Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margrethes beslut – får kärlekshyllningar

Expressen TV sänder direkt.
Drottning Margrethe fyller 80 år i april.Foto: JENS CHRISTIAN
Den danska flaggan vajar för Margrethe.Foto: MARTIN SYLVEST / MARTIN SYLVEST | SPA
Flera av arrangemangen med anledning av drottningens födelsedag skulle hållas på Amalienborg i Köpenhamn.Foto: MARTIN SYLVEST / MARTIN SYLVEST | SPA

När coronaviruset hotade även Danmark insåg drottning Margrethe snabbt riskerna med att hålla sin 80-årsfest.

Monarken ställde helt enkelt in firandet, i solidaritet med det danska folket.

Nu hyllas Margrethe av danskarna – som både älskar sin drottning och hennes beslut. 

Det fanns långtgående förberedelser för hur den danska drottningen skulle fira sin 80-årsdag den 16 april.

Festen liknade inget annat.

Det var både tv-sända firanden, middagar på slottet och storslagna fyrverkerier. Margrethes fest skulle även bli ett tillfälle att återförena hela den kungliga familjen.

Men så drog det dräpande coronaviruset in även över Europas länder. 

Allt ställs in

Den 12 mars kom därför drottningens besked om att alla festligheter i anslutning till hennes högtidsdag skulle ställas in.

 Riskerna att hålla ett så stort arrangemang med så många människor samlade på en och samma plats ansågs helt enkelt för stora. 

Men det var även en solidaritetstanke med det danska folket. 

I Margrethes pressmeddelande stod att drottningen i dessa svåra tider i stället önskade att invånarna står nära varandra och tar hänsyn till varandra.

– Vi bär alla på ett stort ansvar, så Danmark kan komma ur de mycket stora utmaningar landet står inför. Jag hoppas därför att alla följer de råd och anvisningar som både regeringen och myndigheterna anvisar, säger drottningen i pressmeddelandet.

Många sympatier

Efter Margrethes besked om att ställa in sin 80-årsfest har det vält in sympatiyttringar och lyckönskningar till monarken, skriver danska BIlledbladet.

De positiva omdömena finns även på det danska hovets facebook-sida.

I princip alla inlägg handlar om att ge Margrethe största respekt och uppbackning i rådande situation.

Förberedelserna för drottningens 80-årsfest hade pågått länge. Den 14 april skulle Margrethe ha körts i häst och vagn från slottet Amalienborg till det Kongelige Teater.

 Där skulle hon med särskilt inbjudna gäster ha sett en galaföreställning som dessutom skulle livesändas i tv.

Kronprinsens beslut

Dagen efter väntade först ett barnkalas. Inbjudna barn från hela Danmark skulle fira Margrethe på Christiansborgs slott.

Några timmar senare väntades drottningen ha stått värdinna för en galamiddag på slottet med både inhemska och utländska gäster.

So en följd av coronautbrottet beslöt också kronprins Frederik med familj helt nyligen att avbryta vistelsen i Schweiz och åka hem till Danmark.

 Orsaken var på samma sätt oron för coronasmittan och att kronprinsen ville vara bland danska folket under denna svåra tid. 

 

Besvikelsen var stor på Arlanda efter utlandsresor avråddes.