Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margrethe: ”Lättad att han inte behövde leva längre”

9 saker ni (kanske) inte visste om drottning Margrethe.
Drottning Margrethe och prins Henrik fick 53 år tillsammans. Här har de mysigt tillsammans under ett besök på Färöarna.Foto: KHAN TARIQ MIKKEL / STELLA PICTURES
Drottningen, här på prinsens begravning, berättar nu om sina blandade känslor vid sin makes bortgång.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Det har gått två år sedan drottning Margrethe förlorade sin prins Henrik. 

Nu berättar hon om vilken plåga det var att se honom försvinna i in i demensen.

– Det är svårt att säga högt, men jag var lättad att han inte behöva leva längre än vad han gjorde. För hans egen skull, men också för min, säger drottningen till magasinet ALT

Prins Henrik dog den 13 februari 2018. Nu när drottning Margrethe varit änka i över två år öppnar hon upp om hur parets sista tid var tillsammans. I en intervju med det danska magasinet ALT berättar drottningen om makens demens. 

– Jag började ju märka att allt inte var som vanligt. Men när det gäller demens tar det ett tag innan man förstår vad som är fel. Det var inte enkelt de sista åren, han hade det inte bra, säger hon. 

Drottningen träffade prins Henrik, eller Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat som han hette då, på en middag i London 1965. Paret fick 53 år tillsammans. Men den sista tiden blev väldigt annorlunda. 

– Det är svårt att vara anhörig till en människa som drabbas av demens för den människan förändras. Det inte samma person som man har levt tillsammans med i många år. 

I efterhand kan drottningen erkänna att prins Henriks tillstånd gjorde det lättare för henne att acceptera att han gick bort. 

– Det är svårt att säga högt, men jag var lättad att han inte behöva leva längre än vad han gjorde. För hans egen skull, men också för min, säger hon till ALT.

”Det var inte enkelt de sista åren, han hade det inte bra”, säger drottningen.Foto: HILDEBRANDT/SHUTTERSTOCK

”Bygger ett liv tillsammans”

Sommaren efter prinsens död berättade drottning Margrethe på en pressträff om hur överraskad hon blev av allt stöd hon och resten av kungafamiljen fick i samband med bortgången. 

– Folkets engagemang var något av det mest rörande jag kan föreställa mig. Det var ett enormt stöd att många så gärna ville prata om och minnas honom, sa drottningen.

– Det var som en våg jag kunde rida på, det var verkligt positivt.

Men det var naturligtvis tufft för drottningen att förlora sitt livs kärlek. 

– Men lär ju känna varandra och så bygger man ett liv tillsammans. Man skaffar sig gemensamma erfarenheter. Och så får man barn och lär känna dem. Barnen blir en del av ens liv och det man har gemensamt. 

Som nybliven 80-åring har drottning Margrethe inga tankar på att varva ner. Hon har tidigare sagt att hennes officiella plikter som drottning varit till stor hjälp när det har gällt att få styr på den nya tillvaron som ensamstående.

– Jag trivs med mitt arbete. Många i min ålder har inget jobb. När man måste något, så kan man. Att ha mycket att göra hjälper i allra högsta grad.

TV: Barnbarnens fina hälsning till drottningen

Drottningen fyllde nyligen 80 – här är barnbarnens fina hälsning på distans.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!