Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mannen högg ihjäl sin mamma med en yxa

I polisens förundersökning vittnar poliser som larmades till platsen om "stor misär" i huset där den mordåtalade mannen bodde med sin mor.
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Polisens avspärrningar efter att kvinnan hittats död.
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Det förmodade mordvapnet.

I dag startade rättegången mot den 38-årige man som misstänks ha dödat sin mamma med en yxa i Urshult i september.

Mannen har erkänt de faktiska omständigheterna men förnekar uppsåt.

– Han går med på att han har slagit ihjäl sin mamma med en yxa, men han menar att han har varit fjärrstyrd, inte har kunnat kontrollera sitt handlande och inte haft något uppsåt att döda henne, säger kammaråklagare Emma Berge.

Enligt polisens förundersökning var det mannen själv som den 20 september ringde SOS 112.

"Men så min mamma är död här i alla fall så om ni kan komma och hjälpa till här för jag förstår ingenting vad... vad som har hänt här", sa mannen till SOS-operatören.

Personal från SOS valde sedan att kontakta en granne till 38-åringen och dennes mor, som tillsammans bodde på en gård utanför småländska Urshult.

Grannen hittade offret

Grannen var den som först hittade den avlidna 70-åriga kvinnan en bit från gården. Kvinnan hade dödats av omfattande våld mot huvudet. Bredvid den döda kvinnan hittades en blodig yxa.

När den första polispatrullen anlände till platsen möttes de grannen som berättade att den 38-årige mannen fanns på gården och stod och mjölkade korna. Enligt vad poliserna senare har uppgivit i förhör gjorde 38-åringen ett förvirrat intryck: han talade om demoner och om att han hör röster i huvudet. Polis anträffade den döda kvinnan, mannens mor, lite mer än en timme efter att man fört larmats till gården.

Mannen anhölls samma förmiddag misstänkt för mord.

Sonen får psykvård

Mannen har vårdats sedan han greps på gården i september.

– Han bedöms ha en allvarlig psykisk störning och får vård för det.

Under måndagen inleddes rättegången mot 38-åringen. Vid fällande dom har åklagare Emma Berge yrkat på rättspsykiatrisk vård.

– Rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det är den påföljd som jag har yttrat på att han ska få, säger hon.

Själva förhandlingsdelen av rättegången, som inleddes under måndagen, kunde avslutas samma dag.

Dom i målet kommer tisdag den 9 februari.