Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mannen som talar med hästar: Så här gör jag

LEGENDAR. Monty Roberts visdom om hästars språk är grunden för hans metod Equs: gester, små rörelser, lätta tryck, belöningar i form av smekningar.
Foto: Lasse Svensson
Åttaårige skönheten Sterling, quarterhäst som kommer från Monty Roberts hjordar, hade åkt över bron till Flyinge från Køge i Danmark, med sin stolta ägare Charlotte Stjernfelt.
Foto: Lasse Svensson
ENGAGERAD BERÄTTARE. Roberts brinner för sin mission.
Foto: Lasse Svensson
MINNS DU, MONTY? Hästkarlen och Flyingeprofilen Sven Astell, 90, hade med sig bilderna från sitt eget besök hemma hos Monty Roberts i Kalifornien för 20 år sedan. Herrarna utbytte artigheter – "jag önskar att jag ser ut som du, om jag blir 90", sa Roberts, 78.
Foto: Lasse Svensson
GLATT HÄSTGÄNG. Monty Roberts med svenska arrangören och Roberts-utbildade Ann Lindberg (t v), och Felicia Gårdlund, 13, och intensiv Roberts-fan.
Foto: Lasse Svensson
Hippologistudenterna från Flyinge lyssnade uppmärksamt på Roberts.
Foto: Lasse Svensson
Monty Roberts med quarterhästen Sterling på Flyinge.
Foto: Lasse Svensson
Intresset för Monty Roberts visdom är stort, på fredagen var det många som ville prata med hästviskaren och få "sola sig" lite vid hans sida.
Foto: Lasse Svensson
HÄNDER OCH BLICK. Fast och hårt handslag, men mild och öm med hästarna – och med en flammande blå blick: Monty Roberts, snart 78, är en legend inom hästsporten.
Foto: Lasse Svensson
Foto: Lasse Svensson
1 / 10

Han är mannen som kan tala med hästar, och den konsten lär han ut till en bedårad publik – från drottning Elizabeth till en klass hippologistudenter på Flyinge kungsgård. Och det finns inte en häst på jorden som denne karismatiske hästkarl, 78, inte kan charma. Aldrig tvinga, så blir hästen villig och gör vad du begär, det är hans ickevåldsbudskap.
Än en gång pratar han hästspråk inför en stor sydsvensk publik. Monty Roberts är här igen.

Keps och honungsbruna jeans, slitna men välsmorda boots, blå skjorta som matchar hans kornblå blick, stort bälte och snitsig röd scarf i halsen: Monty Roberts ser ut precis som den cowboy han alltid sett sig som. Väderbiten solbränna från hemstaten Kalifornien, trots att han är på resa stora delar av året. Handslaget är fast, närmast hårt, men med hästarna är han mild och de lyder hans minsta gest.

Med sina böcker har han nått en mångmiljonpublik av hästfolk i hela världen. Hans metod, Join-Up, står för raka motsatsen till alla de gängse hästtämjar- och inridarknep som härskat i årtusenden, att bryta ner hästen fysiskt och psykiskt. Monty Roberts lyssnar till hästen, och han talar hästens språk:

"72 brutna ben"

- Man lär sig på ett par dagar, betygar han inför stjärnögda studenter på Flyinge som får träffa sin idol, en legendar.

- Ni kan följa mina lektioner på vårt online-universitet, det är billigt, två kronor om dagen, lovar han.

Roberts egen pappa körde med gammaldags hårdhänta metoder med hästarna, och med sin äldste son.

- Jag hade 72 brutna ben i kroppen innan jag var tonåring...

- Jag ville verkligen döda min pappa, jag har kvar geväret som jag skulle skjuta honom med!

"Räddades av min nunna"

- Men jag räddades av min nunna, syster Agnes Patricia, som jag sedan haft med mig överallt, berättar Roberts och halar upp ett inplastat foto ur bakfickan. Hon sa att om jag dödade pappa så skulle jag aldrig kunna uppfylla de framtidslöften hon kunde se i mig.

Roberts och hustrun Pat har tre egna barn, och 47 fosterbarn:

- För 40 av dem har det gått riktigt bra, och det är väl ett hyggligt resultat, säger rekordfosterpappan som lyckades bryta med sin egen familjs våldstradition.

- Jag lärde av hästarna. Bland mustangerna är det mycket lite våld, däremot hot om våld! Bara fejk... Det är stona som bestämmer, som styr hjorden, det är inte alls den store hingsten, det har många svårt att förstå.

"Inga hästar behöver spö"

Monty Roberts talar varmt om sin första häst, Ginger, och den andra, Brownie, som han framgångsrikt tävlade med. Sedan dess har tusentals hästar passerat hans milda händer och gummiklädda sporrar. En hippologstudent frågar om spö, får man använda det?

- Det är inte spöet som är fel, det är handen som håller spöet. Inga hästar behöver spö.

Och inga sockerbitar eller morötter eller äpplen!

- Mat är inte belöning för en häst! Däremot en klapp i pannan, en smekning, kontakt. Ju snällare du är, desto bättre resultat.

Den som delar denne hästkarls filosofi och som livligt stöder honom är engelska drottningen, de känner varandra väl sedan snart 20 år, och det är Monty Roberts påtagligt stolt över - Elizabeth II kan ju sägas vara världens främsta hästkvinna, stadigt i sadeln vid fyllda 86.

Drottningen lyssnar på Monty Roberts, han lyssnar på hästarna, inte konstigt att de alla lyder hans minsta vink.

En tvättäkta hovleverantör och stjärnornas stuntman

Marvin Earl "Monty" Roberts, 78 i maj, var redan som barn stuntman för stjärnor som Mickey Rooney, Charlton Heston, och sin gode vän James Dean. Och när en 12-årig Elizabeth Taylor "rider" i hästklassikern "National Velvet" så är det unge Monty, 9!

Genom åren har han utvecklat sin metod, Join-Up, för att rida in unghästar och träna "problemhästar" - bland dem flera av världens främsta galoppörer. 1996 kom "Mannen som lyssnar till hästar", följd av en lång rad böcker om hans hästar och erfarenheter.

Ett av hans stora fans är drottning Elizabeth II som var den som först uppmanade Roberts att skriva boken. Hon ska nu skriva förordet till hans nästa bok, och hon är högsta beskyddare av Roberts organisation Join-Up international.

Roberts reser runt världen mer än 300 av årets dagar, visar sin hästkonst och delar med sig av sin visdom: i dag på Flyinge Kungsgård kl 17, med sin jubileumsshow.

En av hans svenska instruktörer, hästpedagogen Ann Lindberg från Hjortholmen på Söderslätt, har arrangerat hästfesten.

Equus

Monty Roberts började tämja Amerikas vildhästar, mustangerna, som 13-åring i Nevada - han iakttog dem, tyckte sig förstå hur de kommunicerade.

Det blev grunden till hans metod och hans hästspråk, Equs: gester, små rörelser, lätta tryck, belöningar i form av smekningar.

Inget våld, det är huvudbudskapet som på 50-talet och långt fram i 1900-talet var mycket kontroversiellt. Hästar skulle då alltid "brytas ned" för att kunna ridas in.

Roberts första hästkärlek var mustangerna, men han arbetar med alla hästraser.

Här i Sverige finns snart ett 40-tal så kallade Kiger-mustanger, den mustangstam som rasmässigt ligger närmast ursprunget - den spanska hästen som kom till Amerika med européerna.

Kiger-dalen ligger i sydöstra Oregon. Svenska uppfödare, som Tomas Lindén i Tygelsjö, hoppas att jordbruksverket snart ska godkänna svenska Kiger-mustanger som ras. Han tog hit sina första tre ston för elva år sedan, två var då dräktiga och det var början till den svenska mustangens historia.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!