Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margrethe och Henrik firade bröllopsdagen i Sverige

Den blivande danska drottningen träffade för 51 år sedan den franske greven och diplomaten Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat i London. Efter att han och den dåvarande kronprinsessan gift sig året därpå blev hans officiella namn kort och gott prins Henrik.Foto: EPU
Den blivande drottningen fördes till altaret den 10 juni 1967 av sin pappa, kung Fredrik. På bilden syns också prins Richard och hennes syster prinsessan Benedikte samt brudens morfar, Sveriges dåvarande kung Gustav VI Adolf med dottern drottning Ingrid, Margrethes mamma.Foto: EPU
När paret gifte sig den 10 juni 1967 i Holmens Kirke i Köpenhamn fanns den danska kungafamiljens svenska släkt självklara gäster. Här gratuleras paret av brudens morfar, Sveriges dåvarande kung Gustav VI Adolf gratulerar här brudparet.Foto: LEIF ENGBERG / DN
Brudparet åkte kortege i Köpenhamn efter bröllopet för 50 år sedan. Danskarna som älskar sitt kungahus hade slutit upp mangrant. Stort jubel utbröt när publiken runt Amalienborgs slott upptäckte att prins Henrik hade en prästkrage i sin hand. Den symboliserar drottningens smeknamn som liten, Daisy vilket är engelska för prästkrage.Foto: EPU
I sitt tal vid bröllopsmiddagen kallade prins Henrik sin hustru för den vackraste av Danmarks alla blommor och sa att han ville bli hennes stödjande blompinne. Efteråt kysste hon sin nyblivne make på handen.Foto: SÖREN KARLSON
I går släppte danska hovet den här bilden på drottning Margrethe och prins Henrik ombord på kungaskeppet Dannebrogen som då befann sig på svenskt vatten. Fartyget befann sig på fredagen utanför Gotland när paret gick i land på naturreservatet Stora Karlsö och åt lunch.Foto: Danska hovet
1 / 7

När en kärlek håller i 50 år så är den speciell. Drottning Margrethe och hennes Henriks kärlek är en sådan.

 – Min man har varit hela min värld sedan jag träffade honom, berättade hon nyligen i dansk tv.

Paret firar sitt guldbröllop i skymundan ombord på danska kungaskeppet Dannebrogen på svenskt vatten.

Paret träffades i London 1965. Då var hon kronprinsessa. Han bar namnet Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat, arbetade som diplomat och var fransk greve.

Han pratade inte ett ord danska. Däremot kunde hans blivande fru franska.

I en intervju med dansk tv efter förlovningen i oktober 1966 fick reportern alla svar från den blivande gemålen på just franska.

"Jag har en bra lärare"

Han fick då frågan om det skulle bli svårt för honom att lära sig sitt nya modersmål.

– Nej, svarade den blivande prinsen, inte när jag har en så bra lärare som prinsessan Margrethe samtidigt som han tog hennes hand.

Två år senare, den 10 juni 1967, gifte de sig i Holmens Kirke i Köpenhamn och åkte efteråt med häst vagn genom Köpenhamn och hyllades. Närvarande var hennes svenska släktingar bland annat morfar, kung Gustaf Adolf.

"Du har utvidgat min värld"

I ett tal långt senare till sin make pratade drottningen med stor ömhet om sin kärlek till honom. Det talet finns med i ett stort reportage som dansk tv gjort om parets kärlekshistoria.

– Du har utvidgat min värld och berikat mitt liv långt mer än vad jag kunde föreställa mig vara möjligt i ett äktenskap.

Han svarade bland annat med dessa ord efter att ha konstaterat hur han med stor glädje kunnat se tillbaka på varje år tillsammans med henne som gått när de firat sin årliga bröllopsdag.

"Den livliga flickan"

– För mig är du fortfarande den livliga flicka som jag blev förälskad i.

Paret firade sin 25-åriga bröllopsdag med en stor fest. Men guldbröllopet firas mer privat och i skymundan ombord på kungaskeppet som på fredagen befann sig vid Stora Karlsös reservat utanför Gotland.

Paret gick på fredagen i land på Stora Karlsö och hade med sig en matkorg. Det uppmärksammades först av Svensk Damtidning. I dag fyller prins Henrik 83 år vilket också firas ombord på Dannebrogen. Drottning fyllde 77 i april i år.

 

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.