Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margrethes första ord om Henriks hälsoläge

Drottning Margrethe har rest ensam på statsbesök till Ghana. Här med kung Nii Okwei Kinka Dowuona VI av Osu.
Foto: CHRISTIAN THOMPSON / AP TT NYHETSBYRÅN
I somras var prins Henrik vid sitt slott Chateau de Cayx i Frankrike. Nu är han "på ett härligt ställe i varma länder vid havet och njuter av det", enligt drottningen.
Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
I somras firade drottning Margrethe och prins Henrik sitt guldbröllop. Strax efter kom beskedet att prinsen drabbats av demens.
Foto: KONGEHUSET

För första gången sedan det blev offentligt att Danmarks prins Henrik drabbats av demens har drottning Margrethe, 77, uttalat sig om hur hennes man har det.

Själv var hon på statsbesök i Ghana – utan Henrik.

– Han är på ett härligt ställe i varma länder vid havet och njuter av det, sa drottningen i en intervju med danska TV2.

Den 6 september kom det historiska pressmeddelandet från danska kungahuset som med "djupt beklagande" redogjorde för den sjukdom som drabbat prins Henrik, 83.

Graden av demens hos prinsen är så pass hög att den kan påverka hans sätt att vara, hans omdöme och hans "samspel med omvärlden", hette det.

Kungahuset skulle därför dra ner kraftigt på prinsens officiella aktiviteter.

Prins Henrik har inte haft en egen punkt i kungahusets kalender sedan den 12 juli, då han delade ut "H.K.H. Prins Henriks Æresmedalje og Eksportforeningens Diplom" på kungafamiljens sommarresidens Marselisborg Slot i Århus.

Fick stående ovationer

I början av november syntes han på en balettföreställning på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, men det var ett besök av privat karaktär.

Prinsen fick för övrigt stående ovationer av hela publiken när de upptäckte hans närvaro.

Drottning Margrethe och prins Henrik vinkar till folket under sitt kungliga bröllop 1967.
Foto: JAN DELDEN

Drottning Margrethe har i veckan på egen hand genomfört ett statsbesök i Ghana – det västafrikanska landet som var en dansk koloni i nära 200 år, 1658 till 1850.

Det var hennes första statsbesök sedan prins Henrik dragit sig tillbaka från offentligheten.

Hon kommenterade detta och uttalade sig om hans hälsa i intervjun med danska TV2.

"Min man har det utmärkt"

– Min man har det alldeles utmärkt just nu, sa hon i intervjun.

– Jag har just hört ifrån honom och han är på ett härligt ställe i varma länder vid havet och njuter av det. Han har det riktigt bra. Det gläder mig mycket.

Drottningen pratade även om hur konstigt det kändes att inte ha Henrik vid sin sida när hon fullgjorde sina förpliktelser.

– Det är märkligt att göra en sådan här resa alldeles ensam. Men, å andra sidan, sådana är villkoren. Och när han har det bra där han är så har jag det där jag är.

Drottningen berättar för danska TV2 om makens sjukdom.
Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN

Förbryllat sin omgivning

Beskedet om prins Henriks demens kom som något av en lättnad för många som förbryllats av hans uppförande och attityd, särskilt under den första halvan av 2017.

I mars skolkade prinsen från mottagningen i samband med ett statsbesök från Belgiens kung Philippe och drottning Mathilde, trots löften om motsatsen.

Och i början av augusti meddelade Henrik plötsligt att han efter sin bortgång inte vill bli begravd intill Margrethe, som han varit gift med i 50 år.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!