Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margrethe säljer konsten efter prins Henriks död

Nu ska prins Henriks enorma samling av främst afrikanska masker och jadeföremål säljas på auktion. Allt efter prinsens egna önskemål. Foto: JOACHIM WALL
Prins Henrik samlade på sig många av föremålen under flera av sina resor runtom i världen. Foto: IBL BILDBYRÅ
Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner //Fotografen Wichma

Under många år samlade prins Henrik på sig en massiv konstsamling. Till största delen består den av afrikanska masker och jadeföremål. 

Men nu, ett och ett halvt år efter hans död, säljer drottning Margrethe nästan alla föremål. 

– Försäljningen av samlingen överensstämmer med prinsens önskan i testamentet, säger det danska hovets kommunikations chef Lene Balleby. 

Prins Henrik var en passionerad konstsamlare. Särskilt var han intresserad av orientaliska jadeföremål och afrikanska masker. Vid hans död i början av 2018 uppgick samlingen till över 6 000 föremål. Värdet på samlingen uppgår till tiotals miljoner kronor. 

Det var under prinsens uppväxt i Franska Indokina (landet bestod av det som i dag är Vietnam, Laos och Kambodja) som hans stora intresse för framför allt Jadeföremål växte fram. Senare, under sina studier, kom prins Henrik i kontakt med afrikanska konstföremål och han passions för masker var ett faktum. 

Under sin många resor runtom i världen har han passat på att införskaffa nya föremål till sin enorma samling – och till slut var samlingen enorm. 

Foto: Bruun Rasmussen Kunstauktioner //Fotografen Wichma

Familjen har gjort sina val

Men nu ska allting säljas. Nästan allt i alla fall. 

– Prinsens arvingar har valt ut föremål från samlingen som familjen önskar att behålla. Det är också beslutat att bevara en representativ samling på slottet Château de Cayx i Frankrike, säger hovets kommunikationschef i ett pressmeddelande. 

I augusti säljs resten av samlingen på auktion. 

”Våra erfarna specialister inom dessa områden är nu i gång med att katalogisera och fotografera den spektakulära samlingen”, skriver auktionsbyrån Bruun Rasmussen på sin hemsida. 

Prins Henrik var en konstälskare. Här ses han med ett av sina jadeföremål runt halsen. Foto: IBL BILDBYRÅ

Välgörande ändamål

En del av vinsten kommer enligt kungahusets pressmeddelande gå till välgörande ändamål. ”Kronprinsparrets Fond” och ”Nikolia og Felix-fonden” får dela på pengarna. 

Delar av prins Henriks samling har visats upp för allmänheten flera gånger. Senast 2017 då museet på Koldinghus hade utställningen ”Himmelsten”, då kunde besökarna uppleva många av de jadeföremål prinsen samlat på sig.