Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Margrete, 91, var fast på toalett i 14 timmar

De båda väninnorna umgås regelbundet. När Margrete (t v) inte svarade i telefon blev Margot orolig.
Foto: Privat
Margrete Ekenström är född i Wien och kom till Sverige 1953. Hon saknar nära anhöriga, men klarar sig i stort sett själv.
Foto: Privat
Margrete, 91 (t v), räddades av väninnan Margot Åström, 67.
Foto: Privat
Margrete saknar nära anhöriga och tackar i dag bästa väninnan Margot Åström för att hon slog larm och därmed troligen räddade hennes liv.
Foto: Margot Åström/Privat

91-åriga Margrete Ekenström i Karlshamn föll på toaletten och låg kvar i 14 timmar innan väninnan Margot Åström, 67, kunde rädda henne ur situationen.

– Margot är min skyddsängel. Hon är det bästa jag har, säger Margrete.

På lördagen möttes väninnorna igen och omfamnade varandra i en stor kram för att fira hur ljuvligt livet ändå kan vara, trots vissa små missöden.

Det var i torsdags i förra veckan som 91-åriga Margrete behövde gå upp på toaletten vid halvfem-tiden på morgonen.

Men besöket slutade i all förskräckelse med att Margrete snubblade över tröskeln och föll raklång in på toalettgolvet.

– Där låg jag och kunde inte röra mig ur fläcken. Jag slog i näsan och läppen, knäna fick sig en ordentlig känga och jag hade smärtor i hela kroppen, beskriver hon.

Men det värsta var att Margrete inte kunde ta sig upp från golvet på egen hand. Hon hade inget trygghetslarm heller för att kalla på hjälp med.

Svårt att klara sig 

– Jag har alltid varit van vid att klara mig helt på egen hand, utan hjälp från kommunen eller andra. Men nu insåg jag att läget var besvärligt.

Det enda 91-åringen visste var att väninnan Margot skulle komma på besök två dagar senare, på lördagen.

Men dit var det närmare 60 timmar. Och frågan är förstås om Margrete klarat sig så länge.

– Nä, Margot är min skyddsängel. Det är hon som gör att jag finns i dag, säger Margrete själv.

Margot berättar att vänskapen dem emellan uppstod för ett par år sedan. 

– Jag var en del av veteranpoolen och var hemma hos Margrete för att städa. Men jag insåg att hon hade ett lika stort intresse för att bara prata och det var så vänskapen utvecklades.

Ringde en gång om dagen

Därför började Margrete och Margot ha regelbunden kontakt med varandra – antingen för att fika tillsammans – eller uträtta ärenden ihop.

– Jag hade också börjat ringa en gång om dagen och fråga hur läget var, säger Margot. Det var så jag anade att något inte riktigt stämde. 

När hon slog en signal på torsdagskvällen fick hon inget svar, vilket även P4 Blekinge berättat om.

– När signalerna gick 10-15 gånger utan att någon svarade blev jag misstänksam. Men jag hade ju ingen nyckel dit, så jag ringde först störningsjouren. De hänvisade till polisen som kom efter 45 minuter.

Patrullen klättrade först över ett räcke och fick via ett toalettfönster klart för sig var Margrete befann sig och att situationen var allvarlig.

– Men hon lever, fast sitter på golvet, ropade konstaplarna. Sedan krossade de ett fönster och kunde ta sig in i lägenheten.

Blev undersökt

Margrete berättar sedan hur hon fördes till sjukhus där hon undersöktes och röntgades från topp till tå.

Men inget var brutet och 91-åringen hade klarat den ofrivilliga fångenskapen på toaletten förvånansvärt bra. Hon kunde senare skickas hem igen till sin trerumslägenhet igen.

Nu omfamnar Margrete och Margot varandra i en innerlig kram – som ett bevis på att vardaglig omtanke och kärlek faktiskt kan rädda liv.

Margrete berättar dessutom att hon nu fått ett trygghetslarm. Men hon väntar fortfarande på att rutan i dörren ska lagas av Karlshamnsbostäder.

– Men det bästa av allt är ändå Margot. Henne vill jag tacka av hela mitt hjärta, säger Margret. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!