Malmö tingsrätt dömd. Foto: TOMAS LEPRINCEMalmö tingsrätt dömd. Foto: TOMAS LEPRINCE
Malmö tingsrätt dömd. Foto: TOMAS LEPRINCE
Många kom via Köpenhamns flygplats Kastrup för vidare färd över Öresundsbron. Foto: PEO MÖLLERMånga kom via Köpenhamns flygplats Kastrup för vidare färd över Öresundsbron. Foto: PEO MÖLLER
Många kom via Köpenhamns flygplats Kastrup för vidare färd över Öresundsbron. Foto: PEO MÖLLER
Köpenhamns flygplats Kastrup. Foto: TOMAS LEPRINCEKöpenhamns flygplats Kastrup. Foto: TOMAS LEPRINCE
Köpenhamns flygplats Kastrup. Foto: TOMAS LEPRINCE

Människosmugglare döms – får fängelse

Publicerad

Människosmugglingen pågick under flera år.

Fyra personer dömdes på fredagen för att ha smugglat personer med falska id-handlingar till Sverige i syfte att tjäna pengar.

 "Brottsligheten har avsett ett stort antal utlänningar, har pågått under flera år och har inneburit ett systematiskt utnyttjande av utlänningars utsatta situation”, skriver Malmö tingsrätt.

Människosmugglingen pågick enligt polisen mellan augusti 2012 och mars förra året. Då greps en 39-årig man från Malmö. Han misstänktes ha sålt flygresor och falska id-handlingar åt flyktingar och fått hjälp av två män och en kvinna.

– Personer har försetts med handlingar som antingen är falska, åtgärdade eller tillhör en annan person med foto som är tillräckligt likt, sa åklagare Lars Wilhelmsson till SVT Skåne när åtal väcktes. 

Togs med flyg

De flesta togs med flyg från Grekland och Italien, till Köpenhamn och vidare med tåg till Sverige. Vissa flögs till Arlanda och Landvetter. De fick betala mellan 5 000 och 10 000 kronor för flygbiljett och falska id-handlingar. Åklagaren menade att 39-åringen tjänat 100 000 kronor på att ha utnyttjat utsatta personer i vinstsyfte. 

Hur många som fördes in i Sverige är oklart. I en plastkasse hittades 120 identitetshandlingar men bara ett 20-tal personer kunde knytas till härvan. Främst handlade det om syrier.

– Vi misstänker att detta har skett i mycket större omfattning än de här 20-talet personerna vi kunnat identifiera, sa Lars Wilhelmsson.

Har nekat till brott

Alla fyra har nekat till brott. 39-åringen har dock medgett försök till människosmuggling. Enligt hans advokat Katarina Edgren agerade han som medmänniska och hjälpte i första hand släktingar och vänner från Syrien att ta sig till Sverige.

Han döms för bland annat grov människosmuggling och organiserande av människosmuggling till fängelse i två år och åtta månader.

En 32-årig man får ett års fängelse för bland annat grov människosmuggling och vapenbrott och en 33-årig man samt en 51-årig kvinna döms till sex månaders fängelse för grov människosmuggling.   

 

De döms för människosmuggling

* En 39-årig man från Malmö. Medborgare i Syrien. Döms till fängelse i två år och åtta månader för grovt organiserande av människosmuggling, förberedelse till brukande av falsk urkund, försök till människosmuggling, försök till grov människosmuggling, människosmuggling och sju fall av grov människosmuggling. 

*  En 32-årig man från Malmö. Medborgare i Syrien. Döms till ett års fängelse för vapenbrott, försök till människosmuggling och grov människosmuggling. Frikänns från medhjälp till grovt organiserande av människosmuggling, förberedelse till brukande av falsk urkund. Dömdes 2015 i Tyskland för underlättande av olaglig inresa eller vistelse till fängelse.

*  En 33-årig man från Karlskrona. Medborgare i Irak. Döms till sex månaders fängelse för ett fall av grov människosmuggling. 

*  En 51-årig kvinna från Malmö. Medborgare i Syrien. Döms till sex månaders fängelse för ett fall av grov människosmuggling. 

Källa: Malmö tingsrätt

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag