Margot Wallströms oro efter Malmös våldsvåg

FRI DEBATTÖR. Margot Wallström har varit i den politiska hetlusten i 40 år. Nu är hon fri debattör och föreläste på Rotary i Ystad,
Foto: JENS CHRISTIAN
FULLSATT LOKAL. Margot Wallströms föreläsning om livet i politikens innersta cirkel lockade många åhörare till Ystad Saltsjöbad.
Foto: JENS CHRISTIAN
Margot Wallström.
Foto: JENS CHRISTIAN

YSTAD. Mitt under gåsmiddagen kom nyheten om mordet på 15-åringen i Malmö.

Diskussionen runt bordet handlade plötsligt om skjutningar och mord.

– Våldet måste få ett slut, säger Margot Wallström.

Det är 66 dagar sedan hon meddelade sin avgång som utrikesminister och i går gjorde Margot Wallström, 65, ett av få offentliga framträdanden. Denna gång för Rotary på Ystads Saltsjöbad.

Hon kom till Ystad för att vara med på vännen Per Uno Alms traditionella gåsmiddag i lördags och lovade då att ställa upp även för lokala Rotary.

Margot Wallström är en av socialdemokratins få politiska superkändisar. Hon började i rikspolitiken som riksdagsledamot redan 1979. Det är fyrtio år sedan. Och har sedan dess varit kultur- social, biträdande civil- och utrikesminister. EU-kommissionär. EU-kommissionens förste vice ordförande. Få svenskar har hennes tunga meritförteckning.

Men nu är hon ”fri” – utan säkerhetsvakter och minutschema.

– Det är både en lättnad och en saknad, säger Margot Wallström.

– Tillvaron är inte längre inbokad varje kvart, men jag saknar min stab och mina kolleger.

Tre viktiga frågor för Margot Wallström

Margot Wallström har valt en låg profil efter sin avgång. Hon har knappt givit några intervjuer alls. Det har blivit två framträdanden i FN i New York och närvaro på demokratiforum i Aten. Nu funderar hon på framtiden.

Tre viktiga områden kan hon tänka sig att jobba med; kvinnor inom ramen för fred och säkerhet, klimatfrågan och kärnvapennedrustning. Men inget konkret är bestämt.

– Jag vet inte om jag vill ha ett uppdrag eller verka som fri debattör. Det får framtiden utvisa, säger hon.

Margot Wallström är också engagerad i sociala frågor. Två år på 1990-talet var hon socialminister.

ÖPPEN FÖR NYTT. Margot Wallström stänger inte dörren för nya uppdrag. Här intervjuas hon av Kvällspostens chefredaktör Magnus Ringman.
Foto: JENS CHRISTIAN

I lördags på gåsmiddagen hos Per Uno Alm kom nyheten om mordet på 15-åringen på en pizzeria i Malmö. Den skakade både om henne och de andra gästerna runt bordet.

– Det sprids rädsla och osäkerhet i samhället som leder till bristande tilltro till politiken. Det urholkar på sikt vår demokrati, säger Margot Wallström.

Samhället måste ha kontroll

– Allmänheten måste känna att det är staten och myndigheterna samt vår regering, de politiskt ansvariga, som har kontroll. De måste se till att våldet och kriminaliteten upphör.

Margot Wallström efterlyser ett helhetstänk. Inte bara rop på fler poliser och strängare straff utan att hela samhället involveras i arbetet mot kriminaliteten. Från förskola och skola till sociala myndigheter och idrottsrörelsen. Alla måste hjälpas åt.

Samtidigt som hela Europa delar på ansvaret för flyktingmottagandet.

Flyktingarna blir fler i Europa – inte färre

– Vi har bara sett början på flyktingströmmarna. Det kommer att bli ännu fler människor till Europa. Vi måste få ett gemensamt politiskt ansvarstagande, både här hemma och på EU-nivå, säger hon.

Den närmaste tiden kommer Margot Wallström att ta det lugnt efter ett helt liv i den politiska hetluften. Men hon kommer tillbaka på något sätt.

– Jag ska hitta andra sätt att engagera mig i viktiga frågor igen, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!