Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margrethes glädjebesked inför julen: ”Vi firar här”

Nu verkar det som om drottning Margrethe får fira jul med släkten.
Foto: JENS CHRISTIAN
Prinsessan Marie berättade att familjens julfirande blir i Danmark i år.
Foto: PPE

Det har funnits en oro för att drottning Margrethe tvingas fira den stundande julen ensam. 

Men här kommer ett glatt besked. 

– Jag tror att vi firar jul här i Danmark, säger prinsessan Marie.

Osäkerheten kring den danska kungafamiljens julfirande har varit stor. Prins Joachim bort ju numera i Paris tillsammans med sin fru Marie och deras två gemensamma barn. Och om traditionen följs kommer kronprinsparet ta med barnen till Australien, ända sedan Frederik och Mary träffades har de firat varannan jul i kronprinsessans hemland. 

Drottning Margrethe då? Länge talade allt för att hon skulle få fira jul på egen hand. När drottningen fyllde 79 år i april fick hon klara sig helt utan sin yngsta son prins Joachim. Varken han eller hustrun Marie eller någon av hans barn firade drottningens födelsedag på Marselisborgs slott. Därför var farhågorna stora att han skulle lämna drottningen i sticket även den här gången. 

– Jag tycker lite synd om drottningen. Det måste kännas underligt att prins Joachim inte har tid för henne, sa kungahusexperten Søren Jakobsen till Se og Hør.

”Helt otänkbart”

Men kungahusexperten trodde också det var närmast osannolikt att drottning Margrethe skulle lämnas ensam under julhelgerna. 

– Det låter helt otänkbart att man kommer lämna drottningen ensam med en hovdam under julen. De kommer säkert att hitta en lösning, sa han då. 

Och nu verkar det som om han får rätt. Prins Joachims fru, prinsessan Marie, har varit på besök hemma i Köpenhamn under de senaste dagarna och bland annat arbetat med sin hjärtefråga om matsvinn. 

Drottning Margrethe har flera gånger sagt att hon trivs väldigt bra med familjen kring sig.
Foto: FLEMMING JEPPESEN/ALLER/MEGA
Prinsessan Marie och prins Henrik har flyttat till Paris eftersom prinsen går en militärutbildning där.
Foto: HANNE JUUL/TT NYHETSBYRÅN

Nyfikna reportrar

När hon var på en jullunch som arrangerades av Folkekirkens Nødhjælp, där det som serverades var gjort av mat som normalt skulle slängts, kom frågan om julfirandet upp. 

Se og Hørs reporter frågade Marie om var familjen skulle fira jul. 

– Nu är nu allt nyfikna va, utbrast prinsessan. 

Och sen kom svaret. 

– Men jo, jag tror vi firar jul här i Danmark. 

Stjärnkock från Malmö

Marie var inte bara på jullunch – på grund av sitt engagemang i matsvinn-frågan bjöds hon i onsdags till bords på en finare middag på svenska ambassaden i Köpenhamn.

Middagen ingick i projektet: ”Stop wasting food dinner” och menyn bestod av en trerätters måltid, komponerad av skånske stjärnkocken Erik Andersson från restaurang Spill i Malmö.

Prinsessan Marie gick förmodligen mätt och nöjd från bordet.

– Maten fick gott omdöme hörde jag efteråt, det är kul, säger Erik Andersson som gläds över intresset för middagen som bevakades av ett stort pressuppbåd.

– Det är förstås jätteviktigt med en sådan här middag. Med hjälp av personer som prinsessan Marie lyfts frågan och får uppmärksamhet, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!