Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Margrethe tackar för folkets sympati

Drottning Margrethe tackar danska folket för den värme de visat prins Henrik efter beskedet att han drabbats av demens. Foto: KELD NAVNTOFT
Margrethe har fått en ökad arbetsbörda när Henrik tvingats avstå från sina plikter. Foto: IBL

Danmarks drottning Margrethe, 77, tackar för den sympati och förståelse som har visats hennes man, prins Henrik, 83, efter beskedet att han drabbats av demens.

– Det gör vardagen lättare för oss alla, förklarade hon i sitt traditionella nyårstal.

Men hon sa inte ett ord om att dra sig tillbaka och lämna över till kronprins Frederik.

Danmarks regenter har vänt sig till folket i ett nyårstal ända sedan 1880-talet. Talet är aldrig inspelat i förväg – det började direktsändas i radio 1941 och går sedan 1958 i tv.

Sedan 2010 kan talet även följas på internet via Danmarks Radios hemsida.

Sändningen kommer alltid från Margrethes egen privatbostad i Christian IX Palæ på Amalienborg i Köpenhamn.

Från sin egen hemmiljö talar drottningen på ett personligt och reflekterande vis om det gångna året och förhoppningarna inför det kommande.

Trodde på hennes avgång

Den här nyårshelgen var det en del som trodde att tiden hade kommit för drottning Margrethe att annonsera sin avgång som regent.

Det fanns en viss förväntan att hon skulle berätta att hon tänkte lämna över kronan till sin äldste son, kronprins Frederik – kanske i samband med hans 50-årsdag den 26 maj i år.

Den åldrade drottningens arbetsbörda var extra tung under 2017. Inte minst på grund av att prins Henrik drabbats av demens och blivit tvungen att avstå från sina representativa plikter.

 

https://www.instagram.com/p/BdYANUiHDD3/?taken-by=detdanskekongehus

LÄS MER: Marie jobbar minst i danska kungahuset 

 

Något avgångsbesked blev det alltså inte. Men Margrethe tog ändå upp makens sjukdom och dess följder för kungahuset.

– På flera sätt har det här inte varit något lätt år för mig och min familj. Därför har vi rörts alldeles speciellt av att man från så många håll har visat prins Henrik sympati och förståelse.

Familjen det viktigaste

– Det är vi tacksamma för. Det gör vardagen lättare för oss alla. Livet går upp och ner. Det viktigaste är att vi har människor som står oss nära, sa hon i sitt tal.

– Därför går min nyårshälsning i kväll till alla som har haft svåra stunder under det gångna året, och till alla som måste sitta ensamma.

Samtidigt som hon underströk vikten av att ha en nära relation till sin familj erkände Margrethe att tiderna har förändrats – att ordet "familj" fått en delvis ny betydelse.

– En familj är inte nödvändigtvis det samma i dag som för en generation sedan, sa hon.

– Jag tror vi har insett att inte alla familjer är "pappa-mamma-barn". I dag finns större variation men också större frihet och tolerans.