Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mannen ville avslöja
tiggare – då tutade han

Foto: Per Wissing

Tiggare som utger sig för att vara döva misstänks nu vara verksamma i Ljungby.

Nu varnar en läsare i lokaltidningen Smålänningen och uppger att tiggarna verkar vara hörande.

Men metoden som den anonyme läsaren använde för att testa – att tuta med bil – är polisen tveksam till.

I fjol rapporterades en rad fall – framför allt i Uddevalla – som larmat om "dövstumma" som sa sig samla in pengar till diverse organisationer. Då slog även Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) larm och gick aktivt ut och berättade att man aldrig samlar in pengar på detta vis.

– Detta är bedrägeri. Det är inte förbjudet att tigga, men bedrägeriet består i att de utger sig för att representera en organisation. Även om inte vår logga finns med så ger de sken av att de samlar in pengar å en organisations räkning, sa Helena Fremnell, informations- och kommunikationsansvarig för SDR då.

Nu rapporteras om liknande insamling från två män i centrala Ljungby. Männen ska ha haft med sig skyltar om att de samlade in pengar till ett rehabcenter. Personerna uppgav, med gester och text på skylten, att de var döva.

– Jag var här ute i centrum när en man kom fram med en skylt där det stod att han var döv. Han samlade in pengar till ett rehabcenter, gestikulerade han. Man skulle skriva sitt namn och hur mycket pengar man ville skänka, berättar den anonyme Ljungbybon för Smålänningen.

Erbjöd två tjugor: "Då blev han arg"

Ljungbybon berättar att männen hade en lapp med stämplar från olika handikappsorganisationer som visades upp. Och till en början föll mannen för det. Ljungbybon hade två tjugolappar på sig som han tänkte skänka. Men när han försökte prata med dem blev situationen spänd och mannen misstänksam.

Då fick han enligt Smålänningen idén om att kontrollera om den ena tiggaren verkligen var döv, som han själv uppgav.

– Jag följde efter en av dem och fick syn på honom utanför Lindex. Jag tänkte då att jag skulle kolla om han verkligen var döv. Jag tutade med bilen och då hoppade han högt, så visst hörde han.

Polisen avråder

Polisen avråder dock från den här metoden.

– Tuta ska man ju göra för att avvärja trafikfara och det tycks det ju inte ha handlat om, säger Catarina Brandt som är vakthavande befäl vid ledningscentralen i Kalmar till Kvällsposten.

Ja, är det någon form av regelbrott eller liknande då. Ofredande?

– Nja, ofredande är ju hänynslöst beteende och om det var fråga om det är ju svårt att bedöma. Jag känner i alla fall inte till något rättsfall som liknar det här, säger Catarina Brandt.

Och nu säger Ljungbybon i Smålänningen att han vill varna andra att falla för tiggarnas tricks.

Hur kändes detta?

– Otrevligt, påfluget och skamlöst. Även om det inte rör sig om så mycket pengar så känns det inte bra. Men de kan nog lura folk. Jag var ju själv blåögd och ville ge mina tjugor. Man är ju lite blödig när det gäller tiggare och sjuka, säger han till Smålänningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!