I Det Gule Palæ i Köpenhamn delar danskarna med sig av sina kondoleanser till prins Henrik. Foto: Elvira Lagerström DyrssenI Det Gule Palæ i Köpenhamn delar danskarna med sig av sina kondoleanser till prins Henrik. Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
I Det Gule Palæ i Köpenhamn delar danskarna med sig av sina kondoleanser till prins Henrik.  Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
I Det Gule Palæ i Köpenhamn delar danskarna med sig av sina kondoleanser till prins Henrik. Foto: Elvira Lagerström DyrssenI Det Gule Palæ i Köpenhamn delar danskarna med sig av sina kondoleanser till prins Henrik. Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
I Det Gule Palæ i Köpenhamn delar danskarna med sig av sina kondoleanser till prins Henrik.  Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
Prins Henrik har varit inlagt på Rigshospitalet sedan 28 januari. Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESSPrins Henrik har varit inlagt på Rigshospitalet sedan 28 januari. Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESS
Prins Henrik har varit inlagt på Rigshospitalet sedan 28 januari.  Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESS
"Drottning Margrethe är stark", säger Trine Villemann, expert på det danska kungahuset. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN"Drottning Margrethe är stark", säger Trine Villemann, expert på det danska kungahuset. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
"Drottning Margrethe är stark", säger Trine Villemann, expert på det danska kungahuset.  Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN

Margrethes sorg – klär sig i svart i en månad

Publicerad

Efter prins Henriks död går Danmark i landssorg. 

Drottning Margrethe klär sig i mörkt och inga större tillställningar med mat och alkohol hålls. 

Samtidigt regerar drottningen utan sin make prins Henrik.

Tidigt på onsdagsmorgonen lämnade det danska hovet beskedet att prins Henrik somnat in, efter en tids sjukdom.

Flaggorna vajar på halvstång. Nu går Danmark in i landssorg.

– Det är landssorg i en månad. Det betyder att drottningen inte kommer göra några större offentliga besök. Hon kommer att klä sig i mörka och svarta kläder, säger Trine Villemann. 

– Det innebär inte att hon ställer in allt, men när hon gör något bär hon svart. Det kommer inte vara några större middagar med alkohol, till exempel.

 

LÄS MER: Prins Henrik accepterade aldrig sin roll i skuggan 

I Det Gule Palæ har det lagts fram kondoleansböcker. Danskar har börjat strömma dit för att dela med sig av sin sorg. Foto: Fritz Schibli

Hade 100-tals uppdrag

Drottning Margrethe meddelade på nyårstalet 2015 att prins Henrik gick i pension. Sedan hovet förra året kommunicerat att prinsen drabbats av demens har han trappat ner de kungliga uppdragen ytterligare. 

– Henrik hade i sin krafts dagar 100-tals uppdrag i Danmark, många kulturella och gastronomiska. Men han hade ju redan trappat ned sen flera år och för drygt ett år sen gick han definitivt i pension, så han var redan befriad från de flesta uppdrag, säger Karin Lennmor, kunglig krönikör på Kvällsposten. 

Drottning Margrethe. Kvällspostens kungliga krönikör tycker att hon borde abdikera. Trine Villemann, som är expert på danska hovet, är övertygad om att hon inte gör det. Foto: 74 / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET

Drottning Margrethe har varit ensam regent under lång tid. Därför tror inte Karin Lennmor att det blir några större förändringar i kungahuset med en gång. 

Men drottningen lämnas ensam. 

– Det alla väntar på nu - efter begravningen - är att drottningen abdikerar. Hon borde göra det, hon är ju själv ganska gammal och sonen kronprins Frederik fyller snart 50 och är redo. Detta är nog också vad de flesta danskar vill, säger Karin Lennmor.

Karin Lennmor: Abdikation är inte så värst långt borta 

 

– Visst kan man regera fastän man är änka. Så var det ju i Holland med drottning Beatrix, som satt kvar på tronen i många år efter maken Claus död. Men till sist lämnade hon också över till sonen Willem Alexander.

"Margarethe är stark"

Trine Villemann, som är expert på det danska hovet, är dock övertygad om att drottningen inte kommer att abdikera. 

– Det tror jag inte en sekund på, säger hon. 

– Att styra själv ska drottning Margrethe klara av. Alla vet hur stark drottning Ingrid (1910-2000) var när hon var själv. Drottning Margrethe är stark, sen har hon ju sin son kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. Så det ska nog gå fint. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag