Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mannen som misstänks ha överfallit brandman talar ut

70-åringen som greps i samband med en brand i Lund nekar till att ha slagit på brandmännen. Själv har han i dag två lösa framtänder och har gjort en polisanmälan mot en brandmän. Foto: Mikael Nilsson
70-åringen fick efter att han gripits åka ambulans till akuten på sjukhuset i Lund. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Det var en 70-årig pensionär som greps av polis i Lund efter att ha blivit misstänkt för att ha gett sig på en brandman.

Pensionären hade druckit en halv flaska punch.

– Jag kanske var för påstridig, säger den 70-årige mannen till Kvällsposten.

Det är dagen efter när Kvällsposten får kontakt med 70-åringen. Han sitter hemma och är öm i kroppen men också munnen.

– Två tänder är lösa. Jag måste gå till tandläkare, säger han.

Han är dessutom anmäld för hot mot tjänsteman och riskerar även att bli misstänkt för våld mot tjänsteman. Han har i sin tur anmält en brandman för misshandel.

Han har själv svårt att minnas vad som hände.

– Jag måste ha fått en smäll som gör att jag inte kommer ihåg, säger han.

För att få veta vad han själv och andra kan ha gjort gick han in på Kvällspostens hemsida.

Branden spreds

Det var i går kväll som en brand bröt ut i ett soprum i närheten av hans bostad. Klockan var 3 på natten mot tisdagen. Branden spreds efterhand vidare till en parkerad bil.

Efter att brandkåren kommit dit blev 70-åringen filmad när han började bråka med en av brandmännen. På en filmsekvens syns hur han med en flaska i vänsterhanden går tätt intill en brandman. Det ser ut som att han tar tag i brandmannens skyddskläder.

LÄS MER: Här slår brandmannen ner aggressiv och berusad man

– Jag undrade varför de bara stod stilla och inte gjorde någonting, säger 70-åringen.

På filmen hörs hur han skriker:

– Det har brunnit här hur jävla länge som helst, vad fan håller ni på med?

Brandmän på platsen uppfattade honom som aggressiv och hotfull. Han blev han bortknuffad och hamnade på marken intill en brandbil. På filmen ser det ut som att en brandman slår på 70-åringen när han ligger ned.

Kände sig inte berusad

Efteråt har 70-åringen försökt gå igenom vad som egentligen hände. En del minns han som till exempel att han suttit hemma och druckit punsch.

– Jag hade väl druckit en halv flaska, säger 70-åringen.

Var det en stor eller liten flaska?

– Det var en stor, 75 centiliter, svarar 70-åringen.

Var du berusad?

– Nej, det kändes inte så. Det kan jag inte ha varit eftersom jag låste dörren innan jag gick ut till brandmännen säger 70-åringen.

Han menar själv att det aldrig funnits någon avsikt från hans sida att ge sig på brandmännen

– Det var ju en ung man. Jag är 70 år. Jag försökte bara fösa bort honom, säger han.

Men han medger också:

– Jag kanske var för påstridig.

Riskerar åtal

Efter att han brottats ned på marken omhändertogs 70-åringen för fylleri av polis och försågs med handbojor. Han fördes till polisstationen i Lund.

– Men sedan förstod personalen att något var fel och de ringde efter ambulans och jag fick åka till akuten, säger 70-åringen. 

Där har han blivit omplåstrad men fortfarande återstår ett besök hos tandläkare för att få två lösa framtänder undersökta.

Han uppger att polis förhörde honom på sjukhus under förmiddagen.

– De sa att jag riskerar att bli åtalad. Jag känner mig chanslös, säger han.

"Agerade aggressivt och hotfullt"

Det är allvarligt att blåljuspersonal hotas när de utför sitt arbete, menar Linda Kazmierczak, förbundsdirektör på räddningstjänsten Syd. Hon har själv inte sett filmen men hennes personal har beskrivit en hotfull och trängd situation på platsen. 

– När vi kom fram till den här adressen agerade den här personen aggressivt och hotfullt mot vår personal, framför allt mot ett av våra befäl. Dessutom hindrades insatsen och släckningsarbetet. Befälet försökte upprepade gånger avvärja det här och vad jag förstår hade även allmänhet på platsen försökt lugna ner personen. Befälet har ansvar för all personal under insatsen och när personen till sist gick mot annan brandpersonal på platsen uppstod handgemäng mellan befälet och personen.

– Dels är det jätteallvarligt att vi blir utsatta för hot och att man hindrar släckningsarbetet, och att det blir handgemäng är naturligtvis inte bra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!