Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Drottning Margrethe i räddningsinsats till havs

Dannebrog, kungafamiljens egna skepp.
Foto: HENNING BAGGER / RITZAU TT NYHETSBYRÅN
Drottningen har den senaste tiden varit med om en rad anmärkningsvärda händelser.
Foto: HENNING BAGGER / RITZAU TT NYHETSBYRÅN

Under måndagen var danska drottning Margrethe ombord när det kungliga skeppet genomförde en räddningsinsats.

Skeppet Dannebrogen undsatte då en mindre båt som hade hamnat i sjönöd mellan Danmark och Sverige, skriver danska medier.

Det danska hovet bekräftade under måndagen både att händelsen ägt rum och att drottning Margrethe var ombord. 

Försvaret meddelades vid sex-tiden på måndagsmorgonen att en mindre båt med två personer ombord var på väg att sjunka i Kattegatt mellan Danmark och Sverige.

- Dannebrogen var i området och går naturligtvis in när det behövs, berättade Mikael Back Svendsen, som är vakt vid Försvarsmakten för Ekstrabladet. 

Dannebrogen fick också hjälp av ett ytterligare fartyg och två helikoptrar som skickades från fastlandet.

Den räddade båten - en kutter - var egentligen på väg mot den danska lilla ön Hesselö i Kattegatt. Men i stället fick den bogseras till fastlandet.

Det danska försvaret har också twittrat om händelsen.

https://twitter.com/forsvaretdk/status/1419547277572587521

Drottningen skulle till Grönland

Det kungliga skeppet har fungerat som bas för många kungliga turer, mestadels i Grönland och Färöarna, liksom i flera europeiska länder. 

Förra ett par veckor sedan var drottningen på Färöarna – dock utan båten. Då var det den som hade tekniska problem och tvingades återvända till Danmark.

I helgen skulle drottning Margrethe fara till Grönland ombord på den kungliga båten, men besöket sköts upp på obestämd tid på grund av en ökning av antalet fall av corona i området. 

Skeppet Dannebrogen

Dannebrogen fungerar som en kunglig bostad vid utlandsbesök, och när den inte används  av medlemmar i den kungliga familjen, kan fartyget användas för  räddningsuppdrag. I krigstider kan Dannebrogen användas som ett sjukhusfartyg. 


Skeppet har varit den danska kungafamiljens officiella residens till havs i nio decennier - den kommer att bli 90 år gammal mellan 2021 och 2022, efter att ha byggts mellan 1931 och 1932. 

Barnbarnens fina hälsning till drottning Margrethe på 80-årsdagen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!