Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mannen som sköts är bror till mördad

Minst fem polispatruller finns på plats på Dansörgatan där en man har hittats skjuten. Foto: Jens Christian
En mindre, silverfärgad bil har två skotthål på förarsidan – dörrren och bakre sidorutan har träffats. Foto: Mikael Nilsson
Flera boende hörde av sig till polisen sedan de hört smällar som de uppfattade som skottlossning. Foto: Jens Christian

Den svårt skottskadade 25-årige man som hittades vid 23-tiden på onsdagskvällen på Lindeborgsområdet i Malmö hade blivit skjuten med automatvapen. 

Mannen bar skyddsväst.  Han tillhör den grupp av kriminella som polisen har fokus på i Malmö.

25-åringen ska enligt uppgifter till Kvällsposten vara bror till den man som i början av mars sköts ihjäl på Segevång i Malmö.

Polisen fick in larmet klockan 22.39 från Dansörgatan på Lindeborg.

– Bilen stod still när mannen sköts, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Han vill inte bekräfta om den skjutne mannen är släkt till en person som dödades tidigare i år.

– Vi ser samband mellan olika människor och likheter i flera av de här utredningar av morden i Malmö. Men jag vill inte gå in på några detaljer om det här mordförsöket, säger Nils Norling.

Mannen som sköts ska enligt Nils Norling ingå i den grupp av kriminella som polisen har extra fokus på. Han ingår i den lista på över 200 personer som dömts för bland annat rån, våldsbrott och narkotikabrott som enligt Malmöpolisens underrättelsetjänst är så kallade livsstilskriminella, de lever på att begå brott.

Det ska ha varit flera personer som hört av sig till polisen sedan de hört smällar som de uppfattade som skottlossning.

Flera skott avlossades

Enligt uppgift från polisen har alltså mer än ett skott avlossats. Hur många kulor som har träffat den skadade mannen är inte känt. Källor uppger för Kvällsposten att mannen sköts med automatvapen.

– Flera skott avlossades. Hur många vill jag inte gå in på, säger Nils Norling.

En parkerad, mindre bil har träffats av minst två kulor. Den har flera kulhål i förardörren och rutan till den ena bakre dörren har krossats.

Mannen som står som ägare till bilen är inte den man som sköts.

Under natten genomförde polisen minst två husrannsakningar på adresser i Malmö.

– Ingen är gripen, säger Nils Norling.

Men enligt uppgift till Kvällsposten misstänker polisen att mordförsöket kopplat till mordet på en 23-årig man som sköts ihjäl på Segevång i början av mars i år. 

23-åringen försökte fly i en bil men sköts med flera skott. I bilen fanns också en 22-årig man som blev skadad men inte livshotande. Den mördade 23-åringen har själv uppgett i polisförhör att han levde under hot men ville aldrig tala om för polisen vem eller vilka som hotade honom. De två bröderna har båda dömts för bland annat vapenbrott och narkotikabrott.

Det finns flera skjutningar i Malmö som inträffat efter att ett mordoffers anhöriga blivit skjutna när gärningsmän misstänkt att de ska hämnas. 

Mannen bar skyddsväst

Enligt Kvällspostens fotograf på platsen spärrade polisen av ett större område på parkeringen som ligger mitt i Dansörgatan. Fem polisbilar stod under onsdagskvällen uppställda i anslutning till avspärrningen.

– Området har undersökts med vapenhund och man har hittat tomhylsor, säger Nils Norling.

Enligt Nils Norling ska den beskjutne mannen ha burit skyddsväst – något som på senare tid blivit allt vanligare bland tungt belastade kriminella i Malmös under värld.

– Han vårdas på sjukhus i Malmö och hans tillstånd uppges vara stabilt. Men han har ännu inte förhörts, säger Nils Norling.

Allvarligt skadad

Omkring midnatt fanns den skjutne mannen på intensivvårdsavdelningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Polisen satte upp avspärrningar vid akutintaget och avvisade flera personer. Vid ett tillfälle uppstod häftig ordväxling mellan poliser och några män som senare avvisades.

På torsdagsmorgonen var ingen person gripen i ärendet.

 

LÄS MER: Lista – samtliga skjutningar i Malmö under 2017 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.