Margrethe målar påsken i positiv färg och form

Drottning Margretes påskpynt.
Foto: Danska kungahuset
Drottning Margretes påskpynt.
Foto: Danska kungahuset.
Drottning Margrethe
Foto: POLFOTO / STELLA PICTURES POLFOTO

Drottning Margrethe, 77, försöker fira påsk och vara som vanligt – även om sorgen efter maken prins Henrik fortfarande vilar tung över familjen.

För att lätta upp tillvaron har drottningen bland ägnat sig åt traditionellt påskpyssel – saker som nu visas upp på kungahusets egen Instagramsida.

Det är väl känt att Margrethe både är mycket kunnig och även intresserad i konsten som uttrycksmedel.

2012 lyckades det moderna konstmuseet Arken söder om Köpenhamn få drottningen att ställa ut drygt 130 akrylmålningar, akvareller och kollage för första gången för allmänheten. 

– Margrethe är inte bara drottning, hon är också en aktiv konstnär, det är ju fantastiskt att det bakom drottningens fasad döljer sig en äkta, engagerad bildkonstnär, sa museidirektör Christian Gether vid det tillfället.

Sökande drottning

Vid de utställningar drottningen medverkat har man ofta fått möta en öppen, sårbar och sökande människa som lyckas omsätta människans existentiella funderingar till enkel och tydlig konst.

Genom åren har Margrethe blivit en mycket populär och känd konstnärlig mångsysslare.

Vid sidan av de kungliga åtagandena har hon studerat arkeologi, målat tavlor, illustrerat böcker, ritat Danmarks julfrimärken, designat scenkläder och broderat mässhakar till flera kyrkor.

När drottningen visat sig offentligt har det dessutom ofta varit i färgstarka klänningar.


LÄS MER: Efter svåra sorgen – här är drottningens nya liv 


Följer med hem

Och intresset för konst, färg och former följer med in i vardagslivet hemma på Amalienborgs slott i Köpenhamn.

Där har nu drottningen dekorerat och målat ett antal påskägg i vackra mönster och färger. Påskprydnaderna hänger vackert i vårens första späda kvistar som plockats i naturen.

Danska hovet tyckte att resultatet blev så fint att man valde ut ett par av påskäggen. Bilderna sprids nu på kungahusets officiella Instagramsida.

Där ligger också bilder av andra påskprydnader, bland annat en påskäggsinspirerad cigarettändare från juveleraren Fabergé som tillverkades under första hälften av 1890-talet.

Viktigt andrum

Den speciella tändaren har en veke i toppen och föremålet ägs i dag av prinsessan Benedikte, drottningens syster.

De olika bilderna har gillats av uppemot sjutusen personer på Instagram.

 – Det konstnärliga uttrycket har haft enorm betydelse för Margrethe. För en drottning som aldrig kan slappna av från sin offentliga roll, har konsten varit ett viktigt andrum, har den danska hovreportern Bodil Cath tidigare sagt till Information.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!