Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mao och Xing får egen odling för att överleva

Seåriga hanen Xing Er från Kina är på väg till Köpenhamns zoo tillsammans med....
... med Mao Sun, en femårig hona. Foto: Pressbild
Bambuexperten Søren Ladefoged och foderansvarig på Zoo i Köpenhamn, Anita Haupt Holm diskuterar bambu.Foto: Pressbild

Förberedelserna för att ta emot de två pandorna på Köpenhamn zoo pågår för fullt.

På plats i djuparken får de en alldeles nybyggd anläggning att härja i och maten – den odlas på hemmaplan.

Pandornas ankomst till Köpenhamn är en stor sak i Danmark. Med honan Mao Sun och hanen Xing Er får Zoo i Köpenhamn de första pandorna på 160 år att visa upp.

Arbetet med att få pandorna från Kina i Zoo har pågått under flera år men snart är det alltså dags. Beräknad ankomst är den 4 april, då ska pandorna landa på Kastrup efter en lång flygning.

Själva flytten sker i två specialbyggda transportlådor som stuvas in i ett SAS-plan, enligt tidigare uppgifter.

i de här lådorna väntas de båda pandorna flygas från Kina till Köpenhamn.Foto: Pressbild

Därefter får de två hett efterlängtade pandorna en dryg vecka att skaka av sig resdammet och lära känna sin nya miljö innan det är dags att möta drottning Margrethe, kronprinsessan Mary och en rad andra prominenser vid en högtidlig invigning den 10 april.

Men innan de är på plats är det mycket som måste klicka. Förberedelser och mottagning har planerats minutiöst. Bland annat frågan om hur pandornas kosthållning ska skötas.

Egen bambuodling

Pandor äter som bekant bambu och för att trygga försörjningen av frisk och färsk mat har man ställt i ordning en stor bambuodling på södra Själland, i närheten av Vordingborg.

Man räknar med att pandorna kommer att trycka sig ungefär 60 kilo nyskördad bambu varje dag vilket innebär ett mer eller mindre ständigt skördande på odlingen.

Søren Ladefoged är bambuexpert och driver odlingen på Själland. Tillsammans med foderansvarig på Zoo, Anita Haupt Holm, har han valt ut de sorter som pandorna i Köpenhamn ska äta.

Här växer bambun som de två pandorna i Köpenhamn ska få äta. De väntas trycka i sig 60 kilo nyskördad bambu varje dag.Foto: Pressbild

Han berättar i ett pressmeddelande från Zoo att man räknar med att kunna skörda även under vintern.

– Lyckligtvis är det relativt enkelt att frostsäkra och täcka över bambun. Med hjälp av värmeslingor kan vi hålla temperaturen uppe också, säger han.

Matplanen

Experterna tror inte att pandorna kommer att rynka på nosen åt den danska bambun, klimatet på Själland påminner i mångt och mycket om det på djurens hemmaplan i Kina.

Men eftersom pandor mycket väl kan byta favoritsmak från den ena dagen till den andra har experterna en plan.

– Vi kan lura dem lite genom att sätta in krukor med färska skott från bambu som de normalt inte äter i anläggningen. Om frestelsen blir för stor kanske de inte kan hålla sig. Och vem vet: kanske får de smak för nya upplevelser på det sättet, säger Anita Haupt Holm.