Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margrethes känslor för Mary: ”En stark relation”

Den mångsidiga danska kronprinsessan är omåttligt populär.
Drottning Margrethe har ett stort förtroende för kronprinsessan Mary.
Foto: SHUTTERSTOCK
Kronprinsessan Mary framstår mer och mer som en drottning, säger kungahusexperten Søren Jakobsen.
Foto: HANNE JUUL/TT NYHETSBYRÅN

Kronprinsessan Mary framstår mer och mer som drottning Marys stora favorit. 

Och bland experterna hyllas hon som en lysande representant för det danska kungahuset. 

– Mary blir mer och mer en drottning. Hon är inte längre den vanliga australiska flickan, säger kungahusexperten Søren Jakobsen.

För två veckor sedan utsåg drottning Margrethe sin svärdotter, kronprinsessan Mary, till riksföreståndare. Det innebär att kronprinsessan kan ta över drottningens förpliktelser som stadsöverhuvud när drottningen eller kronprins Frederik har förhinder. 

Beskedet kom överraskande, inte ens drottning Margrethes make prins Henrik fick rollen som riksföreståndare under alla deras år tillsammans. Och Margrethes mamma, drottning Ingrid, blev riksföreståndare först efter att hennes man, kung Frederik IX, dött. 

– Mary har etablerat några riktigt starka band till drottning Margrethe på det privata planet, annars hade detta aldrig skett, säger författaren och kungahusexperten Søren Jakobsen till Se og Hør. 

Nyligen träffade kronprinsessan Mary sin goda vän Brigitte Macron, hustru till Frankrikes president Emmanuel Macron.
Foto: HAMILTON-POOL/SIPA/SHUTTERSTOCK / HAMILTON-POOL/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

”Inget tvivel”

I det danska kungahuset är även prins Joachim och prinsessan Benedikte riksföreståndare, men enligt Søren Jakobsen är det kronprinsessan Mary framöver komma vända sig till när hon vill att någon sköter om landet om både drottningen och kronprins Frederik är utomlands eller indisponibla av andra orsaker. 

– Det är inget tvivel om den saken. Mary har dagligen direktkontakt med både kronprinsen och drottningen så det är säkert hon som står längst fram i kön nu, säger han. 

Prins Joachim håller sig numera långt från det danska kungahusets epicentrum. Sedan en månad tillbaka studerar han på en militärskola i Paris. Därifrån är det svårt att plötsligt rycka in och ta hand om alla drottningens göromål och plikter. 

Prins Joachim och hans fru, prinsessan Marie, har flyttat till Paris. Här äter de middag med kronprinsparet.
Foto: DAVID NIVIERE/STELLA PICTURES

Anmärkningsvärd utveckling

Men frågan är hur det blir när prinsen flyttar hem igen (om han nu gör det)? Marys popularitet bara ökar och Søren Jakobsen tror att prins Joachim får svårt att ta dig upp riksföreståndar-toppen igen. 

– Mary är mer kunglig än de kungliga själv. Och mer kunglig än vad kronprins Frederik någonsin önskat att vara, säger han.

Hennes utveckling har under den senaste tiden varit anmärkningsvärd, tycker Søren Jakobsen. 

– Mary blir mer och mer en drottning. Hon är inte längre den vanliga australiska flickan som råkade möta en prins. 

När kronprinsessan Mary får göra sin debut som riksföreståndare är inte klart ännu. Men det råder inget tvivel om att drottning Margrethe tycker att hon är redo. 

Ladda ner KvP:s nyhetsapp.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!