Mannens spritberg "var för eget bruk"

Den 31-årige mannen åtalas för att ha fört in stora mängder alkohol på två månader. (Arkiv)
Foto: LISA IRVALL
Tullpersonal på Lernacken i Malmö.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

På två månader förde den 31-årige mannen in flera tusen liter starköl, 245 liter starksprit och 269 liter vin till Sverige.

I tullen förklarade han det med att han drack mycket och gillade att festa.

Mannen åtalas nu för grov smuggling och åklagaren har begärt att han efter avtjänat straff utvisas från Sverige på fem år. 

Den 31-årige mannen är serbisk medborgare, men har enligt egen uppgift tillbringat flera månader i Sverige under det senaste året.

Hans fasta punkt ska ha varit hos vänner och släktingar i Stockholmstrakten.

Men vid minst sju tillfällen ska 31-åringen ha fört in stora mängder alkohol till Sverige, via Öresundsbron och färjorna mellan Helsingborg och Helsingör.

Vid varje enskilt tillfälle ska mannen ha medfört ungefär lika mycket. Det har enligt tullverkets registreringar handlat om cirka 36 liter starksprit, över 300 liter starköl och mellan 15 och 45 liter vin.

Den 11 april i år tog det dock stopp när 31-åringen anlände i en buss till Lernackens gränsstation  i Malmö med sin stora mängd kluckande bagage.

"För eget bruk"

Vid det tillfället försökte mannen föra in 36 liter sprit, 35 liter vin, 23 liter longdrinks och 356 liter starköl.

31-åringen förnekade dock brott och förklarade att införseln var för eget bruk. Mannen hävdade att han hade många fester och drack mycket själv.

I den utredning som senare gjorts har tullen kunnat kartlägga mannens resande, som enbart under den senaste tvåmånadersperioden inneburit att han fört in 2 396 liter öl, 245 liter starksprit, 269 liter vin och 72 liter longdrinks.

I de förhör som hållits med 31-åringen uppger han att hans egen konsumtion uppgår till 5-6 flak öl i veckan, 3-4 liter vin och 4-5 liter vin i veckan.

Systematisk brottslighet

Men åklagaren tror inte på att inköpen enbart varit för eget bruk, utan att det handlat om att gärningarna ingått som ett led i en brottslighet som utövats systematiskt eller i större omfattning.

Man utesluter inte att 31-åringen gjort ytterligare resor tidigare - men det finns det inga uppgifter om i tullens utredning.

Den 31-årige mannen sitter häktad i väntan på rättegång i Malmö tingsrätt. Om han döms för grov smuggling är straffet fängelse i minst sex månader och högst sex år.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!