Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Männen går fria för nazistattacken

Nazisten Andreas Karlsson var på flykt i nästan två år innan han häktades som misstänkt för mordförsök.
Foto: Tomas Leprince
Showan Shattak är ett av offren för nazistattacken på Kristianstadsgatan för två år sedan.
Foto: Tomas Leprince
Sex personer skadades efter nazistattacken den 9 mars 2014.
Foto: Patrick Persson

MALMÖ. Två av männen som misstänkts för mordförsök vid nazistattacken på Möllevången för två år sedan går fria. Åklagaren har lagt ned förundersökningen mot båda.

Det går inte heller att bevisa vem som knivskar ett av offren, en ung kvinna.

Gärningsmannen har inte gått att identifiera.

Kammaråklagare Sofia Eilertsson Olsson hade från början fyra misstänkta för knivattacken och den våldsamma misshandeln mot fem personer på Kristianstadgatan vid Möllevången i Malmö den 9 mars 2014.

I dag finns bara två misstänkta kvar i utredningen. En av dem är nazisten Andreas Karlsson, 32, som efter ett ha varit på flykt i två år häktats som misstänks för ett fall av mordförsök samt grov misshandel. Den andre misstänkte är en 29-åring som tidigare varit på fri fot. Han anhölls i april i år i sin frånvaro och häktades senare som misstänkt för mordförsök.

Knivattacken på Kristianstadsgatan inträffade efter en demonstration samma kväll, "Ta tillbaka natten". Det var efter att den upplösts som Andreas Karlsson och ytterligare tre män blev misstänkta för mordförsök med kniv och grov misshandel mot de fem offren.

En kvinna knivskars och fyra andra skadades. Svårast skadad blev MFF-supportern Showan Shattak som fick livshotande skador.

Bevisen håller inte

I början av juni beslöt åklagaren att helt avskriva två av männen från utredningen. De kommer inte att åtalas. Kvällsposten har sökt åklagaren men inte lyckats nå henne. Men ett sådant avskrivningsbeslut brukar betyda att åklagaren inte anser att bevisningen räcker för att få en fällande dom.

I besluten till Malmö tingsrätt skriver hon om en 22-åring som tidigare varit misstänkt för fyra fall av mordförsök att det inte går att bevisa att "den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott".

I ett besked till tingsrätten har åklagaren förtydlig att 22-åringen ska avskrivas helt och hållet från utredningen. Han blir alltså inte åtalad för någon som helst delaktighet.

Samma sak gäller en 26-åring som också greps och senare anhölls som misstänkt för fyra fall av mordförsök på Kristianstadsgatan. Han kommer inte heller att åtalas.

En annan följd av åklagarens granskning av utredningsmaterialet är att ett av offren, en ung kvinna som knivskars på Kristianstadsgatan, inte kommer att kunna utkräva ansvar av någon för det mordförsök hon utsattes för den kvällen.

"Beträffande XXX kommer det inte åtal kunna väckas i någon del avseende brott mot henne", skriver åklagaren i ett mejl till Malmö tingsrätt.

För kvinnan innebär beslutet att hon går miste om det skadestånd som en domstol skulle kunna döma en gärningsman att betala henne.

– Det är alltid ett bekymmer i sådana här fall när det inte finns en dom. Det finns andra möjligheter att få ersättning men det beror bland annat på vilket privat försäkringsskydd en person har, säger hennes målsägandebiträde, Jesper Montan.

Åklagaren har också avskrivit misstankar mot Andreas Karlsson som gäller två fall av mordförsök.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!