Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Margrethes sorg – klär sig i svart i en månad

I Det Gule Palæ i Köpenhamn delar danskarna med sig av sina kondoleanser till prins Henrik. Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
I Det Gule Palæ i Köpenhamn delar danskarna med sig av sina kondoleanser till prins Henrik. Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
Prins Henrik har varit inlagt på Rigshospitalet sedan 28 januari. Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESS
"Drottning Margrethe är stark", säger Trine Villemann, expert på det danska kungahuset. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN

Efter prins Henriks död går Danmark i landssorg. 

Drottning Margrethe klär sig i mörkt och inga större tillställningar med mat och alkohol hålls. 

Samtidigt regerar drottningen utan sin make prins Henrik.

Tidigt på onsdagsmorgonen lämnade det danska hovet beskedet att prins Henrik somnat in, efter en tids sjukdom.

Flaggorna vajar på halvstång. Nu går Danmark in i landssorg.

– Det är landssorg i en månad. Det betyder att drottningen inte kommer göra några större offentliga besök. Hon kommer att klä sig i mörka och svarta kläder, säger Trine Villemann. 

– Det innebär inte att hon ställer in allt, men när hon gör något bär hon svart. Det kommer inte vara några större middagar med alkohol, till exempel.

 

LÄS MER: Prins Henrik accepterade aldrig sin roll i skuggan 

I Det Gule Palæ har det lagts fram kondoleansböcker. Danskar har börjat strömma dit för att dela med sig av sin sorg. Foto: Fritz Schibli

Hade 100-tals uppdrag

Drottning Margrethe meddelade på nyårstalet 2015 att prins Henrik gick i pension. Sedan hovet förra året kommunicerat att prinsen drabbats av demens har han trappat ner de kungliga uppdragen ytterligare. 

– Henrik hade i sin krafts dagar 100-tals uppdrag i Danmark, många kulturella och gastronomiska. Men han hade ju redan trappat ned sen flera år och för drygt ett år sen gick han definitivt i pension, så han var redan befriad från de flesta uppdrag, säger Karin Lennmor, kunglig krönikör på Kvällsposten. 

Drottning Margrethe. Kvällspostens kungliga krönikör tycker att hon borde abdikera. Trine Villemann, som är expert på danska hovet, är övertygad om att hon inte gör det. Foto: 74 / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET

Drottning Margrethe har varit ensam regent under lång tid. Därför tror inte Karin Lennmor att det blir några större förändringar i kungahuset med en gång. 

Men drottningen lämnas ensam. 

– Det alla väntar på nu - efter begravningen - är att drottningen abdikerar. Hon borde göra det, hon är ju själv ganska gammal och sonen kronprins Frederik fyller snart 50 och är redo. Detta är nog också vad de flesta danskar vill, säger Karin Lennmor.

Karin Lennmor: Abdikation är inte så värst långt borta 

 

– Visst kan man regera fastän man är änka. Så var det ju i Holland med drottning Beatrix, som satt kvar på tronen i många år efter maken Claus död. Men till sist lämnade hon också över till sonen Willem Alexander.

"Margarethe är stark"

Trine Villemann, som är expert på det danska hovet, är dock övertygad om att drottningen inte kommer att abdikera. 

– Det tror jag inte en sekund på, säger hon. 

– Att styra själv ska drottning Margrethe klara av. Alla vet hur stark drottning Ingrid (1910-2000) var när hon var själv. Drottning Margrethe är stark, sen har hon ju sin son kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. Så det ska nog gå fint. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!