Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mårdhund kan finnas i södra Sverige

Oönskad. Mårdhunden hotar andra arter och sprider och smittor. Foto: arkiv

Den oönskade mårdhunden kan finnas i södra Sverige. Efter tips om att en mårdhund synts utanför Bromölla sätter nu Svenska Jägareförbundet ut en kamera för att övervaka området och kolla saken.

- Vi tror ju inte riktigt på det. Det är mycket osannolikt, men som rutin sätter vi upp en kamera för att undersöka, säger Per Arne Åhlén, projektledare på Jägareförbundet.

Alla rovdjur som finns i området kommer villigt fram för att låta sig fångas på kameran. En ärtstor droppe analkörtelsekret från amerikansk gråräv på en pinne nära kameran fixar det.


"Rovdjur har kontroll"

- Det blir som en revir­markering och rovdjur har hundra procent kontroll på sitt område, säger Per Arne Åhlén.

Finns mårdhunden så kommer således även den fram och kollar läget.

- Men vi har inte funnit en enda mårdhund söder om Örnsköldsvik så risken är ganska liten, säger Per Arne Åhlén.

Mårdhund, som ursprungligen kommer från Asien, har spridit sig explosions­artat sedan ryska biologer på 1930-talet satte ut den i Europa för att främja pälsindustrin. Problemet med mårdhunden är att den tar över allt. Den hotar fågelarter och groddjur, som tillhör favoritfödan, och den sprider även rabies och dvärgbandmask.

- Kan vi slippa den så ska vi, säger Per Arne Åhlén.

Mårdhunden

Mårdhunden är stor som en rödräv men har kortare ben och svans.

I Arjeplog 1947 sågs den första svenska. Nio fynd har gjorts i Västerbotten, ett i ­Västernorrland. Den har aldrig hittats söder om Örnsköldsvik.

Lever på allt, men helst fågel och groddjur.

Sverige har förbundit sig att förhindra införsel eller utrota främmande arter som hotar ekosystemet. Mårdhund är ett av de största hoten, både för hotet mot andra arter och för ­spridningen av rabies och dvärgbandmask.

I Finland skjuts runt 150 000 mårdhundar per år.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!