Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Margrethes miljonsuccé – med prins Henriks arv

Ett och ett halvt år efter prins Henriks död gör hans konstsamling stor succé.
Foto: IBL BILDBYRÅ
Första dagens såldes konstföremål för över fem miljoner kronor.
Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner //Fotografen Wichma

Under många år samlade prins Henrik på sig en samling av afrikanska masker och jadeföremål. Nu säljer drottning Margrethe nästan allt. 

Auktionens första dag gjorde succé och drog in över fem miljoner kronor. 

– Vi visste att det skulle vara stort intresse, men föremålen har ju sålts för tre-fyra gånger över vad de värderats till, säger David Utzon-Frank, auktionsförrättare på Bruun Rasmussen. 

Prins Henrik var en passionerad konstsamlare. Särskilt var han intresserad av afrikanska masker. Vid hans död i början av 2018 uppgick samlingen till över 3 000 föremål. 

Det var under prinsens uppväxt i Franska Indokina (landet bestod av det som i dag är Vietnam, Laos och Kambodja) och under sina många resor runtom i världen som han har passat på att införskaffa nya föremål till sin enorma samling – och till slut var samlingen enorm. 

Men nu ska hela rasket säljas, nu ska hela rasket bort. Nästan i alla fall. 

– Prinsens arvingar har valt ut föremål från samlingen som familjen önskar att behålla. Det är också beslutat att en representativ samling ska bevaras på slottet Château de Cayx i Frankrike, säger hovets kommunikationschef Lene Balleby i ett pressmeddelande. 

Men det är inte drottning Margrethe som på eget bevåg gör sig av med samlingen. 

– Försäljningen av samlingen överensstämmer med prinsens önskan i testamentet, säger Lene Balleby. 

Prins Henrik samlade på konstföremål under hela sitt vuxna liv.
Foto: Bruun Rasmussen Auktioner / Bruun Rasmussen Auktioner

Toppsäljare för 85 000 kronor

Under tisdagen startade auktionen. 3000 föremål är till salu så försäljningen är utspridd över flera dagar, och det blev succé direkt. 

Köparna var som galna och ropade in föremål efter föremål högt över vad de värderats till. Totalt inbringade auktionen över 5 miljoner kronor under första dagen. 

– Folk känner att de köper en bit av kungahuset. Att föremålen har varit en del av prinsens samling gör att de kostar flera gånger mer än vad borde, säger David Utzon-Frank som är värderare och auktionsförrättare på Bruun Rasmussen, till DR.

Den stora toppsäljaren under tisdagen var en blott 30 centimeter hög afrikansk mask i patinerat trä. Den var värderad till till mellan 8000 och 10 000 kronor men gick för hela 85 000. 

Anledningen till att just den masken var extra populär var självklar, menar David Utzon-Frank. 

– Den har varit på framsidan av vår auktionskatalog och på bilden håller prinsen masken i handen. Så den blev till en trofé för köparna. 

https://www.facebook.com/214848801894802/photos/pcb.2484352558277737/2484352491611077/?type=3&theaterhttps://www.facebook.com/214848801894802/photos/pcb.2484352558277737/2484352428277750/?type=3&theater

”Liknar prins Henrik och drottningen”

En lycklig köpare var modeexperten Jim Lyngvild. Han ropade in två masker för 15 000 kronor. 

– När jag såg de här maskerna, en stor grövre mask och en annan som är mindre och lite finare, tänkte jag att de här två liknar prins Henrik och drottningen, säger han till DR. 

Enligt Jim Lyngvild är samlingen en bild av prinsens humor. 

– Det är kanske lite lågt att säga, men lägg märke till hur många penisfiguerar som finns i samlingen. Mannen hade supermycket humor och det avspeglas i den här samlingen.