärnet är för Danmark. Foto: LARS H. LAURSEN/ TT NYHETSBYRÅN
Drottning Margrethe uppmärksammas hemvärnets veteraner. Foto: LARS H. LAURSEN/ TT NYHETSBYRÅN

Söndagen var en stor dag för kronprinsessan Mary, hon blev nämligen utnämnd till kapten i det danska hemvärnet. 

Allt framför en stolt svärmor, drottning Margrethe. 

– Hemvärnet är otroligt viktigt, säger den danska regenten. 

Danska hemvärnssoldater från hela landet samlades under söndagen för att fira hemvärnets 70-årsjubileum.  

Under firandet blev kronprinsessan Mary utnämnd till kapten i hemvärnet, den högsta rang man som frivillig kan ha i hemvärnet. Hon fick sina nya gradbeteckningar av chefen för det danska hemvärnet Jens Garly. 

Kronprinsessan har varit med i hemvärnet i 10 år och var innan den nya utnämningen var hon löjtnant. Det var efter att Mary under början av mars gick en chefskurs som hon kunde få sina nya gradbeteckningar. Då fick kronprinsessan och de andra kursdeltagarna bland annat utbildning i operativ verksamhet, skriver det danska kungahuset på sin hemsida. 

Kapten Mary fick sina nya gradbeteckningar av chefen för det danska hemvärnet Jens Garly. Foto: JOHN RANDERIS/TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsessan Mary får lovord

Mary har under alla sina år i hemvärnet fått gott om lovord för sina insatser

– Kronprinsessan har klarat sig bra, genomfört utbildningen med stort engagemang och klarat av de hårda proven ute i fält, berättade hemvärnets presschef Jørgen Jensen när kronprinsessan blev fänrik 2009.

Och när kronprinsessan 2015 klättrade ännu ett steg på gradskalan och blev löjtnant östes det beröm över henne. 

– Hemvärnet är glada och stolta över Kronprinsessans medverkar i övningarna. Vi är mycket glada för den uppskattning kronprinsessan gång på gång visar hemvärnet. Det var samtidigt en stor ära att få utnämna henne till löjtnant i samband med övningen, sade chefen för hemvärnet, generalmajor Winkler, då.

Drottning Margrethe var märkbart stolt när kronprinsessan Mary fick sina nya gradbeteckningar. Foto: JOHN RANDERIS / TT NYHETSBYRÅN

Drottning Margrethe höll känslosamt tal

Mary såg sammanbiten och stolt ut under ceremonin, men den stoltaste av dem alla var drottning Margrethe som var på plats för att medverka i firandet. Hon höll ett känslosamt tal: 

– Hemvärnet är otroligt viktigt. Och det känns fint att det under 70 år funnits frivilliga som gjort en stor insats för ”aldrig mera 9 april”, sa Margrethe i ett tal och tänkte på den tyska invasionen av Danmark under andra världskriget som inträffade just den 9 april 1940. 

Drottning Margrethe, är utbildad inom hemvärnet och blev major i Kvinnliga flygkåren under sin tid som prinsessa.