Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mannens kupp – mot kvinna i 95-årsåldern

Mannen knackade på och bad att få låna toaletten – i stället stal han den 95-åriga kvinnans plånbok. Foto: Shutterstock
Polisens presstalesperson Anna Göransson: ”Det är väldigt bekymmersamt och brotten drabbar de som är allra mest utsatta”. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

På onsdagen utsattes en kvinna i 95-årsåldern för en stöld i sin bostad i Ljungby.

Mannen bad att få låna toaletten – men lyckades även stjäla kvinnans plånbok under besöket.

– Det är det andra fallet på två dagar där äldre personer utsätts för stölder i hemmet, säger Anna Göransson, presstalesperson på polisen.

Det var på eftermiddagen som det ringde på dörren hos kvinnan. Hon är i 95-årsåldern och bor ensam i sin bostad i Lidhult i Ljungby kommun. Utanför dörren stod en man som bad att få låna toaletten. 

– När mannen lämnat bostaden upptäcker kvinnan att hennes plånbok med kontokort saknas, säger Anna Göransson, presstalesperson på polisens ledningscentral i region Syd.

Det är det andra fallet på kort tid där äldre utsätts för stölder i hemmet. Under tisdagen inträffade en stöld som enligt polisen på flera sätt liknar dagens kupp. I båda fallen har offren bott ensamma och lurats att släppa in gärningspersonen i sina hem.

Polisen: ”Väldigt bekymmersamt”

Ingen av personerna ska ha skadats vid stölderna men ska ha blivit chockade och upprivna.

– Det är väldigt bekymmersamt och brotten drabbar de som är allra mest utsatta och många skäms för att de lät sig luras. Många gånger lurar man sig in i bostaden genom att hävda att man är från hemtjänst eller hemsjukvård och ska ta ett blodprov och under tiden länsar en annan person bostaden. Så har det inte varit i de här fallen dock, säger Anna Göransson.

Eftersom kvinnan upptäckte stölden hann hon spärra kortet innan någon lyckades tömma kortet. Men många gånger märker man inte att man blivit av med sin plånbok förrän det redan är försent.

– Vi uppmanar alla, men framför allt äldre att sätta en uttagsspärr på sina kontokort så att man inte blir av med allt man har på kontot. Men även om det är små summor gärningspersonerna kommer över skapar de här brotten stor oro, säger Anna Göransson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!